Świąteczna kuchnia korzenna

W kuchni Dzień Dobry TVN Samar Khanafer przygotowała świąteczne, bardzo aromatyczne potrawy. Blogerka podpowiedziała, jak prawidłowo obsmażać mięso oraz jak przygotować domowy karmel.

Wolno pieczony rostbef z salsą granatów i pomidorów:

Składniki:

1 kg rostbefu wołowego

1 łyżeczka siedmiu przypraw libańskich

sól i pieprz do smaku

2 łyżki oleju z pestek winogron

Salsa:

2 granaty

20 pomidorków koktajlowych

1/2 czerwonej cebuli

1/2 pęczka kolendry

3 gałązki mięty

2 łyżki melasy z granatów

1 łyżka oliwy z oliwek

szczypta chilli

sól do smaku

puree ziemniaczano-pietruszkowe

1 kg ziemniaków

1 kg pietruszki

Masło

1 jogurt naturalny

Przygotowanie:

Rostbef wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej (musi być w temperaturze pokojowej). Piekarnik rozgrzać do temperatury 100 stopni. Mięso natrzeć olejem z pestek winogron, solą i pieprzem. Smażyć ok. 2 minuty z każdej strony, aby się przyrumieniło, następnie włożyć do piekarnika na 2 - 2 1/2 godziny.

Przygotować salsę: Pokroić drobno cebulę i pomidorki, dodać pestki granatu i posiekane zioła. Wszystko wymieszać, doprawić do smaku melasą z granatów, oliwą z oliwek, solą oraz chilli.

Po upieczeniu odłożyć rostbef na 20 minut - mięso musi odpocząć i uspokoić soki. Kroić na jak najcieńsze plastry. Podawać z salsą.

Śliwkowe tiramisu:

Składniki:

500 g serka mascarpone

500 g śmietanki 30 % lub 36 %

2 paczki podłużnych biszkoptów

2 łyżki drobnego cukru

1 łyżka przyprawy piernikowej

2 szklanki świeżo zaparzonej, mocnej kawy

1 słoik powideł śliwkowych

Gorzkie kakao

Przygotowanie:

Śmietankę i serek mascarpone przed ubiciem porządnie schłodzić, a następnie ubić w dużej misce z dodatkiem przyprawy piernikowej na sztywną masę. Biszkopty namaczać pojedynczo w kawie i układać na dnie blaszki o wymiarach 25 x 25 cm. Na pierwszej wastwie biszkoptów rozsmarować połowę powideł oraz 1/3 porcji kremu. Przykrywamy kolejną warstwą moczonych w kawie ciastek, resztą konfitury oraz 1/3 porcji kremu. Na koniec wykładamy ponownie biszkopty, resztę kremu i wyrównujemy. Deser oprószamy gorzkim kakao i wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc.

Różane karmelki:

Składniki:

1 szklanka cukru

200 g śmietanki 30 lub 36 %

20 g masła

50 g płynnego jasnego miodu

1 łyżka wody różanej

płatki róży, pistacje

Przygotowanie:

Cukier, śmietanę, masło, miód i wodę różaną umieszczamy w garnku z grubym dnem i doprowadzamy do wrzenia, nieustannie mieszając aż do połączenia składników. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 30-40 minut, aż masa stanie się złota i mocno zgęstnieje. Masę przelewamy do wyłożonej papierem formy, posypujemy płatkami róży lub pistacjami i chowamy na godzinę do lodówki. Dobrze schłodzoną kroimy i zawijamy w kawałki pergaminu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości