Przepisy kulinarne

Słodka kuchnia z korzennymi dodatkami Andrzeja Polana. Jakie desery warto przygotować?

Przepisy kulinarne

Źródło:
Andrzej Polan
Świąteczne przysmaki

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował niesamowite dania z wykorzystaniem korzennych dodatków. Sprawdź jego przepisy na krem z pietruszki i jabłek, krokiety z kurczakiem w korzennej panierce, mandarynek z koralami korzennymi, z kremem i śmietaną oraz przekładane budyniem serca w czekoladzie z konfiturą jeżynową.

Krokiety z kurczakiem w korzennej panierce
Krokiety z kurczakiem w korzennej panierce Krokiety z kurczakiem w korzennej panierce Źródło: Ola Skowron/East News

Krem z pietruszki i jabłek, krokiety z kurczakiem w korzennej panierce - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 6 korzeni z pietruszki
  • 4 jabłka szara reneta
  • 12 pęczków szczypiorku
  • 200 ml śmietanki 36%
  • sól, pieprz czarny
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 200 g mascarpone
  • bulion z kurczaka lub rosół
  • 2 łyżki masła klarowanego do smażenia
  • 1 op. ciasteczek korzennych "ludziki"
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka + 2 jajka do panierowania
  • szklanka wody
  • szklanka mleka
  • 250 g mąki
  • 2 filety z kurczaka
  • 4 udźce z kurczaka
  • 100 g boczku wędzonego w kostce
  • natka pietruszki
  • koperek
  • cebula

Sposób przygotowania:

  1. 1Jabłka i pietruszki kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle klarowanym, w trakcie podlewamy sokiem jabłkowym. Kiedy tylko będą prawie miękkie miksujemy na puree.
  2. 2Do puree dodajemy śmietankę, mascarpone. Możemy podlać delikatnie bulionem z kurczaka. Doprowadzamy do wrzenia, ważne aby konsystencja była zbliżona do gęstej śmietany. Przed podaniem posypujemy drobno krojonym szczypiorkiem.
  3. 3Filety i udźce sprawiamy pieprzem, solą, papryką ostrą i smażymy na patelni na złoty kolor wraz z przekrojoną na pół cebulą, dopiekamy w piekarniku dodając boczek, 10 minut w 200 st. C.
  4. 4Mięso mielimy w maszynce, do mięsa dodajemy natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.
  5. 5Wodę i mleko łączymy, dodajemy jajka, szczyptę soli. Miksujemy i łączymy z mąką. Na koniec dodajemy koperek. Na patelni wysmażamy naleśniki, na każdy nakładamy porcję farszu, zwijamy klasyczne krokiety.
  6. 6Ciasteczka miksujemy, łączymy z bułką tartą, solą. Krokiety obtaczamy w jajku, korzennej mieszance i smażymy na maśle na złoty kolor. Podajemy do naszej zupy.
Ciasto mandarynek
Mandarynek z koralami korzennymi, z kremem i śmietaną - przepis krok po kroku Ciasto mandarynek Źródło: Ola Skowron/East News

Mandarynek z koralami korzennymi, z kremem i śmietaną - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 400 g cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 6 mandarynek bez pestek
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • proszek do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na pierwszy krem:

  • 5 mandarynek bez pestek
  • sok z cytryny
  • skórka z cytryny i mandarynki
  • 100 g cukru
  • 5 żółtek
  • 60 g masła

Składniki na drugi krem:

  • 50 0ml śmietanki 36%
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 250 g mascarpone
  • 1 op. "Okulki korzenne w czekoladzie"

Sposób przygotowania:

  1. 1Mandarynki obieramy i miksujemy na puree. Do zmiksowanych mandarynek dodajemy żółtka. Mieszamy dokładnie. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę i łączymy delikatnie z mandarynkami i żółtkami. Następnie dodajemy olej. Do mokrej części dodajemy mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Mieszamy i przekładamy do tortownicy. Czas pieczenia to około 40 minut, temp. 180 st. C.
  2. 2Mandarynki obrane miksujemy i łączymy z sokiem z cytryny oraz skórkami z cytryny i mandarynki. Warto przetrzeć wszystko przez sito, aby krem był bardziej aksamitny. Zagotowujemy z cukrem i dodajemy żółtka. A tak najlepiej to żółtka miksujemy i zalewamy partiami gotowanych owoców. Raz jeszcze wstawiamy na kuchenkę i doprowadzamy do zagotowania, studzimy.
  3. 3Śmietankę i mascarpone ubijamy na mocno sztywny krem, pod koniec dodając cukier wanilinowy.
  4. 4Mieszamy z połową okulek korzennych. Drugą połowę pozostawiamy do dekoracji.
  5. 5Ciasto przestudzone przekrawamy na 2 placki, na pierwszy placek lekko skropiony syropem cukrowym wykładamy masę śmietanową z okulkami, na to porcję kremu mandarynkowo-cytrynowego. Przykrywamy drugim plackiem. Skrapiamy syropem cukrowym.
  6. 6Wierzch smarujemy pozostałymi kremami, wykładamy mandarynki, wysypujemy kulki i dekorujemy listkami mandarynek, posypujemy cukrem pudrem zmiksowanym ze skórką z cytryny.
Przekładane budyniem serca w czekoladzie z konfiturą jeżynową
Przekładane budyniem serca w czekoladzie z konfiturą jeżynową Przekładane budyniem serca w czekoladzie z konfiturą jeżynową Źródło: Ola Skowron/East News

Przekładane budyniem serca w czekoladzie z konfiturą jeżynową - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 3 op. "Pierniki duet serca w czekoladzie"
  • 500 g jeżyny mrożonej
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • żółtko
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 100 g skrobi kukurydzianej
  • 300 ml mleka
  • 300 ml śmietanki 36%

Sposób przygotowania:

  1. 1Jeżyny (kilka odkładamy do dekoracji) wrzucamy na patelnię, dodajemy cukier, delikatnie podlewamy wodą i zagotowujemy, po czym miksujemy.
  2. 2Jajka łączymy z żółtkiem, skrobią kukurydzianą, dodajemy 100 ml mleka.
  3. 3Pozostałe mleko zagotowujemy ze śmietanką, cukrem i do gotującego się dodajemy jajka wymieszane ze skrobią. Doprowadzamy do wrzenia uważając, aby nam się nie przypaliło.
  4. 4Pierniki przekrawamy wzdłuż na połówki.
  5. 5Naczynie szklane wykładamy przekrojonymi piernikami, czekoladą, środek wysypujemy pokrojonymi drugimi połowami na mniejsze kawałki.
  6. 6Na to wylewamy porcje konfitury, budyń i wysypujemy kolejną porcję pokrojonych pierników.
  7. 7Ponownie wylewamy konfiturę i budyń. Na koniec wierzch pokrywamy piernikami z czekoladą.
  8. 8Wierzch dekorujemy kilkoma jeżynami, posypujemy cukrem waniliowym.
  9. 9Ważne: deserowi musimy dać troszkę czasu, aby smaki przeszły i pierniki stały się bardzo delikatne niczym pianka.

Zobacz także:

Źródło: Andrzej Polan

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości