Materiał promocyjny

W kuchni rządzi ser! Poznaj przepisy Grzegorza Zawieruchy

Wyrazisty, bogaty smak, lekko miodowy, z orzechową nutą. Ser idealnie nadaje się do oryginalnych kompozycji, które łatwo możemy wyczarować w kuchni. Grzegorz Zawierucha przyrządza dla nas koreczki z sosem z orzechowym, crostini z grillowaną gruszką oraz roladki z szynką parmeńską.

Koreczki serowe z sosem z orzechowym (20 sztuk)

Składniki:

  • 1 opakowanie Sera Królewskiego Sierpc
    • 20 oliwek
      • 20 plastrów prosciutto
        • 2 melony
          • Sos orzechowy:
            • 3 łyżki masła orzechowego
              • 1 łyżka sosu sojowego
                • 1 łyżka soku z limonki
                  • 2 łyżki cukru trzcinowego
                    • 1 łyżka tartego imbiru
                      • 2 łyżeczki tajskiego sosu chili – czosnkowego

                        Sposób wykonania:

                        Ser Królewski rozdzielamy na plasterki i kroimy paski o grubości 3 cm. Prosciutto składamy na kształt małej kostki, a melona kroimy w kostkę 3 na 3 cm.

                        Na wykałaczkę do koreczków nabijamy oliwkę, następnie ser żółty, prosciutto i na koniec melon. Gotowe koreczki układamy na desce do serwowania i każdy polewamy odrobiną sosu orzechowego.

                        Sos orzechowy:

                        Wszystkie składniki mieszamy razem i odstawiamy na 30 minut do połączenia się składników. W razie konieczności możemy dodać więcej sosu chili czosnkowego.

                        Crostini z grillowaną gruszką i Serem Królewskim

                        Składniki:

                        • 1 bagietka
                          • 8 plasterków sera Królewskiego Sierpc
                            • 4 gruszki
                              • 2 łyżki posiekanego tymianku
                                • 4 łyżki miodu

                                  Sposób przygotowania:

                                  Patelnię grillową dobrze rozgrzewamy i delikatnie smarujemy oliwą za pomocą pędzelka. Następnie kładziemy gruszkę pokrojoną w ćwiartki i grillujemy. Odkładamy na bok.

                                  Na tej samej patelni układamy bagietkę pokrojoną w 3 cm kromki (najlepiej kroić pod skosem) i lekko podpiekamy do uzyskania złotego koloru. Zdejmujemy z patelni.

                                  Na chrupiącej kromce układamy pół plasterka sera Sierpc złożonego na połowę, na wierzchu gruszkę, całość delikatnie skrapiamy miodem i posypujemy świeżym tymiankiem.

                                  Serowe roladki

                                  Składniki:

                                  • 8 plastrów sera Królewskiego Sierpc
                                    • 1 marchew
                                      • 1 laska selera naciowego
                                        • 8 plastrów szynki parmeńskiej
                                          • 8 liści sałaty freeze
                                            • 1 garść orzechów włoskich

                                              Sposób przygotowania:

                                              Marchewkę i seler naciowy kroimy w cienkie słupki. Plaster sera układamy na talerzu, na wierzch kładziemy plaster szynki parmeńskiej, liść sałaty i po 4 słupki marchwi oraz selera naciowego. Orzechy lekko siekamy i oprószamy całość.

                                              Na koniec delikatnie zawijamy ser, tak aby wszystkie składniki były dobrze ściśnięte i wbijamy po środku wykałaczkę, która złączy całość.

                                              Zobacz też:

                                              Dania na poprawę nastroju. Pomysły Piotra Kucharskiego

                                              Ziemniaki na 5 sposobów. Przepyszne i sycące przepisy Jaśka Kuronia

                                              Pomysły na kapustę kiszoną, czyli samo zdrowie według przepisów Darii Ładochy

                                              Autor: Luiza Bebłot

                                              Materiał promocyjny
                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości