Przepisy kulinarne

Dania, dzięki którym zbudujesz tkankę mięśniową

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy zwycięzcę programu „Top Model” Radka Pestkę i jego trenera, wicemistrza świata w karate Tomasza Boruca. Panowie przygotowali zdrowe dania, dzięki którym zbudujesz tkankę mięśniową. Były to: naleśniki z mąki zbożowej z owocami, zupa krem z groszku i brokułów, sałatka z komosy ryżowej z indykiem i jogurtem z burakami oraz mrożony jogurt z owocami leśnymi.

 

 

 

Naleśniki

Składniki:

owoce longan lub liczi

1 kg mąki zbożowej

cukier brązowy

1 kg truskawki

oliwa z oliwek

syrop klonowy

4 brzoskwinie

1 l mleka

1 granat

6 jajek

miód

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka i mieszamy z cukrem. Następnie dodajemy pozostałe składniki – mąkę, mleko, wodę, sól oraz olej i mieszamy używając do tego miksera. Ciasto powinno uzyskać gładką konsystencję. Na rozgrzanej i posmarowanej lekko tłuszczem patelni smażymy naleśniki na złoty kolor z każdej strony. Na naleśniki dodajemy owoce.

Zupa krem z groszku i brokułów

Składniki:

groszek zielony (może być mrożony)

wywar rosołowy

1 papryka żółta

1 jogurt naturalny

2 brokuły

Przygotowanie:

Do rosołu wrzucamy brokuły i zielony groszek, i gotujemy. Gdy brokuły będą już miękkie, możemy wszystko zblendować na zupę krem. Dodajemy jogurt i paprykę.

Sałatka z komosy ryżowej z indykiem i jogurtem z burakami

Składniki:

2 czerwone cebule

1 łyżka stołowa oliwy

pierś z indyka

3 marchewki

2 łyżki stołowe miodu

250 g komosy ryżowej

1 cytryna

5 łyżek stołowych jogurtu greckiego

1 ząbek czosnku, zgnieciony

posiekany koperek

140 g buraków

Przygotowanie:

Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Cebule obieramy i kroimy w ćwiartki. Cytrynę kroimy w plastry. Kurczaka, marchewkę i cebulę układamy w brytfance, na wierzch kładziemy plastry cytryny, przyprawiamy, skrapiamy oliwą. Wkładamy do piekarnika na 30 min. (w 180–200 st. C). Po 30 min. wyciągamy z piekarnika, dodajemy 2 łyżki miodu, mieszamy całość i wkładamy raz jeszcze do piekarnika na kolejne 15 min. Gotujemy komosę. Na koniec mieszamy warzywa z komosą i łyżką soków powstałych z pieczenia kurczaka. Na wierzch kładziemy kurczaka i cytrynę. Do tego podajemy buraki z jogurtem.

Mrożony jogurt z owocami leśnymi

Składniki:

500 g mrożonych owoców leśnych

świeże owoce do dekoracji (truskawki, borówki)

500 g jogurtu greckiego

1 łyżka stołowa miodu

Przygotowanie:

Owoce blendujemy z jogurtem, dodajemy trochę lodu, na wierzchu układamy świeże owoce.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości