Ciasta na Wielkanoc

Ciasta wielkanocne w kuchni Dzień Dobry TVN. Jak przygotować wielkanocny sernik, babkę i mazurek? Opowiedział o tym mistrz cukiernictwa Paweł Małecki. Towarzyszyli i pomagali mu Karol Okrasa i Pascal Brodnicki. Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów.

Mazurek migdałowo-kajmakowy

Do przygotowania tego deseru potrzebujemy kruchego spodu oraz masy kajmakowej.

Kruche ciasto migdałowe

Składniki:

  • 70 g migdałów, zmielonych na mączkę
    • 250 g mąki pszennej
      • 90 g cukru pudru
        • 200 g miękkiego masła
          • 2 żółtka
            • szczypta soli

              Przygotowanie:

              Mąkę i zmielone wcześniej migdały, przesiać na blat lub do miski. Zrobić zagłębienie i dodać żółtka, pokrojone w kostkę masło, sól oraz cukier puder. Dużym nożem lub łopatką połączyć składniki, a następnie delikatnie zagnieść ciasto.

              Bardzo ważne: Ciasta nie zagniatać zbyt długo, ponieważ po wypieczeniu ciasto się skurczy.

              Gotowe ciasto wstawić do lodówki na minimum godzinę. Po schłodzeniu rozwałkować je na grubość około 5 mm i rozłożyć na formie. Piec w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180°C około 10-15 minut (ciasto ma być blade).

              Ciasto herbatnikowe

              Do przygotowania dekoracyjnych rozetek.

              Składniki:

              • 150 g margaryny
                • 100 g cukru pudru
                  • 2 jajka
                    • 200 g mąki pszennej
                      • 50 g migdałów zmielonych na mączkę

                        Przygotowanie:

                        Margarynę miksujemy z cukrem pudrem do momentu, aż będzie puszysta, następnie stopniowo dodajemy jajka. Kiedy masa będzie jednolita, dodać mąkę i mączkę migdałową; delikatnie wymieszać. Na wcześniej podpieczone (bardzo blade) blaty z ciasta kruchego wyciskamy szprycą dekoracyjne rozetki z przygotowanej masy i ponownie wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 180-190°C na mniej więcej 15 minut i pieczemy do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru.

                        Masa kajmakowa

                        Składniki:

                        • 450 g cukierków krówek (klasycznych)
                          • 100 ml mleka 3,5%?
                            • 100 ml śmietany 30%
                              • 50 g miękkiego masła

                                Przygotowanie:

                                Mleko mieszamy ze śmietaną w rondelku, zagotowujemy. Do gotującego się mleka i śmietany wsypujemy krówki. Ciągle mieszając, doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia się cukierków. Gdy masa będzie jednolita, zdejmujemy rondel z kuchenki i dodajemy miękkie masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej i lśniącej masy. Jeszcze ciepłą masę kajmakową wylewamy na wcześniej wypieczone blaty ciasta. Dekorujemy bakaliami.

                                Babka

                                Składniki:

                                • 220 g cukru
                                  • 125 g masła
                                    • 125 g margaryny
                                      • 1 opakowanie cukru wanilinowego
                                        • 170 g mąki
                                          • 80 g mąki ziemniaczanej
                                            • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                              • otarta skórka z 2 pomarańczy
                                                • 5 jaj
                                                  • 20 g kakao
                                                    • cukier puder

                                                      Przygotowanie:

                                                      Cukier, cukier wanilinowy, masło i margarynę delikatnie podgrzać i ubić razem na kremową masę. Następnie ciągle ubijając, powoli dodawać jajka. Do otrzymanej masy wsypać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto rozdzielić na 2 części. Do pierwszej dodajemy kakao, natomiast do drugiej otartą skórkę pomarańczową.

                                                      Foremkę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Powstałe ciasta wylewamy do foremki naprzemiennie warstwami. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C około 60 minut. Babkę dekorujemy cukrem pudrem.

                                                      Sernik

                                                      Wypróbuj sprawdzony przepis na sernik.

                                                      Masa serowa

                                                      Składniki:

                                                      • 1 kg tłustego twarogu (zmielonego dwukrotnie)
                                                        • 125 g masła
                                                          • 250-270 g cukru
                                                            • 10 jaj, umytych
                                                              • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
                                                                • 10 ml olejku waniliowego
                                                                  • 100-150 g rodzynek (rodzynki namaczamy)
                                                                    • zmielone biszkopty do obsypania formy (pokruszone i przesiane przez sito)
                                                                      • cukier puder do dekoracji

                                                                        Przygotowanie:

                                                                        Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Białka odstawić do lodówki na później. Ciągle mieszając, stopniowo dodawać miękkie masło i twaróg. Do masy przesiać 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej i dodać aromat waniliowy. Wymieszać. Białka jaj ubić na sztywną pianę, mieszać z masą serową do momentu, aż wszystkie składniki połączą się. Dodać rodzynki wcześniej zamoczone w wodzie i obtoczone w mące. Formę (o średnicy 26 cm) wysmarować roztopionym masłem i obsypać zmielonymi biszkoptami. Na przygotowaną formę wylać masę serową i piec około 50 minut w temperaturze 180°C. Sernik studzić przy uchylonym piekarniku. Ciasto wykańczamy, posypując cukrem pudrem.

                                                                        Sernik można przygotowywać także na kruchym cieście.

                                                                        Ciasto kruche

                                                                        Składniki:

                                                                        • 200 g mąki pszennej
                                                                          • 50 g masła
                                                                            • 50 g margaryny
                                                                              • 50 g cukru pudru
                                                                                • 1 opakowanie cukru wanilinowego
                                                                                  • 1 jajko
                                                                                    • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
                                                                                      • szczypta soli

                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                        Do przesianej mąki i cukru pudru dodać masło, margarynę i cukier wanilinowy.

                                                                                        Całość posiekać, dodać jajko, sól oraz proszek do pieczenia – wszystkie składniki razem zagnieść. Nie trzeba ciasta schładzać. Ciasto rozwałkować na grubość 7 mm (dodatek proszku do pieczenia sprawi, że ciasto trochę podrośnie i będzie kruche). Rozwałkowane i uformowane ciasto (dopasowane do kształtu formy) przekładamy do foremki, nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-14 minut na jasnozłoty kolor.

                                                                                        Zobacz też:

                                                                                        Wielkanocne mazurki. Przepis na mazurka krok po kroku. Wypróbuj!

                                                                                        Wielkanocne baby, babki i babeczki

                                                                                        Baby wielkanocne. Sprawdzone przepisy Grzegorza Zawieruchy

                                                                                        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                        Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości