Przepisy kulinarne

Anna Jurksztowicz gotuje przebojowo!

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Blogerka kulinarna, wokalistka i producentka muzyczna. Prywatnie żona Krzesimira Dębskiego. Nie ma chyba osoby w Polsce, która nie kojarzy jej z diamentowymi kolczykami:). W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Jurksztowicz przygotowała: frittatę, sałatkę z buraków z kozim twarożkiem, kurczak z pomidorami i bazylią, owoce zapiekane w koglu moglu.

Frittata na śniadanie

Składniki:

8 jajek (dla patelni 24 cm)

2 cukinie

4 łyżki tartego sera twardego (parmezan lub cheddar, grana, gruyere)

1 pomidor

oliwki

sól

pieprz

odrobina masła

oraz dodatki, które lubimy np. szynka, szpinak, ugotowane szparagi, pieczarki tudzież inne grzyby, blanszowana cebula, ugotowany ziemniak pokrojony w plasterki itd.

Sposób przygotowania:

Cukinie poszatkować, posolić, poczekać aż wydadzą sok i odsączyć. Wymieszać miąższ z jajkami i innym składnikami, których chcemy użyć w tej kompozycji. Wylać masę na patelnię posmarowaną masłem. Na wierzch położyć plastry pomidora i oliwki. Smażyć na średnim ogniu 10 min, a potem jeszcze wstawić na 15 min do piekarnika. Fritattę najlepiej jeść bez węglowodanów, czyli bez chleba, bo to dość syte jedzenie.

Sałatka z buraków z kozim twarożkiem

Składniki:

2 lub 3 ugotowane (np. z barszczu) buraczki

młody szpinak

rucola

twarożek z koziego mleka

gęsty ocet balsamiczny

garść ziaren sezamu

Sposób przygotowania:

Ugotowane buraczki pokroić w kostkę. Na talerz nałożyć twarożek z koziego mleka, pokrojone buraczki, młody szpinak i rukolę. Skropić obficie octem balsamicznym, posypać ziarnami sezamu.

Kurczak z pomidorami i bazylią

Składniki:

1/2 kg mięsa z podudzi kurcząt

5 pomidorów

garść bazylii

2-3 ząbki czosnku

natka pietruszki, oliwa, sól, pieprz, curry, peperoncino

Sposób przygotowania:

Na oliwę wrzucić 2-3 pokrojone ząbki czosnku i obsmażyć mięso. Dodać pokrojone pomidory, garść bazylii oraz odrobinę curry, sól, pieprz, peperoncino. Dusić 25 minut - obserwując i obracając mięso od czasu do czasu. Jeśli sosu jest za dużo, można zredukować, dusząc bez przykrywki, a jeśli za mało, dolać trochę rosołu, wody lub wina. Posypać pietruszką i gotowe.

Owoce zapiekane w koglu moglu

Składniki:

2 żółtka

2 łyżki fruktozy

maliny (lub owoce leśne)

Sposób przygotowania:

Zrób kogiel mogiel - utrzyj 2 żółtka i 2 łyżeczki fruktozy. Polej nim maliny ułożone w naczyniu do zapiekania i wstaw na 10 min do gorącego pieca. Na koniec posyp cukrem pudrem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości