Przepisy kulinarne

Ania Głogowska z córką Julią i miniwafle

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Lubi gotować, ale bardziej lubi jeść. Doskonale znana z "Tańca z Gwiazdami". To tam poznała Piotra Gąsowskiego, swojego obecnego partnera. W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Głogowska razem z pięcioletnią córeczk Julią pokazały, jak wygląda ich codzienne śniadanie. Towarzyszył im Piotr Kucharski.

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

Wiosenna zupa z ryżem

Składniki:

200 g ryżu naturalnego parboiled KUPIEC

1 pęczek młodej marchewki

1 pęczek młodej pietruszki

1 pęczek młodego selera

2 kalarepy

0,5 główki młodej kapusty

0,5 kg młodych ziemniaków

1 duża garść młodego groszku

2 łyżki masła

1 pęczek koperku

100 ml śmietany 18%

sól i pieprz

Przygotowanie:

Ryż firmy Kupiec ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Wszystkie warzywa obrać, pokroić w kostkę. Włożyć do dużego garnka i zalać 3-4 litrami wody. Dodać masło. Gotować aż będą miękkie. Śmietanę wymieszać z posiekanym koperkiem, aby się nie zważyła dodać 3-4 łyżki ciepłej zupy i posolić 3 szczyptami soli. Dodać do zupy, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem pełnoziarnistym Kupiec.

Miniwafelki w czekoladzie

Składniki:

200 g gorzkiej czekolady

2 łyżki mleka

50 g masła

Miniwafelki KUPIEC

wiórki kokosowe, płatki migdałów, orzechy laskowe (posiekane)

Przygotowanie:

Czekoladę połamać do żaroodpornej miski i ustawić na garnku z delikatnie gotującą się wodą. Dodać mleko i masło. Cały czas mieszając rozpuścić całość, zdjąć z garnka. Wafelki zanurzyć do połowy w rozpuszczonej czekoladzie, następnie obtoczyć we wiórkach, orzechach lub w swoim ulubionym dodatku.

Zapiekanka z polenty

Składniki:

1 łyżka soli

1 szklanka kaszki kukurydzianej KUPIEC

oliwa z oliwek

2 puszki krojonych pomidorów

2 ząbki czosnku, przeciśnięte

300 g świeżego szpinaku

2 kule mozzarelli

sól i pieprz

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotować z solą cztery szklanki wody. Do gotującej się wody dodawać powoli kaszkę kukurydzianą kupiec, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu około 10 minut, regularnie mieszając, aby kaszka się nie przypaliła. Blachę do pieczenia o wymiarach (około 40x40 cm) wysmarować oliwą, przelać do niej ciepłą polentę, wyrównać wierzch i odstawić do ostygnięcia. Gdy wystygnie, pokroić na kwadraty (około 5x5 cm). Pomidory wymieszać z czosnkiem, przyprawić solą i pieprzem następnie wylać na blachę do pieczenia o wymiarach (około 20x30 cm). Szpinak drobno pokroić i posypać na wierzchu pomidorów. Pokrojoną polentę ułożyć na szpinaku, nakładając koniec jednego kawałka na drugim. Skropić oliwą. Zapiec w rozgrzanym piekarniku do 220°C przez około 15 minut. Mozzarelle porwać na kawałki i ułożyć na polencie. Podpiec kolejne 10 minut.

Sałatka z kuskusu

Składniki:

200 g kuskusu Kupiec

sok wyciśnięty z jednej cytryny

1 łyżeczka musztardy Dijon

1 ząbek czosnku, przeciśnięty

10 suszonych pomidorów, drobno pokrojonych

20 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki

400 g bobu

sól

świeżo zmielony pieprz

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Kuskus przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu. Bób ugotować w osolonej wodzie, przez 10-15 minut. Odcedzić, wystudzić i obrać.

W misce wymieszać ze sobą musztardę, czosnek, sok z cytryny i pomidory. Dodać bób i kuskus delikatnie wymieszać.

Sałatka można podać z rybą ,mięsem lub jako samodzielne danie.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości