Materiał promocyjny

Poznaj regionalne przysmaki z grilla. "Możemy w nowoczesny sposób połączyć smaki"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Regionalne przysmaki z grilla
Regionalne przysmaki z grilla
Dania imbirem pachnące
Dania imbirem pachnące
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Jakie atrakcje czekają na turystów w Krynicy-Zdroju? Sztuka na talerzu i piękne krajobrazy to tylko część z nich. W Dzień Dobry TVN przekonywał o tym Mirek Jabłoński, szef kuchni restauracji hotelu Belmonte, który przyrządzał dania z grilla przyprawionego beskidzkim wiatrem.

Krynica-Zdrój: regionalne przysmaki z grilla

Rejon beskidzki to ogromne bogactwo smaków i aromatów. Udowadnia to w swoim menu Mirosław Jabłoński z hotelu Belmonte w Krynicy-Zdroju. Jego kuchnia to fascynująca podróż wszędzie tam, gdzie rwące potoki, zielone połoniny, alpejskie zioła, dym z pieca i śnieżne zaspy, które ukształtowały fenomenalną kuchnię górską. Właśnie tam Dzień Dobry TVN w weekend 11-12 czerwca stworzyło swoją strefę relaksu. Nasza reporterka Kinga Burzyńska miała okazję skosztować kreatywnego połączenia tradycji i nowoczesności na talerzu.

- Mamy tu takie duże bogactwo produktów, możemy w nowoczesny i fajny sposób połączyć smaki. Pierwszym takim smakiem jest połączenie oscypka z ogórkiem małosolnym, czosnkiem i imbirem. Zachęcam jeszcze do kolendry. To są pstrągi, które jeszcze wczoraj pływały w potoku, a dzisiaj już są uwędzone. Na pewno musimy się pochylić nad bułeczkami. Bułeczki robione są przez nas, nie zgadną państwo z czym - z pokrzywami. To są młode pokrzywy, zbierane z beskidzkich łąk - zachęcał szef kuchni restauracji Aura w hotelu Belmonte, Mirek Jabłoński.

- Taki oto bundz możemy sobie połączyć z pstrągiem z patelni, do tego różnego rodzaju konfitury. Tu mamy śliwkę łącką, mamy konfiturę z czerwonej cebuli, tu pstrąga wędzonego z sałatami, z liśćmi różnych ziół i do tego sos malinowy. Czyli wszystko to, co tradycyjne w nowoczesnym wydaniu. To gołąbki z kaszy gryczanej, one są czerwone od owoców leśnych - wyliczał szef kuchni, odsłaniając przed naszą dziennikarką coraz to bardziej zaskakujące smaki, dla których warto zboczyć z malowniczych szlaków.

Krynica-Zdrój - z czego słynie miejscowość

Krynica-Zdrój to jedno z tych miejsc na mapie Polski, które od lat przyciąga turystów z Polski i ze świata. Leży w samym sercu Beskidu Sądeckiego. Jej urzekające krajobrazy, lecznicze wody uzdrowiska, niezwykłe trasy turystyczne, narciarski i rowerowe wśród górskich pasm, cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem od ponad 200 lat.

Z jeden strony Krynica koi swoim mikroklimatem oraz zdrowotnymi właściwościami wód mineralnych, a z drugiej wciąż poszerzającą się ofertą atrakcji, w tym wspomnianych wcześniej kulinarnych, które z pewnością stanowią doskonały pretekst do odpoczynku w tym rejonie.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Patrycja Sibilska

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana