Kawa zbożowa to smak dzieciństwa. Od kiedy można podawać ją dzieciom?

Mama i dziecko pijące kawę przy kuchennym stole
Kawa zbożowa dla dzieci
Źródło: tatyana_tomsickova/Getty Images
Kawa zbożowa często kojarzy się ze smakiem dzieciństwa, a zwłaszcza wśród naszych rodziców i dziadków. Powszechnie wiadomo, że kawa kofeinowa nie jest odpowiednia dla dzieci, jednak jak jest z kawą zbożową? Od kiedy można podawać ją dzieciom? Czy jest zdrowa?

Kawa zbożowa to napój bezkofeinowy, którego smak łudząco przypomina prawdziwą kawę. Wytwarzana jest najczęściej z prażonego żyta, buraka cukrowego lub cykorii. Można ją dostać w wersji rozpuszczalnej, w saszetkach lub nawet do gotowania. Co ciekawe, może być również przygotowywana z żołędzi, nazywana jest wtedy żołędziówką.

Jaka kawa zbożowa dla dzieci?

Dzieciom można podawać zarówno kawę zbożową rozpuszczalną, jak i tą w saszetkach czy do gotowania. Pod postacią rozpuszczalnego granulatu może posłużyć jako wspólna zabawa i eksperymenty. Przygotowując ją, warto opowiedzieć dziecku jak powstaje taka kawa i dlaczego się rozpuszcza. Nie powinno się podawać dzieciom napoi z aromatami smakowymi, czyli np. bananowych, kokosowych itd. Powinno się je wprowadzać dopiero od 3 roku życia - zwykle informują o tym producenci na opakowaniach kaw zbożowych.

Najmłodszym można podawać kawę zrobioną z buraków cukrowych lub z ich domieszką. Jest to świetny sposób, aby ograniczyć dodawanie cukru rafinowanego i w kryształach. Burak cukrowy jest jednym z produktów, z którego może być wytwarzany cukier, dzięki czemu taki napój jest naturalnie słodszy. Dodatkowo można dodać odrobiny mleka krowiego lub roślinnego, co sprawi, że kawa będzie zawierała jeszcze więcej składników odżywczych.

Napoje zbożowe, w zależności od tego, z czego dokładnie powstają, mogą nieco różnić się smakiem. Warto zatem je sprawdzać i wybrać ten najlepszy. Część dzieci będzie wolało kawy zbożowe na bazie buraka cukrowego, inne z orkiszu, a jeszcze inne z cykorii. Każda z nich jest bezpieczna dla dzieci, a dodatkowo bogata w błonnik, który usprawnia pracę jelit i daje uczucie sytości. Ponadto mają też dużą zawartość witamin i minerałów.

Kawa z cykorią dla dzieci

Cykoria może być dodatkiem do kawy zbożowej lub jej głównym składnikiem. Chociaż jest to roślina przypominająca kapustę, to z jej korzeni wytwarzany jest napój, który w smaku do złudzenia przypomina kawę. Uważa się, że ma ona właściwości pobudzające, a także ułatwiające koncentrację. Wytwarzany z prażonych korzeni napój zaliczany jest do kaw zbożowych i zgodnie z zaleceniami Instytutu Matki i Dziecka może być podawany po ukończeniu 12. miesiąca życia. Zatem można bezpiecznie włączać go do diety dziecka. Warto pamiętać, żeby nie podawać zbyt dużych ilości na raz, lepiej powoli przyzwyczajać malucha do jej smaku.

Od kiedy można podawać kawę zbożową dla dzieci?

Większość producentów na opakowaniach zamieszcza informację, że kawa zbożowa powinna być podawana dzieciom od trzeciego roku życia. Instytut Matki i Dziecka z kolei rekomenduje, że może być podawana już od 1. roku życia. Przy czym, tak wcześnie można podawać te bez aromatów smakowych. Oczywiście nie może również zawierać kofeiny. Jeżeli dziecko jest zainteresowane kawą, którą często pijamy rano, to można mu podać właśnie tę zbożową. Dzięki temu może niemal w pełni uczestniczyć w porannych, "kawowych rytuałach".

Zobacz wideo: (Od)wagi dzieciaki - słodki problem

(Od)wagi dzieciaki – słodki problem
Źródło: Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Autor: Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: tatyana_tomsickova/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana