Właściwości kawy orkiszowej. Jak ją parzyć i jak wpływa na organizm?

Kobieta trzyma w rekach ciepły kubek i spogląda w stronę gór
fot.Hero Images/Getty Images
Kawa orkiszowa, pomimo swojej nazwy, jest napojem bezkofeinowym. Nie oznacza to jednak, że nie zapewnia efektu pobudzenia. Jest bezpieczna dla kobiet w ciąży, a także dla dzieci. Kawa orkiszowa dostarcza bowiem organizmowi wielu cennych składników odżywczych.

Napój ten można przyrządzać na różne sposoby, w tym na zimno i ciepło, z mlekiem czy cukrem, a także z dodatkiem przypraw, które wzbogacą smak. Jakie są właściwości kawy orkiszowej i dlaczego warto po nią sięgać?

Co to jest kawa orkiszowa?

Jak sama nazwa wskazuje, kawa orkiszowa przyrządzana jest z orkiszu, czyli jednego z najstarszych gatunków pszenicy. O jej niezwykłych właściwościach prozdrowotnych przekonywała już w XII wieku Hildegarda z Bingen, benedyktynka i znana uzdrowicielka. W opublikowanych tekstach wymieniła ona aż 17 zalet orkiszu, polecając przy tym jego spożywanie również w formie napoju kawowego. Uznała ona bowiem, że zboże to działa między innymi rozgrzewająco i natłuszczająco, a przy tym jest niezwykle łagodne i znacznie wartościowsze od innych ziaren.

Obecnie na rynku najczęściej znaleźć można przede wszystkim mieloną kawę orkiszową, często tzw. instant, czyli rozpuszczalną. Niekiedy możliwy jest również zakup pełnych ziaren, które, świeżo zmielone, mogą zapewnić głębszy smak tego napoju, a także jego pełniejszy aromat. W sprzedaży występuje również kawa orkiszowa z dodatkami, np. z cykorią.

Właściwości kawy orkiszowej

Swoje cudowne działanie kawa orkiszowa zawdzięcza przede wszystkim niezwykłemu bogactwu witamin i minerałów. W jej skład wchodzą między innymi witaminy z grupy B, odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki temu taki napój doskonale pobudzi i poprawi koncentrację, a przy tym przyniesie uczucie odprężenia. Witaminy A i E, słynące z silnego działania antyoksydacyjnego, pozwolą na dłużej zachować młodość, a witamina D wraz z wapniem zadbają o mocne kości i zęby. Zawartość żelaza wspomoże wytwarzanie czerwonych krwinek, a także usuwanie z organizmu złego cholesterolu. Cynk zadba o piękną skórę, włosy i paznokcie, a potas wyreguluje ciśnienie krwi oraz usprawni pracę układu mięśni.

Bardzo ważnym składnikiem kawy orkiszowej są polifenole, które mogą zapobiegać nowotworom. Z kolei rodanid pozwala zachować odporność organizmu.

Kawę orkiszową bardzo chętnie stosują nie tylko osoby zainteresowane zdrowym odżywianiem, lecz także te będące na diecie odchudzającej. Ma ona bowiem działanie przyspieszające trawienie, a także delikatnie przeczyszczające. Bardzo dobrze usuwa przy tym toksyny z organizmu. Doskonale sprawdzi się również w przypadku wrażliwego układu pokarmowego, ponieważ jest dla niego niezwykle łagodna i nie powoduje podrażnień. Kawa orkiszowa to także dobry wybór dla alergików. Uważać powinny tylko osoby z silną nietolerancją glutenu, choć ten zawarty w orkiszu jest przyswajalny lepiej, niż ten pochodzący z innych typów zbóż. Regularne picie kawy orkiszowej potrafi nawet zapobiec kamicy żółciowej oraz zmniejszyć zapotrzebowanie na insulinę, nie zastąpi jednak konwencjonalnego leczenia. Napój ten jest szczególnie polecany rekonwalescentom czy osobom wyjątkowo osłabionym, np. po długiej chorobie.

Jak pić kawę orkiszową?

Najpopularniejszy sposób picia kawy orkiszowej to ten przypominający parzenie zwykłego napoju. W przypadku kawy instant lub mielonej łyżeczkę ziaren należy zalać wrzątkiem i pozostawić na 5 do 10 minut. Tę pierwszą można także przygotować, rozpuszczając ją w zimnej wodzie bądź mleku. Dobrym pomysłem na upały będzie też dodanie kostek lodu.

Nieco trudniejsze może być przygotowanie kawy w ziarnach bez jej mielenia. Najpierw należy zaparzyć 2 łyżki ziaren w 500 ml wrzątku, a następnie, po upływie 7 minut, odsączyć napar i wstawić ziarna do lodówki. Następnego dnia powinno się ponownie zaparzyć je z dwiema kolejnymi łyżeczkami we wcześniej przygotowanym naparze. Dopiero po upływie od 4 do 5 dni od takiego postępowania napój osiągnie pełnię smaku.

Kawę orkiszową, tak samo, jak zwykłą, można przyrządzać z mlekiem czy cukrem bądź innymi słodzikami, np. ksylitolem czy miodem. Doskonale sprawdzą się tu również przyprawy, szczególnie cynamon, imbir oraz kardamon. Z jej smakiem doskonale współgrają także wanilia, karmel i kakao.

Warto zwrócić uwagę na naczynie do przygotowywania kawy orkiszowej. Nie powinno być ono wykonane z aluminium czy tworzyw sztucznych. Trzeba uważać również, by nie było pokryte uszkodzonym teflonem czy emalią. Bardzo ważne jest również, aby nie podgrzewać naparu w mikrofalówce. W innym przypadku straci swoje właściwości.

Kawa orkiszowa to niezwykle zdrowy napój. Warto ją pić nie tylko na odchudzanie, lecz także po to, by długo cieszyć się dobrym samopoczuciem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości