Przepisy kulinarne

Wielka miłość Marty Wierzbickiej

W serialu „Na Wspólnej” wcieliła się w rolę zbuntowanej i niepokornej nastolatki. Prowadzi videobloga o kulinarnych inklinacjach. Niedawno się zaręczyła. W kuchni Dzień Dobry TVN Marta Wierzbicka gościła ze swoimi dwiema największymi miłościami: narzeczonym Maćkiem i... szpinakiem. Pokazała także pierścionek zaręczynowy!

Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News



Ciasto marchewkowe
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 jajka
1 szklanka mleka
1/2 kostki masła/ margaryny
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika (przyprawa korzenna)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże marchewki
kilka kropel zapachu waniliowego (ale nie koniecznie)

Przygotowanie:
Miksujemy wszystkie składniki do ciasta i dodajemy starte na cienkiej tarce marchewki (odciskamy sok).  Ciasto pieczemy w temp. 180C przez 40 do 60 minut.

Sałatka ze szpinaku
Składniki:
1 opakowanie świeżego szpinaku
30-40 deko boczku wędzonego
3 łyżki majonezu
2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżki octu jabłkowego
szczypta soli i pieprzu
Bagietka

Przygotowanie:
Boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy i odsączamy z tłuszczu. Dodajemy do szpinaku.
Łączymy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy do uzyskana jednolitej masy,  dodajemy do szpinaku. Wszystko jeszcze raz mieszamy i gotowe.

Pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami z sosem z gorgonzoli
Składniki:
Dwie duże piersi z kurczaka
Suszone pomidory w zalewie (takie w słoiczku)
Rozmaryn, czosnek, papryka słodka, sól pieprz
cytryna
sos:
śmietana 18% duża
gorgonzola 200g
kilogram ziemniaków
oliwa z oliwek
mix sałat z roszponką bądź z rukolą.
Pierś przyprawiamy papryką, rozmarynem, czosnkiem, solą i pieprzem następnie robimy kieszonkę gdzie wkładamy ok 3-4 suszone pomidory.  Do naczynia żaroodpornego dodajemy łyżkę oliwy i łyżkę sosu z suszonych pomidorów. Pieczemy pod przykryciem w temp. 180C przez 30-40 min.
Ziemniaki:
Obieramy ze skórki i kroimy w kostkę ok 3cm. Przekładamy do brytfanki i posypujemy czosnkiem i rozmarynem, dodajemy trzy łyżki oleju i mieszamy. Pieczemy w temp 200C przez 30 minut, należy wcześniej sprawdzić czy są miękkie w środku.

Sałata
Przygotowanie:
Mieszamy trzy łyżki oliwy z oliwek z dwoma łyżkami musztardy(nie musi być Dijon) dodajemy szczyptę soli, pieprzu i polewamy sałatę.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
84
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0