Polacy jedzą coraz więcej cukru, dlatego Daria Ładocha postanowiła nam pokazać, czym go można zastąpić, aby jeść zdrowo. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: brzoskwinie z orzechowym jogurtem, miodowo-cynamonowe ciasteczka z ciasta francuskiego, miodowe babeczki z kokosem oraz miodowy gulasz z tuńczyka.

Brzoskwinie z orzechowym jogurtem na śniadanie

Składniki:
3 brzoskwinie
1 jogurt grecki
garść orzechów włoskich
garść orzechów laskowych
sok z cytryny
2 łyżki płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni
2 łyżki syropu klonowego
szczypta cynamonu

Przygotowanie:
Brzoskwinie pokrój w plasterki i zalej miodem. Podgrzewaj aż owoce lekko się rozpadną. Orzechy potłucz w moździerzu i podpraż na patelni. Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny i cynamonem. Podawaj jogurt z orzechami i miodowymi brzoskwiniami.

Miodowo-cynamonowe ciasteczka z ciasta francuskiego

Składniki:
2 płaty ciasta francuskiego
2 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko

Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwiń. Posmaruj je miodem i cynamonem. Następnie zawiń w rulon i odcinaj kawałki szerokości 2 cm. Rozłóż na blaszce, posmaruj rozkłóconym jajkiem i zapiekaj 25 min. w piekarniku w 150 st. C.

Miodowe babeczki z kokosem

Składniki:
2 duże jajka
300 ml mleka
120 g cukru
80 g mąki
250 g wiórków kokosowych
2 łyżki miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Zagotuj mleko z miodem. Następnie przestudź. Piekarnik nastaw na 200 st. C. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Wymieszaj wszystkie składniki suche w misce. Następnie dodaj do nich mleko z miodem i wymieszaj. Jajka ubij mikserem i dodaj do wcześniej przygotowanej masy. Wstaw do papilotek i zapiekaj 25 min.

Miodowy gulasz z tuńczyka

Składniki:
Marynata do tuńczyka:
2 łyżki syropu z agawy
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka musztardy
1 łyżka soku z limonki
Pozostałe:
2 filety z tuńczyka (ok. 200 g każdy)
1 marchewka
1 czerwona papryka
garść kolendry
1 czerwona cebula
1 puszka pomidorów
sól, pieprz
papryczka chili
sok z limonki
1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty zmieszaj ze sobą. Pokrój tuńczyka w kostkę i zamarynuj przez minimum godzinę. Następnie rozgrzej na patelni olej kokosowy i podsmaż posiekaną cebulę, marchewkę i paprykę. Chwilę podsmażaj. Dodaj tuńczyka oraz pomidory w puszce. Doprowadź do wrzenia i duś aż tuńczyk się zetnie. Dodaj przyprawy i serwuj z ryżem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
85
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0