Przepisy kulinarne

Słodkie ciasteczka bez dodatku cukru

Ciasteczka

Ciasteczka

Przepisy kulinarne

Słodkie ciasteczka bez dodatku cukru

Ciasteczka

Ciasteczka

Polacy jedzą coraz więcej cukru, dlatego Daria Ładocha postanowiła nam pokazać, czym go można zastąpić, aby jeść zdrowo. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: brzoskwinie z orzechowym jogurtem, miodowo-cynamonowe ciasteczka z ciasta francuskiego, miodowe babeczki z kokosem oraz miodowy gulasz z tuńczyka.

Brzoskwinie z orzechowym jogurtem na śniadanie

Składniki:
3 brzoskwinie
1 jogurt grecki
garść orzechów włoskich
garść orzechów laskowych
sok z cytryny
2 łyżki płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni
2 łyżki syropu klonowego
szczypta cynamonu

Przygotowanie:
Brzoskwinie pokrój w plasterki i zalej miodem. Podgrzewaj aż owoce lekko się rozpadną. Orzechy potłucz w moździerzu i podpraż na patelni. Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny i cynamonem. Podawaj jogurt z orzechami i miodowymi brzoskwiniami.

Miodowo-cynamonowe ciasteczka z ciasta francuskiego

Składniki:
2 płaty ciasta francuskiego
2 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko

Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwiń. Posmaruj je miodem i cynamonem. Następnie zawiń w rulon i odcinaj kawałki szerokości 2 cm. Rozłóż na blaszce, posmaruj rozkłóconym jajkiem i zapiekaj 25 min. w piekarniku w 150 st. C.

Miodowe babeczki z kokosem

Składniki:
2 duże jajka
300 ml mleka
120 g cukru
80 g mąki
250 g wiórków kokosowych
2 łyżki miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Zagotuj mleko z miodem. Następnie przestudź. Piekarnik nastaw na 200 st. C. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Wymieszaj wszystkie składniki suche w misce. Następnie dodaj do nich mleko z miodem i wymieszaj. Jajka ubij mikserem i dodaj do wcześniej przygotowanej masy. Wstaw do papilotek i zapiekaj 25 min.

Miodowy gulasz z tuńczyka

Składniki:
Marynata do tuńczyka:
2 łyżki syropu z agawy
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka musztardy
1 łyżka soku z limonki
Pozostałe:
2 filety z tuńczyka (ok. 200 g każdy)
1 marchewka
1 czerwona papryka
garść kolendry
1 czerwona cebula
1 puszka pomidorów
sól, pieprz
papryczka chili
sok z limonki
1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty zmieszaj ze sobą. Pokrój tuńczyka w kostkę i zamarynuj przez minimum godzinę. Następnie rozgrzej na patelni olej kokosowy i podsmaż posiekaną cebulę, marchewkę i paprykę. Chwilę podsmażaj. Dodaj tuńczyka oraz pomidory w puszce. Doprowadź do wrzenia i duś aż tuńczyk się zetnie. Dodaj przyprawy i serwuj z ryżem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
85
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0