Przepisy kulinarne

Rabarbarowe pyszności

W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował pyszności z rabarbaru: pierś kaczą z sosem rabarbarowym, zapiekany rabarbar z serkiem mascarpone lub bitą śmietaną oraz odwrócone ciasto z rabarbarem.

Pierś kacza z sosem rabarbarowym

Składniki:
1 łyżka oleju rzepakowego
2 piersi kacze
1 łyżeczka mielonego imbiru
sok z pomarańczy
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
sól
pieprz
50 g masła
1 cebula pokrojona w kostkę
500 g pokrojonego w kostkę rabarbaru
2 gałązki tymianku
2 gwiazdki anyżu
1/3 szklanki cukru
200 ml bulionu
10 ml octu jabłkowego

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 160 st. C. Piersi natrzyj mieszanką imbiru, soku z pomarańczy, tymianku, soli i pieprzu. Natnij skórę „na krzyż”. Na zimnej patelni ułóż piersi skórą do dołu i włącz gaz. Obsmażaj z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Wstaw do pieca na około 15 minut. Po wyjęciu zawiń w folię aluminiową i odstaw na 2-3 minuty. W rondlu rozpuść masło. Zeszklij cebulę, dodaj rabarbar, tymianek i anyż. Duś do miękkości. Dodaj cukier i bulion. Duś całość kilkanaście minut. Dopraw solą, pieprzem i octem. Sos możesz zmiksować (po wyjęciu anyżu i tymianku).

Zapiekany rabarbar podany z serkiem mascarpone lub bitą śmietaną

Składniki:
600 g rabarbaru
sok z 1/2 cytryny
sok z 1/2 pomarańczy
1 łyżka startej skórki z pomarańczy
laska wanilii
2-3 gwiazdki anyżu
90 g cukru
200 g mascarpone lub bitej śmietany

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Rabarbar potnij w 5-centymetrowe kawałki. W naczyniu żaroodpornym wymieszaj go z cukrem, sokiem z owoców, skórką z pomarańczy, wanilią i anyżem. Zakryj i piecz około 25 minut (do miękkości). Następnie przełóż całość do rondelka i duś jeszcze kilka minut. Serwuj ze śmietaną lub serkiem.

Odwrócone ciasto z rabarbarem

Składniki:
250 g masła
500 g rabarbaru posiekanego
350 g mąki pszennej
2 łyżki mąki kukurydzianej
200 g cukru do wypieków
60 g brązowego cukru
250 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
skórka z cytryny - otarta
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
4 duże jajka
4 łyżki śmietany 18 proc.
2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:
Wyłóż papierem do pieczenia formę i nasmaruj ją masłem (22-23 cm średnicy). W misce zmieszaj posiekany rabarbar z cukrem (50 g)  i mąką kukurydzianą. Do rondelka daj masło (70 g) oraz brązowy cukier. Podgrzej, mieszając na małym ogniu, aż się rozpuści i wyłącz. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól i proszek do pieczenia. Resztę masła z cukrem miksuj, aż zbieleje. Dodaj jajka – pojedynczo, miksując po każdym. Dodaj aromat waniliowy, ciągle mieszając. Następnie dodaj śmietanę i na koniec sok z cytryny ze skórką otartą. Miksuj, aż składniki się połączą.  Wlej do formy masło z brązowym cukrem (może być konieczne, abyś podgrzał je przez chwilę). Wyłóż rabarbar z sokiem (i cukrem oraz mąką kukurydzianą) na warstwę z masła i cukru. Wylej ciasto na wierzch. Wsadź do piekarnika. Piecz przez około 40 minut w 170 st. C, na ostatnie 20 minut zmniejsz do 160 st. C. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto się dopiekło.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
81
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0