Po grzybobraniu czas na przepisy Darii Ładochy

Sezon na grzyby w pełni. Skorzystajmy więc z pięknej pogody i wybierzmy się na grzybobranie. Las ma przecież tyle do zaoferowania! Zresztą, przyjemniej zbiera się grzyby, wiedząc, co później możemy z nich wyczarować. Poznaj przepisy Darii Ładochy.

Grzyby po burgundzku z czerwonym winem

Składniki:

  • 2 czerwone cebule drobno posiekane
    • 200 g pieczarek Portobello
      • 13 grzybów Shitake
        • 300 g borowików świeżych lub 30 g borowików suszonych
          • 200 g drobnych pieczarek
            • 500 ml czerwonego wina
              • 3 marchewki
                • 8 drobnych ziemniaków
                  • 4 ząbki czosnku
                    • 2 liście laurowe
                      • 4 ziela angielskie
                        • 2 łyżki przecieru pomidorowego
                          • 1 gałązka rozmarynu
                            • pęczek zielonej pietruszki
                              • 3 łyżki sosu sojowego
                                • 2 łyżki masła
                                  • opcjonalnie: 1 łyżka śmietany

                                    Przygotowanie:

                                    1. Grzyby Shitake i borowiki jeśli używasz suszonych namocz w gorącej wodzie. Jeśli używasz świeżych to pokrój je na mniejsze kawałki razem z pieczarkami Portobello. Małe pieczarki dokładnie umyj.
                                      1. Jedną cebulę podsmaż na maśle dodając partiami pieczarki i borowiki. Przełóż je do miski obok.
                                        1. Rozgrzej drugą łyżkę masła i dodaj rozmaryn, drugą cebulę, pokrojoną w plasterki marchewkę, czosnek oraz ziemniaki.
                                          1. Następnie dodaj wino, liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy oraz wino.
                                            1. Następnie dodaj pokrojone i odcedzone suszone grzyby.
                                              1. Potem dolej przecier pomidorowy i duś pod przykryciem aż warzywa będą miękkie.
                                                1. Na koniec dodaj resztę grzybów i doprowadź do wrzenia. Na koniec dodaj zieloną pietruszkę drobno posiekaną i możesz dodać kleks śmietany.

                                                  Makaron ryżowy z borowikami, groszkiem cukrowym, szczypiorkiem i orzechami nerkowca

                                                  Składniki:

                                                  • 500 g borowików
                                                    • 100 g makaronu ryżowego 5mm namoczonego w zimnej wodzie
                                                      • 2 papryczki chili
                                                        • 2 szalotki
                                                          • 2 ząbki czosnku
                                                            • 150 g groszku cukrowego
                                                              • 4 łyżki sosu sojowego
                                                                • 10 pomidorków cherry
                                                                  • garść podprażonych orzechów nerkowca
                                                                    • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
                                                                      • 2 łyżki posiekanej kolendry
                                                                        • 1 puszka mleka kokosowego
                                                                          • 1 łyżka oleju
                                                                            • sok z limonki
                                                                              • sól, pieprz

                                                                                Przygotowanie:

                                                                                1. Grzyby umyj, osusz i pokrój w plasterki.
                                                                                  1. Na woku rozgrzej olej i podsmaż chili, szalotkę posiekaną oraz czosnek.
                                                                                    1. Następnie dodaj grzyby i sos sojowy i duś aż grzyby zmiękną.
                                                                                      1. Dodaj groszek cukrowy oraz pomidorki cherry i mleko kokosowe.
                                                                                        1. Następnie dodaj odcedzony makaron i całość dokładnie wymieszaj.
                                                                                          1. Dopraw do smaku, dodaj zieleninę, orzechy oraz skrop sokiem z limonki.

                                                                                            Szakszuka z kurkami, łososiem i szpinakiem

                                                                                            Składniki:

                                                                                            • 5 jajek
                                                                                              • 200 g oczyszczonych kurek
                                                                                                • garść szpinaku
                                                                                                  • 100 g wędzonego łososia
                                                                                                    • 1 mała cebula
                                                                                                      • sól, pieprz
                                                                                                        • garść koperku
                                                                                                          • 1 łyżka oliwy z oliwek lub masła
                                                                                                            • 5 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki

                                                                                                              Przygotowanie:

                                                                                                              1. Na patelni podsmaż na maśle drobno posiekaną cebulkę.
                                                                                                                1. Dodaj kurki, sól, pieprz.
                                                                                                                  1. Chwilę podsmażaj.
                                                                                                                    1. Dodaj szpinak i łososia.
                                                                                                                      1. Na górę wbij jajka i posyp suszonymi pomidorami.
                                                                                                                        1. Przykryj i zmniejsz ogień.
                                                                                                                          1. Smaż aż białka się zetną a żółtka pozostaną płynne lub do całkowitego ścięcia jajek.
                                                                                                                            1. Na koniec posyp świeżym koperkiem.

                                                                                                                              Rydze smażone na maśle z pieczoną makrelą i sałatką z pieczonych pomidorków cherry

                                                                                                                              Składniki:

                                                                                                                              • 3 makrele w całości wypatroszone
                                                                                                                                • sól, pieprz,
                                                                                                                                  • 1 cytryna pokrojona w plasterki
                                                                                                                                    • szczypta oregano
                                                                                                                                      • 1 kg rydzów
                                                                                                                                        • 2 łyżki masła
                                                                                                                                          • 3 ząbki czosnku
                                                                                                                                            • 1 łyżka zielonej pietruszki

                                                                                                                                              sos:

                                                                                                                                              • 1 duże opakowanie pomidorków cherry na gałązkach
                                                                                                                                                • 2 łyżki oliwy z oliwek
                                                                                                                                                  • 1 pęczek bazylii
                                                                                                                                                    • sól, pieprz
                                                                                                                                                      • 2 ząbki czosnku
                                                                                                                                                        • 1 łyżka octu balsamicznego
                                                                                                                                                          • 2 łyżki podprażonych orzeszków pini
                                                                                                                                                            • garść rukoli

                                                                                                                                                              Przygotowanie:

                                                                                                                                                              1. Makrele dopraw solą i pieprzem.
                                                                                                                                                                1. Wstaw do środka plasterki cytryny i dodaj odrobinę masła o oregano.
                                                                                                                                                                  1. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Makrelę wstaw do pieczenia. Piecz około 30 minut.
                                                                                                                                                                    1. Po upływie 10 minut wstaw do piekarnika pomidorki koktajlowe.
                                                                                                                                                                      1. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj rydze, czosnek i podsmażaj kilka minut. Na koniec dodaj sól i zieloną pietruszkę.
                                                                                                                                                                        1. Z upieczonych pomidorków zrób sałatkę, dodaj czosnek, oliwę, sól, pieprz, ocet i wymieszaj.
                                                                                                                                                                          1. Dodaj posiekaną bazylię, rukolę oraz orzeszki pini. Rybę podawaj z sosem oraz sałatką.

                                                                                                                                                                            Zobacz także:

                                                                                                                                                                            Wariacje na temat leczo – sprawdzone i proste przepisy

                                                                                                                                                                            Cukinia w roli głównej. Przepisy na mini pizze, placuszki, miętowy krem i tagliatelle od Darii Ładochy

                                                                                                                                                                            Efektowne, smaczne i zdrowe. Dania z owocami morza serwuje Grzegorz Zawierucha

                                                                                                                                                                            Autor: Anna Mierzejewska

                                                                                                                                                                            podziel się:

                                                                                                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                                            Materiał promocyjny

                                                                                                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana