Pascal. Na ostro!

16 stycznia obchodzimy Dzień Pikantnych Potraw! Z tej okazji, w kuchni Dzień Dobry TVN, potrawy z krajów całego świata przygotował Pascal Brodnicki. Jeśli lubicie jeść "na ostro" to koniecznie przetestujcie jego przepisy na: mus czekoladowy z solą morską i chili, chili con carne, zupę mulligatawny i lap wołowy. Smacznego!

Przepisy: Laos Lap wołowy

dla 4 osób

Przygotowanie: 20 minut

Marynowanie: 10 minut

Składniki:

500 g delikatnej wołowiny np. : polędwica wołowa

kawałek około 5 cm posiekanego galangalu (imbir Tajski )

ostre papryczki pokrojone w paseczki - co najmniej 2, ale dostosuj ich ilość do tego, jak bardzo pikantne ma być Twoje danie

3 łyżki mąki z grillowanego kleistego ryżu

papryka ostra w proszku

2 gałązki trawy cytrynowej - tylko biała część, posiekana

2 szalotki pokrojone w piórka

sok z 1 limonki

Zioła :

1 pęczek tajskiej bazylii

1 pęczek tajskiej kolendry

1 pęczek mięty

1 pęczek szczypiorku (dymka )

Na sos:

6 łyżek sosu rybnego

1/4 łyżeczki soli

Dodatki:

groszek cukrowy

bakłażany tajskie

pomidory

Przygotowanie:

Pokrój mięso w cienkie plastry, a następnie poprzecznie na bardzo małe kawałeczki. (Trzeba to zrobić ręcznie, użycie miksera sprawi, że danie nie będzie tak smaczne.) Pokrojone mięso przełóż do miski, posyp galangalem i trawą cytrynową, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Następnie dodaj sok z limonki, sól, 6 łyżki sosu rybnego i dokładnie wyrób wszystko ręką. Dorzuć pokrojone szalotki i ostre papryczki, paprykę ostrą w proszku oraz puder z kleistego ryżu i wymieszaj całość. Spróbuj i dopraw do smaku. Jeśli mięso jest nie dość kwaśne, dolej soku z limonki, jeśli nie jest dość słone, dolej sosu rybnego. Dodaj oczyszczone z łodyżek i lekko pokrojone zioła. Ponownie wymieszaj. Podawaj z surowymi warzywami, na przykład groszek cukrowy , bakłażanami i pomidorami z dużą ilością ziół.

Indie Zupa Mulligatawny (pieprz i woda w tłumaczenie)

Dla 4 osób

Przygotowanie: 30 minut

Gotowanie: 30 minut

Składniki:

240 g ugotowanego mięsa z kurczaka

2 posiekane cebule

2 posiekane ząbki czosnku

kawałek imbiru (4 cm) - starty na tarce

3 pomidory pokrojone w kosteczkę

1 cukinia pokrojona w kosteczkę

2 marchewki pokrojone w kosteczkę

biała część pora - pokrojona w piórka

1 łodyżka selera naciowego pokrojona w kosteczkę

400 ml mleka kokosowego

1 litr bulionu drobiowego

75 g czerwonej soczewicy

1 goździk

1 łyżeczka kurkumy

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

3 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki czerwonej pasty curry

orzechy nerkowca

świeża kolendra

limonka pokrojona w ćwiartki

Przygotowanie:

Do rozgrzanego rondla z tłuszczem wrzuć na kilka minut cebulę, imbir i czosnek, by się przyrumieniły. Dodaj warzywa i pozostałe składniki oprócz soczewicy i mięsa kurczaka. Gotuj na wolnym ogniu, aż marchewka zmięknie. Następnie dodaj soczewicę oraz mięso kurczaka i gotuj jeszcze około 10 minut. Podpraż bez tłuszczu orzechy nerkowca. Podaj z zupę udekorowaną listkami kolendry, z ćwiartką limonki i kilkoma orzechami. Sukces gwarantowany :-)

Meksyk

Chili con carne

Dla 4 osób

Przygotowanie: 15 minut

Przyrządzanie: 35 minut

Składniki:

7 średnich pomidorów bez skórki, pokrojonych w kostkę

2 czerwone papryki pokrojone w drobną kosteczkę

1 średnia zielona ostra papryczka jalapeno – posiekana

1 duża cebula lub 2 średnie – pokrojone w piórka

100 g koncentratu pomidorowego

1 kg czerwonej fasoli konserwowej

80 dag mielonej wołowiny

tłuszcz do smażenia

3 posiekane ząbki czosnku

chili w proszku lub pieprz cayenne

oregano (najlepiej świeże)

150 ml piwa

kminek

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i wrzuć wołowinę. Mieszaj i rozcieraj mięso widelcem, by pozbyć się grudek. Gdy wołowina będzie podsmażona, przełóż ją do miski, zaś w tym samym garnku zeszklij na odrobinie tłuszczu cebulę. Następnie dosyp pokrojoną paprykę i smaż przez kilka minut. Dorzuć czosnek oraz pomidory i mieszaj je drewnianą łyżką, aby się rozpadły. Dolej koncentrat pomidorowy i piwo. Kiedy pomidory zmiękną, dorzuć papryczkę jalapeno i gotuj wszystko przez 5 minut. Następnie dołóż wcześniej przygotowaną wołowinę, dopraw kminkiem i łyżką oregano oraz łyżką chili (lub pieprzu Cayenne). Wymieszaj składniki, przykryj garnek i duś przez pół godziny, aż mięso wchłonie sos pomidorowy. Dodaj wówczas fasolę, nakryj garnek i gotuj jeszcze przez 5 minut. Chili con carne podaj z plackami tortilli lub z chlebem. Będzie pyszne również odgrzane następnego dnia.

Francja Mus czekoladowy z solą morską i chili

Dla 4 osób

przygotowanie: 20 minut

chłodzenie: minimum 2 godziny

Składniki :

250g gorzkiej czekolady

70 ml półtłustego mleka

150 ml śmietanki 30%

3 łyżki brązowego cukru

7 białek

szczypta soli morskiej

szczypta ostrej papryki

Przygotowanie:  Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Mleko i śmietanę podgrzej w rondelku, wlewaj stopniowo do rozpuszczonej czekolady i połącz delikatnie przy pomocy trzepaczki. Przelej otrzymaną masę do miski. Ubij białka z cukrem ręcznie lub mikserem. Początkowo ubijaj powoli, by cukier się rozpuścił, potem coraz szybciej. Przy pomocy trzepaczki wymieszaj masę czekoladową z 1/4 ubitych białek. Następnie drewnianą łyżką wmieszaj delikatnie najpierw połowę pozostałych białek, a potem resztę. Przelej mus czekoladowy do pucharków lub szklanek do whisky i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Tuż przed podaniem posyp z wierzchu odrobiną soli i chili.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana