Przepisy kulinarne

Obiad z kurczakiem na 3 sposoby

Kurczak to najczęściej pojawiające się mięso na polskich stołach. Zazwyczaj gotujemy z niego rosół lub robimy kotlety z piersi. Jak urozmaicić nasze menu? W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował kurczaka w trzech niecodziennych opcjach.

Waldorf z kurczaka, jarmużu, winogron

Składniki:
4 udźce z kurczaka bez kości
3-4 kiście czerwonych winogron bez pestek
3-4 gałązki młodego jarmużu
2 jabłka antonówka
1 seler naciowy z listkami
1 korzeń młodego selera 
100 g  orzechów włoskich
200 g sera pleśniowego blue cheese
Sok z cytryny
Sól
Pieprz czarny

Przygotowanie:
Kurczaka wstawiamy do wody z solą czyli do tzw. solanki, mniej więcej na litr 3 łyżki soli, odstawiamy na kilka godzin.  
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni.
Kurczaka posypujemy solą, pieprzem i wstawiamy do pieczenia, pieczemy około 40 minut.
Upieczonego, rwiemy na drobniejsze kawałki.
Do nagrzanego piekarnika, w trakcie pieczenia kurczaka wstawiamy w naczyniu żaroodpornym, skropionym olejem winogrona w kiściach.
Pieczemy do momentu aż zaczną pękać, to będzie trwało mniej więcej 10 minut.
Jarmuż rwiemy na drobne kawałki, łodygi wszystkie usuwamy.
Tylko zielone, karbowane końcówki, jabłko kroimy w grube zapałki, skrapiamy sokiem z cytryny.
Wszystko razem siekamy na desce do momentu aż składniki będą miały wielkość odpowiednią do jedzenia.
Dodajemy jeszcze ser, winogrona pieczone, orzechy.
Podajemy na desce lub w misce skropione sosem.

Sos:
100 ml majonezu
100 ml śmietany kwaśnej
300 ml maślanki
Natka pietruszki, koperek, szczypiorek, estragon - najlepiej wszystko świeże
Sok z cytryny 
Sól, pieprz

Kurczak w makaronie

Składniki:
4 piersi z kurczaka
2 opakowanie makaronu lasagne
1 passata pomidorowa
2 cebule
6 pomidorów 
1 marchew
Natka pietruszki
Sól, pieprz
300 g sera ricotta
300 g sera dojrzewającego tarty (np. parmezan lub bursztyn)
Bazylia świeża
Włoszczyzna młoda

Przygotowanie:
Kurczaka gotujemy we włoszczyźnie, następnie targamy go na drobne kawałki.
Najlepiej za pomocą 2 widelców.
Ser ricotta łączymy z połową sera dojrzewającego, jajkiem bazylią świeżą.
Na oleju przesmażamy cebule, dodajemy pokrojoną marchew w drobną kostkę, smażymy do momentu aż cebula zmięknie a olej ze smażenia nabierze koloru marchewkowego.
Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, passatę.
Doprawiamy sola, pieprzem i do sosu dodajemy potarganego kurczaka.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Makaron podgotowujemy w wodzie, hartujemy w zimnej wodzie.
Tortownicę z tzw. kominem w środku smarujemy olejem, wykładamy makaronem.
Jako pierwszą warstwę wysypujemy tarty ser dojrzewający, następnie kurczaka w sosie.
Przykrywamy, porcja makaronu, teraz farsz serowy.
Kolejna warstwa makaronu i na koniec pozostałego kurczaka.
Wierzch przykrywamy makaronem, tak przygotowanego kurczaka w makaronie wstawiamy do pieczenia do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na około 20 minut.

Kurczę z grzybami

Składniki:
4 filety z udźca z kurczak
4 ziemniaki
300 g grzybów leśnych
1 por
Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól
Odrobina mąki
300 ml śmietany 36% 
Szczypiorek

Przygotowanie:
Kurczaka zalewamy wodą, gotujemy do miękkości.
W rondlu przesmażamy pokrojoną białą część pora, następnie dodajemy grzyby, chwilę smażymy razem, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę.
Wszystko podlewamy wywarem z gotowania mięsa i gotujemy do momentu aż ziemniaki staną się miękkie.
Kiedy to nastąpi dodajemy kurczaka.
W drugim naczyniu rozpuszczamy masło, dodajemy odrobinę mąki, przesmażamy, dodajemy śmietanę do odpowiedniej konsystencji kremu i na koniec kurczaka w grzybach, mieszamy, zagotowujemy i podajemy posypane drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Doskonałe z dodatkiem grzanek.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
55
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0