Roladki z kurczaka nadziewane farszem ziemniaczanym - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 4 ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę
- 2 łyżki wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- cebula pokrojona w drobną kostkę
- łyżka natki pietruszki posiekanej
- łyżka koperku posiekanego
- ząbek czosnku
- olej rzepakowy do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- mąka krupczatka do oprószenia mięsa
Składniki na mus z marchewki:
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
- litr wody
- jabłko pokrojone w kostkę
- 1/2 cebuli obranej, pokrojonej w kostkę
- sól, pieprz, cukier
- odrobina oleju do smażenia
Składniki na pieczone jabłka z majerankiem:
- 2 jabłka przekrojone na pół
- szczypta majeranku
Sposób przygotowania roladek z kurczaka nadziewanych farszem ziemniaczanym
- Zaczniemy trochę nietypowo – od przygotowania dodatków, zrobienie purée z marchewki zajmuje bowiem najwięcej czasu.
- Rozgrzewamy olej w garnku, wrzucamy marchewki, ziemniaki, jabłko i cebulę, karmelizujemy na mój ulubiony, rudy kolor. Zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż powstanie bardzo gęsta papka.
- Teraz zadanie wymagające cierpliwości: przecieramy ją przez bardzo drobne sito lub idziemy na łatwiznę, używając blendera. Doprawiamy.
- Przyrządzamy roladki: każdą pierś kurczaka układamy płasko na desce i przecinamy wzdłuż na pół, dzięki czemu otrzymujemy 4 filety.
- Rozbijamy je do grubości około 3 mm, starając się, aby ta krawędź, która będzie kończyła roladkę, była rozklepana bardzo płasko, inaczej po wysmażeniu wszystko się rozwinie. Mięso solimy i pieprzymy, odkładamy na chwilę, aby przygotować nadzienie.
- Boczek wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię, wytapiamy tłuszcz na małym ogniu, dorzucamy cebulę i ziemniaki.
- Smażymy dosłownie chwilkę, tak aby smaki się połączyły. Podsmażone ziemniaki przekładamy do miski i ugniatamy, dodajemy zioła oraz przyprawy do smaku.
- Dzielimy farsz na równe 4 części, rozkładamy na filetach i rolujemy.
- I teraz najważniejsze: roladki delikatnie oprószamy mąką i smażymy na piękny kolor (wiecie jaki). Zabieramy się do jabłek: połówki owoców wkładamy na patelnię, smażymy jeszcze przez chwilę, posypujemy majerankiem.
- Roladki i jabłka przekładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, podlewając wszystko smakiem, który zebrał się na patelni.
- Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Przekładamy na talerze, dodajemy purée z marchewki i skrapiamy sosem wytworzonym podczas pieczenia.
Zobacz inne przepisy Patryka Galewskiego:
- Cynamonowe jabłko zapieczone pod waniliową kruszonką - deser, który pachnie jesienią
- Zupa cebulowa zapieczona pod ciastem francuskim - idealna na chłodniejsze dni
Zobacz także:
- Pieczony kurczak w sosie z jabłek i aronii. Pomysł na aromatyczny, wytrawny obiad
- Pieczony kurczak z warzywami – kurczak w całości, udka lub pierś z kurczaka – jak zrobić?
- Kurczak w kolorach jesieni i warzyw, czyli pomysł na kolorowy obiad
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Patryk Galewski
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: