Przepisy kulinarne

Na dzień dobry walka na bezy

W kuchni Dzień Dobry TVN od samego rana trwała prawdziwa walka. Walka na bezy! Monika Goździalska i Kamil Mikołajczyk w rywalizacji o to, czyja beza zbliżona będzie do ideału. Jak powinna wyglądać idealna beza i ile trwa jej przygotowanie? Czy kobiety robią lepsze bezy? Macie ochotę na coś słodkiego?

 

 

 

Tort bezowy z marakują Słodki Drań

Blat bezowy
składniki:
6 białek
300 g cukru białego drobnego
kilka kropli soku z cytryny

Przygotowanie:
Białka z kilkoma kroplami soku z cytryny ubijamy, a następnie stopniowo dosypujemy cukier. Masę bezową dzielimy na dwie części, wykładamy na blaszki pokryte papierem do pieczenia i pieczemy (najlepiej osobno) przez ok. godzinę i 45 min. w 130-140 st. C z termoobiegiem. W ostatnich 30 min. pieczenia można zmniejszyć temperaturę do 100 st. C.

Masa
Składniki:
1 l śmietanki 30% schłodzonej (chłodzimy co najmniej 12 godz.)
500 g mascarpone
6 łyżek cukru pudru
12 owoców marakui

Przygotowanie:
Śmietankę, mascarpone i cukier ubijamy na puszystą masę. Wykładamy na jeden blat bezowy, następnie dodajemy owoce marakui i przykrywamy drugim blatem bezowym. Tort chłodzimy w lodówce przez ok. 3-4 godz. Po tym czasie nadaje się do krojenia.

Beza Moniki, czyli Wakacyjna Obietnica

Beza
składniki:
6 białek (jajka wielkości M), dobrze schłodzonych
szczypta soli
330 g cukru pudru (przesianego)
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego

Masa
składniki:
250 g serka mascarpone
4 łyżki likieru malibu (może być pinacolada lub mleko kokosowe i rum)
2 łyżki cukru
2-3 łyżki płatków kokosowych
200 g śmietany kremówki do ubicia (30%)
1 op. malin

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 120 st. C (bez termoobiegu). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na nim okrąg o średnicy ok. 20 cm. Misę miksera i nakładki do ubijania przecieramy papierowym ręcznikiem nawilżonym octem. Do miski wlewamy dokładnie oddzielone od żółtek białka (nie mogą zawierać ani odrobiny żółtka), dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Zaczynamy ubijać na najwolniejszych obrotach, tak aby piana się napuszyła i potem stopniowo zwiększamy obroty. Kiedy piana będzie sztywna, stopniowo (po łyżce) dodajemy cukier, nie przerywamy miksowania. Po dodaniu ostatniej łyżki cukru ubijamy jeszcze przez ok. 3 min., aby ustabilizować pianę. Piana powinna być bardzo gęsta i lśniąca. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet, ubijamy jeszcze przez ok. minutę. Ubitą pianę wykładamy na narysowany okrąg na papierze. Pianę wykładamy szybko, aczkolwiek delikatnie, sprawnymi ruchami. Radzę wygładzić brzegi, istnieje wtedy większe prawdopodobieństwo, że beza nie popęka (chociaż to żadna tragedia, taka jest jej uroda). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 min. w 120 st. C., następnie zmniejszamy temperaturę do 100 st. C i pieczemy bezę przez 2 godz. Serek mascarpone wkładamy do miski, wlewamy 4 łyżki malibu, dodajemy 2 łyżki cukru, płatki kokosowe i mieszamy. Jeżeli będziecie używać miksera, należy miksować na średnich obrotach przez ok. 10 sek.; zbyt długie miksowanie rozrzedzi masę.
Maliny miksujemy na płynną masę. Śmietanę ubijamy na sztywno. Bezę przenosimy ostrożnie na paterę, smarujemy masą, dodajemy musu z malin, układamy pokrojone w cząstki owoce, dekorujemy listkami mięty. wstawiamy do lodówki do czasu podania. Kroimy ostrym nożem, najlepiej z piłką.

 

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
69
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0