Przepisy kulinarne

Limonkowy krem, limonkowe risotto i limonkowa zupa

Pod nóż Darii Ładochy, fanki niekonwencjonalnej kuchni, trafiły dziś limonki. W kuchni Dzień Dobry Wakacje kucharka pokazała jak je masować i wyciskać, aby uzyskać 100 procent soku. Wypróbujcie jej przepisy na lekki krem limonkowy, limonkowe risotto z krewetkami i zupę z limonki i kurczaka.

Zupa z limonki i kurczaka

Składniki:
1 pierś z kurczaka pokrojona w cienie pasterki
2 łyżki oliwy
1 pęczek posiekanej dymki (łącznie ze szczypiorem)
2 posiekane papryczki jalapeno 
2 ząbki czosnku posiekane
1, 5 l bulionu (najlepiej drobiowego)
Pół łyżeczki cuminu mielonego
Pół łyżeczki przyprawy curry
Sok z 1 limonki
1 łyżeczka brązowego cukru
2 pomidory obrane ze skórki, wydrążone i pokrojone w ósemki
Pół pęczka posiekanej kolendry 
Sól i pieprz do smaku

Do serwowania:
2 dojrzałe awokado pokrojone w kostkę
Śmietanka 30%
Nachos
Płatki parmezanu (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Kurczaka obtocz w cuminie i przyprawie curry.
W garnku rozgrzej oliwę i podmaż czosnek, dymkę i papryczki jalapeno.
Do smażenia dodaj kurczaka.
Po dwóch minutach zalej bulionem.
Gdy zupa zacznie wrzeć, dodaj pomidory.
Po trzech minutach możesz wyłączyć źródło ciepła.  
Dopraw sokiem z limonki, cukrem trzcinowym, solą i pieprzem.
Soku z limonki nie powinno się długo gotować, dlatego dodajemy go na koniec (nadaje świeżości i lekkiej kwasowości).
Do zupy dodajemy całą kolendrę i tuż przed serwowaniem: awokado, śmietankę, nachos i ser.

Limonkowe risotto z krewetkami

Składniki:
Szklanka ryżu arborio
2 szalotki posiekane w kostkę
1 ząbek czosnku drobno posiekany
2 zielone papryczki chili
50 g zielonej fasolki oczyszonej i pokrojonej w mniejsze kawałki
150 g krewetek
2 łyżki  oliwy
Pół szklanki śmietanki kokosowej
2 łyżki posiekanej kolendry
Sok z jednej limonki
500 ml bulionu z warzyw
Garstka prażonych migdałów

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej oliwę i  podsmaż czosnek, szalotkę, zielone chili  i zieloną fasolkę.
Po dwóch minutach na patelnię wsyp ryż i chwilę podprażaj razem z warzywami.
Zalej bulionem tak żeby przykrywał powierzchnię ryżu.
Gotuj na małym ogniu.
Gdy ryż będzie robił się suchy, stopniowo dolewaj płynu do czasu aż ryż stanie się miękki (powinno to trwać ok. 15 minut).
Po 10 minutach od zalania ryżu bulionem ułóż na powierzchni krewetki by mogły się gotować z całym daniem.
Po upływie 15 minut sprawdź, czy ryż jest już dobry.
Jeśli tak, to wyłącz źródło ciepła, dopraw solą i  dodaj śmietankę kokosową i sok z limonki.
Dokładnie wymieszaj.
Podawaj ze  świeżą kolendrą i migdałami.
Dekoruj plasterkami limonki.

Lekki krem limonowy

Składniki:
500 ml śmietanki 36% schłodzonej
Sok z 4 limonek
Pół szklanki cukru pudru
50 ml tequili
Skórka z limonki do dekoracji

Przygotowanie:
Ubij na sztywno  za pomocą miksera śmietankę i cukier.
Wyłącz mikser i stopniowo dodawaj sok z limonki i tequilę delikatnie mieszając trzepaczką.
Krem jest od razu gotowy do jedzenia.
Podawaj w pucharkach ze skórką z limonki.
Jeśli chcesz go przygotować wcześniej, przechowuj go w lodówce.

Źródło: Dzień Dobry Wakacje |
Co sądzisz o tym artykule?
74
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0