Przepisy kulinarne

Kolorowe zupy Moniki Mrozowskiej

Aktorka i autorka kulinarnego bloga Monika Mrozowska poleca jesienią i zimą rozgrzewające, kolorowe zupy, które jada nawet na śniadanie. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała zupę z pieczonej papryki, z czarnej soczewicy z grzybami, zupę szpinakowa z serkiem philadelphia i bobem oraz „ Krupnik” z kaszą orkiszową i tofu. Skorzystajcie z jej prostych przepisów!

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Zupa z pieczonej papryki
Składniki:
4 czerwone papryki
1 średnia marchewka
1/4 selera
główka czosnku
mała gałązka rozmarynu
1 ostra czerwona papryka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka ciecierzycy
natka pietruszki

Przygotowanie:
Paprykę w całości i  główkę czosnku  przekrojoną na pół pieczemy w piekarniku, aż papryka przypiecze się z dwóch stron, a czosnek stanie się miękki. W garnku na oliwie z oliwek podsmażamy mieszając od czasu do czasu startą na tarce marchewkę oraz startego selera, listki rozmarynu oraz poszatkowaną ostrą paprykę. Po ok. 7 minutach  zalewamy wszystko wodą i dodajemy koncentrat. Upieczona paprykę obieramy ze skórki i pozbywamy się gniazd nasiennych, czosnek wyciskamy. Paprykę i czosnek dodajemy do zupy i miksujemy. Na koniec wrzucamy ugotowaną ciecierzycę, solimy do smaku i posypujemy natką pietruszki.

Zupa z czarnej soczewicy z grzybami
Składniki:
1/2 szklanki czarnej soczewicy
2 średnie ziemniaki
1/4 średniego selera
1 duża cebula (najlepiej czosnkowa)
mała garść suszonych grzybów
2 ząbki czosnku
1/3 ostrej zielonej papryczki
100 ml słodkiej śmietanki 30 %
5 łyżek oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
groszek ptysiowy

Przygotowanie:
Selera ścieramy na grubej tarce i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, odrobinę solimy i smażymy całość na średnim gazie mieszając od czasu do czasu aż cebula się zeszkli. Na koniec dosłownie na chwilę dorzucamy poszatkowany czosnek i poszatkowaną ostrą papryczkę, chwilę mieszamy i wszystko zalewamy 1,2 l wody. Dodajemy namoczoną soczewicę, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zmielone w młynku grzyby i całość gotujemy aż soczewica i ziemniaki będą miękkie. Na końcu dodajemy śmietankę, solimy i pieprzymy do smaku. Możemy zupę zmiksować, ale nie jest to konieczne. Podajemy z groszkiem ptysiowym.

Zupa szpinakowa z serkiem philadelphia i bobem
Składniki:
250 g szpinaku (może być mrożony, ale w liściach)
4 ząbki czosnku
2 pory (tylko jasne części)
1 pietruszka
1/4 selera
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
4 łyżki oliwy z oliwek
opakowanie śmietankowego serka 125 g
ok. 150 g bobu
3 łyżki masła
sól do smaku

Przygotowanie:
Drobno poszatkowany czosnek podsmażamy chwilę na rozgrzanej oliwie z oliwek, następnie dorzucamy poszatkowane pory i startą na tarce pietruszkę oraz selera. Całość smażymy ok. 5-7 minut. Następnie dorzucamy szpinak, który chwilę dusimy i całość zalewamy 1,2 l wody. Gotujemy ok. 10 minut. W tym czasie w małej ilości osolonej wody z masłem gotujemy bób, gdy stanie się miękki ( po ok. 10 minutach) dodajemy go do zupy szpinakowej. Solimy do smaku, dodajemy gałkę muszkatołową, a na koniec śmietankowy serek.

"Krupnik" z kaszą orkiszową i tofu
Składniki:
1 średnia biała cebula
1 średnia marchewka
1 mała pietruszka
2 małe ziemniaki
ok. 100 g wędzonego tofu
4 łyżki masła klarowanego ghee
1/3  szklanki kaszy orkiszowej
2 liście laurowe
3 łyżki sosu sojowego jasnego
3 ziarenka ziela angielskiego
czarny pieprz do smaku
sól do smaku
kilka gałązek natki pietruszki
odrobina liści kolendry
3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Cebulę, marchewkę, pietruszkę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzane klarowane masło i smażymy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu ok. 5-7 minut. Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, kaszę i zalewamy wszystko 1,2 l wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy całość na małym ogniu, aż ziemniaki i kasza się ugotują. Na patelni podsmażamy na oliwie z oliwek pokrojone w małą kostkę tofu. Pod koniec, gdy się przyrumieni,  dolewamy sos, a następnie całość dorzucamy do zupy. Solimy i pieprzymy do smaku, a na talerzu posypujemy poszatkowaną natką pietruszki i kolendrą.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
93
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0