Jak z kurortu: gofry z mango i bundz z sałatką z brzoskwiń

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Andrzeja Polana, który poprzez przygotowane potrawy zaprosił nas do polskich kurortów. Co powiecie na czekoladowe gofry, bundz z sałatką z brzoskwiń czy świeżą, bałtycką rybkę z sałatką z kiszonych warzyw?

Gofry czekoladowe

Składniki:

500 g mąki

500 ml mleka

100 g masła

100 g czekolady gorzkiej

Cukier wanilinowy, cynamon

3 jajka

1 białko

Około 200 ml wody mineralnej gazowanej

Proszek do pieczenia

4 szt. mango (dojrzałe)

2 kg truskawek

Cukier puder

Przygotowanie:

Masło powoli rozpuszczamy i dodajemy w trakcie czekoladę, żółtka, mleko miksujemy dodajemy mąkę z proszkiem. Następnie dodajemy masło z czekoladą, białka ubijamy na sztywno z cukrem , dodajemy do ciasta i na sam koniec dodajemy wodę mineralną do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gofry podajemy z owocami świeżymi, cukrem pudrem.

Oscypki, bundz ale z sałatką z brzoskwiń, nektaryn ufo

Składniki:

4 szt. oscypków podhalańskich beczułki

1 kg sera bundz

Masło do smażenia

6 szt. brzoskwiń (dojrzałe)

6 szt. nektarynek (dojrzałe)

6 szt. Ufo (dojrzałe)

Drobne mini zioła musztardowiec, bazylia, groszek cukrowy,

1 cytryna s

Sól, świeżo mielony czarny pieprz

1 łyżka miodu

10 plasterków szynki dojrzewającej

Przygotowanie:

Owoce kroimy na kawałki, połowę miksujemy na puree, resztę pozostawimy. Do owoców w kawałkach dodajemy niedużą ilość ilość soku z cytryny, kilka kropel oliwy. Sól, pieprz. Do puree dodajemy sok z cytryny i małą ilość miodu. Sery przesmażamy krótko na maśle na patelni lub wstawiamy do piekarnika, podajemy z puree, owocami, posypujemy mikro ziołami, czarnym pieprzem i solą. Bundz dodatkowo możemy podać z chrupiącą szynką dojrzewającą.

Świeża rybka bałtycka z sałatką z kiszonych warzyw

Składniki:

2 Flądry

1 kg fileta z dorsza

Mąka, bułka tarta do oprószenia

Masło klarowane do smażenia

200 g kapusty kiszonej

5 szt. ogórków kiszonych

1 cebula czerwona

1 papryka czerwona

100 g kapusty czerwonej kiszonej

2 jabłka

Cebula dymka, koperek,

Olej rzepakowy

Pieprz, sól,

Gałka muszkatołowa

1 opakowanie chrzanu

Przygotowanie:

Z mąki, bułki tartej doprawionej gałką muszkatołową, solą i pieprzem przygotowujemy panierkę, flądrę sprawiamy solą i pieprzem a następnie smażymy na złoty kolor na maśle. Wszystkie warzywa łączymy , dodajemy posiekaną dymkę, koperek, jabłko pokrojone w cienkie zapałki. Jeszcze odrobina oleju, sól, pieprz, odrobina cukru i już. Dorsza sprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki, skóra delikatnie nam podeschnie dzięki czemu skórka po upieczeniu będzie chrupiąca. Smażymy podobnie ale proponuję bez panierki tylko saute.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości