Artykuł z cyklu ''MądrzeJEMY'' strona główna cyklu
MądrzeJEMY

Jak rozpoznać produkty BIO? "Najważniejszy na opakowaniu jest symbol zielonego, unijnego listka"

MądrzeJEMY

Jak rozpoznać produkty BIO? "Najważniejszy na opakowaniu jest symbol zielonego, unijnego listka"

BIO, EKO, ORGANIC – sklepowe półki uginają się od produktów, które mają w nazwach takie określenia. Co oznaczają? Na co zwracać uwagę podczas zakupów? Praktyczne wskazówki przekazała nam Katarzyna Bosacka, autorka programu „MądrzeJEMY”.

BIO, EKO, ORGANIC - co oznaczają te nazwy

Mimo że na opakowaniach produktów ekologicznych możemy znaleźć różne ich określenia, to - jak mówi dziennikarka Katarzyna Bosacka - oznaczają one właściwie to samo. 

- Organic [stosowane jest - przyp. red.] raczej w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, żywność ekologiczna w Polsce, a bio - to Niemcy, Francja - wyjaśnia.

Jak podkreśla, nazwa nie jest najważniejsza, podobnie jak piękne opakowanie.

- Najważniejszy na opakowaniu jest symbol zielonego, unijnego listka z 12 białymi gwiazdkami - wskazuje autorka programu „MądrzeJEMY”.

Symbol ten oznacza, że przyznała go niezależna jednostka certyfikująca. Pod spodem powinien być też numer certyfikatu.

- Ten produkt został sprawdzony na każdym etapie swojej produkcji. Wtedy możemy mieć pewność, że jest totalnie "czysty" -  tłumaczy Katarzyna Bosacka w Dzień Dobry TVN. 

Certyfikat BIO 

Żywność BIO to dużo wytycznych, które musi spełnić producent. BIO mięso i mleko zawierają 50 proc. więcej kwasów omega 3, mają natomiast mało nasyconych kwasów tłuszczowych. BIO mleko ma dużo więcej żelaza i witaminy E, a BIO kasza - znacznie mniej chemii niż ta z tradycyjnej uprawy. BIO warzywa i owoce, zwłaszcza te, które jemy ze skórką, nie zawierają pestycydów, są za to bogatsze w witaminę C i minerały.

Czy żywność BIO musi być droższa?

- To są bardzo małe fermy, kurczak długo rośnie, jest karmiony certyfikowaną paszą ekologiczną, która jest dużo droższa, więc niestety ceny mamy, jakie mamy. Możemy w ogóle zrezygnować z mięsa i wybierać produkty ekologiczne, wiele z nich nie jest tak bardzo drogich, jak mięso - zauważa Katarzyna Bosacka.

"MądrzeJEMY” - program Katarzyny Bosackiej

To program, w którym czworo uczestników pod okiem prowadzącej podejmuje próbę zmiany swoich dotychczasowych przyzwyczajeń kulinarnych. Wszystko po to, by jeść i żyć bardziej świadomie. 

W każdym z odcinków Katarzyna Bosacka doradza, po jakie produkty warto sięgać, aby jeść mądrze. Sprawdza również sklepowe półki i rozszyfrowuje etykiety produktów, wskazując na ich dobre i złe składniki. 

W programie odwiedzamy także gospodarstwa i fermy lokalnych producentów. Pokazujemy, jak powstają najlepszej jakości produkty spożywcze, które trafiają na sklepowe półki, a finalnie na nasz talerz.

„MądrzeJEMY” - gdzie oglądać?

Program „MądrzeJEMY” można oglądać w sobotę o godzinie 17:25 na antenie TVN oraz na player.pl.

Zobacz też:

Jak rozpoznać podrabiane produkty? Katarzyna Bosacka: "Błagam, czytajmy etykiety"

Nowy program "MądrzeJEMY" i cała prawda o jajkach. Katarzyna Bosacka: "To jest dla mnie produkt absolutnie cudowny"

Cukier nie… krzepi. Dlaczego lepiej z nim nie przesadzać? 

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.


Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
72
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0