Grillowany kalafior, tortilla z salsą i deska serów. Wyśmienite pomysły Andrzeja Polana

Andrzej Polan
Jakub Kamiński/East News
Źródło: Dzien Dobry TVN
Zastanawiasz się, czym poczęstować gości? Odważ się i spróbuj nietuzinkowych pomysłów Andrzeja Polana. Zobacz, jak przygotować pyszną tortille serową z salsą, steki z kalafiora z dodatkami oraz wyśmienitą deskę serów. To musi być pyszne!

Grillowane steki z kalafiora z serem

Składniki na steki z kalafiora:

  • kalafior
    • olej rzepakowy
      • cebula
        • 2 młode ziemniaki
          • skórka z cytryny
            • oregano świeże
              • pieprz, sól do smaku
                • 200 g masła
                  • 100 g sera
                    • czarnuszka
                      • natka pietruszki, bazylia, szczypiorek
                        • ocet winny
                          • sok z cytryny
                            • 2 zielone jabłka

                              Jak przygotować steki z kalafiora?

                              1. Dno patelni ryflowanej skrapiamy olejem rzepakowym, układamy plasterki ziemniaka, cebulę pokrojoną w kostkę.
                                1. Posypujemy wszystko solą, pieprzem i świeżym oregano. Na podsmażone warzywa wykładamy pokrojonego w grube plastry kalafiora na steki, wcześniej posmarowanego masłem i posypanego serem.
                                  1. Staramy się obtoczyć w serze z połączeniem czarnuszki same różyczki, wcześniej posmarowane masłem lub białkiem. Steki z kalafiora smażymy około 10 minut.

                                    Bartosz Krupa/East News

                                    Chrupiąca serowa tortilla

                                    Składniki na tortillę serową:

                                    • 8 tortilli
                                      • 600 g tartego sera
                                        • 2 filety z kurczaka
                                          • 2 op. tortilli
                                            • 300 g karkówki wieprzowej
                                              • 2 czerwone cebule
                                                • 2 awocado
                                                  • 2 łyżki chrzanu
                                                    • 3 czerwone papryki
                                                      • serek mascarpone
                                                        • jabłka zielone
                                                          • sałata masłowa
                                                            • szczypiorek
                                                              • kmin rzymski, sól, pieprz, papryka wędzona
                                                                • olej rzepakowy
                                                                  • sok z cytryny
                                                                    • natka pietruszki, bazylia

                                                                      Jak przygotować tortillę serową?

                                                                      1. Mięso z kurczaka, karkówkę kroimy w cienkie paski, doprawiamy kminem, solą, pieprzem, papryką wędzoną. Polewamy olejem, mieszamy dokładne i odstawiamy do zamarynowania.
                                                                        1. Paprykę pieczemy i po upieczeniu pozbawiamy ją skóry. Awokado obieramy i zgniatamy wraz z chrzanem, sokiem z cytryny. Dodajemy natkę pietruszki i bazylię. Placki tortilli kładziemy na klika chwil na rozgrzanej patelni, tortilla staje się dzięki temu bardziej plastyczna. Smarujemy serkiem śmietanowym. Mięso wrzucamy na bardzo rozgrzaną patelnię i smażymy nie mieszając często, aż się podrumieni. Mięso przekładamy na tortillę, sałatę zieloną rwiemy i wykładamy, jeszcze avocado, filety z papryki, paski jabłek. Zwijamy. Na drugiej patelni rozsypujemy tarty ser, smażymy do momentu, aż nam zacznie się rumienić.
                                                                          1. Kładziemy zwiniętą tortillę i za pomocą szpatułki owijamy tortillę serem. Smażymy do momentu aż ser będzie żółty i chrupiący.

                                                                            Salsa do tortilli

                                                                            Składniki na salsę do tortilli:

                                                                            • pomidory
                                                                              • pęczek szczypiorku
                                                                                • 300 g truskawek
                                                                                  • mango
                                                                                    • pęczek bazylii
                                                                                      • olej rzepakowy
                                                                                        • śmietana gęsta 18 proc.

                                                                                          Sposób przygotowania salsy do tortilli:

                                                                                          1. Pomidory kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojone truskawki, olej rzepakowy, sok z cytryny, mango pokrojone i siekaną bazylię.
                                                                                            1. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy śmietanę i podajemy do naszych tortilli.

                                                                                              Bartosz Krupa/East News

                                                                                              Deska wyśmienitych serów z dodatkami

                                                                                              Składniki na deskę serów z dodatkami:

                                                                                              • sery twarde
                                                                                                • 2-3 laski rabarbaru
                                                                                                  • op. polskich owoców kompotowych
                                                                                                    • 300 ml miodu wielokwiatowego
                                                                                                      • 150 g młodych szyszek sosny
                                                                                                        • 2 ogórki zielone
                                                                                                          • 4 owoce kiwi
                                                                                                            • cytryna
                                                                                                              • świeża mięta
                                                                                                                • 6 jabłek
                                                                                                                  • 100 g orzechów włoskich
                                                                                                                    • 100 g twarogu
                                                                                                                      • kminek w ziarnach
                                                                                                                        • jajko
                                                                                                                          • soda oczyszczana
                                                                                                                            • 2 łyżki masła

                                                                                                                              Jak przygotować deskę serów z dodatkami?

                                                                                                                              1. Deska będzie się składać zarówno z serów podanych w temperaturze pokojowej ale również na ciepło.
                                                                                                                                1. Połowę rabarbaru kroimy w dłuższe batony, pozostały zaś kroimy w gwizdki. Zasypujemy cukrem aby zmiękł. Następnie te dłuższe wykładamy na papier pergaminowy i wstawiamy do piekarnika temp. 150 stopni na około 20 minut a pokrojony drobno przesmażamy na miodzie z dodatkiem soku z cytryny i skórki. Ogórek zielony kroimy w kostkę wraz ze skórką. Zasypujemy solą i odstawiamy, aby puścił sok.
                                                                                                                                  1. Na miodzie przesmażamy ogórka, dodajemy pokrojone kiwi, miętę. Ser wstawiamy do piekarnika, pieczemy w temp. 150 stopni do momentu, aż zacznie nam mięknąć - wtedy wyjmujemy go z piekarnika i polewamy owocami polskimi. Jabłka pieczemy w piekarniku do miękkości, wierzch smarujemy masłem i posypujemy orzechami.

                                                                                                                                    Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                                    Zobacz też:

                                                                                                                                    Ziemniaki w daniach kuchni włoskiej. Poznaj przepisy na gnocchi, zapiekankę, torcik i pieczone frytki

                                                                                                                                    Majówkowy wege grill - 10 przepisów na bezmięsne dania z grilla

                                                                                                                                    Przepisy Sebastiana Olmy na dania z botwiną w roli głównej: ravioli, duszona wołowina i wiosenny rosół

                                                                                                                                    Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                                    Autor: Jola Marat

                                                                                                                                    Źródło: Andrzej Polan

                                                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Dzien Dobry TVN

                                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana