powrót do listy

Orzechowe pyszności: ciasteczka, muffinki, granola i trufle

Kuchnia
poniedziałek, 20 listopada 2017
Ciasteczka owsiane z orzechami Foto: East News | Dzień Dobry TVN
Wbrew temu, co głosi plotka, orzechy są idealnym jedzeniem dla osób, które są na diecie. Co prawda zawierają dużo tłuszczów, ale są to te "dobre tłuszcze". Dlatego w Dzień Dobry TVN Anna Starmach przygotowała z orzechów słodkości idealne dla osób dbających o linię: muffinki, ciastka i trufle, a także mleko orzechowe i granolę.

Orzechowe trufle

Składniki:
300 g suszonych daktyli
150 g mielonych orzechów nerkowca
50 g mielonych orzechów włoskich
Cynamon, mielone goździki, kardamon, mielony imbir
Mak lub kakao do obtoczenia

Przygotowanie:
Daktyle namocz w ciepłej wodzie. Kiedy odpowiednio zmiękną (czyli po około 20-30 minutach), za pomocą blendera zmiksuj je na „papkę”.
Wymieszaj masę z daktyli z orzechami i przyprawami.
Z masy lep małe kuleczki i obtaczaj je w kakao lub w maku.

Orzechowa granola
Wideo: Dzień Dobry TVN
Orzechowa granola

Składniki:
1 
szklanka płatków owsianych
2 
łyżki miodu
2 
łyżki ziaren słonecznika
4 
łyżki rodzynek
4 
łyżki orzechów włoskich
4 łyżki orzechów laskowych
4 łyżki migdałów
4 łyżki orzechów pekan
4 
łyżki suszonej żurawiny
4 
łyżki orzechów łuskanych laskowych
6 
suszonych moreli
0,5 
łyżeczki cynamonu
0,5 
łyżeczki mielonego imbiru
Szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 st. C.
Orzechy i morele posiekaj, następnie wraz z pozostałymi składnikami wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dokładnie wymieszaj i równomiernie rozłóż.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 25 minut, kilka razy wymieszaj całość, tak aby wszystkie składniki równomiernie się podpiekły.
Część granoli możesz zjeść od razu z jogurtem lub mlekiem, a pozostałą ilość przełóż do szczelnej puszki, przechowuj nie dłużej niż 2 tygodnie.

Mleko migdałowe
Wideo: Dzień Dobry TVN
Mleko migdałowe

Składniki:
Szklanka płatków migdałowych
3 szklanki wody

Przygotowanie:
Płatki zalej wodą, odstaw na noc.
Rano zmiksuj, przelej przez sito wyłożone gazą.
Gotowe!

Muffinki pełne orzechów
Wideo: Dzień Dobry TVN
Muffinki pełne orzechów

Składniki na 12 sztuk:
300 g mąki pszennej
100 g brązowego cukru
2 duże jajka
250 ml mleka
100 g topionego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g posiekanych orzechów włoskich
50 g posiekanych migdałów bez skórki
Szczypta cynamonu
Ziarenka z 1 laski wanilii

Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cynamonem, wanilią, cukrem i orzechami.
Jajka wymieszaj z mlekiem i masłem.
Masę jajeczną przelej do składników suchych, wymieszaj.
Masę przekładaj do papilotek, piecze około 25 minut w 180 stopniach.

Ciasteczka owsiane z orzechami

Składniki:
150 g miękkiego masła
80 g mąki
110 g cukru
100 g dowolnych orzechów
100 g rodzynek
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g płatków owsianych
Szczypta cynamonu

Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z cynamonem, proszkiem do pieczenia.Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajko, wymieszaj.
Do masła stopniowo dodawaj mąkę, wymieszaj.
Do masy dodaj orzechy, rodzynki  i płatki, mieszaj łyżką.
Na blachę z papierem do pieczenia łyżką nakładaj porcje ciasta.
Piecz około 15 minut  w 180 stopniach, po upieczeniu studź na kratce.

Gorące tematy >

Owsiak: Polacy mogą sobie pogratulować

Podczas awarii samolotu współpracowali z pilotem

Tego dnia nie wypadało nie mieć serduszka

Kursy doszkalające po przekroczeniu 24 punktów karnych

tvnpix