Przepisy kulinarne

Wielka miłość Marty Wierzbickiej

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W serialu „Na Wspólnej” wcieliła się w rolę zbuntowanej i niepokornej nastolatki. Prowadzi videobloga o kulinarnych inklinacjach. Niedawno się zaręczyła. W kuchni Dzień Dobry TVN Marta Wierzbicka gościła ze swoimi dwiema największymi miłościami: narzeczonym Maćkiem i... szpinakiem. Pokazała także pierścionek zaręczynowy!

Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News

Ciasto marchewkowe

2 szklanki mąki

1 szklanka cukru

2 jajka

1 szklanka mleka

1/2 kostki masła/ margaryny

2 łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki przyprawy do piernika (przyprawa korzenna)

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 duże marchewki

kilka kropel zapachu waniliowego (ale nie koniecznie)

Przygotowanie:

Miksujemy wszystkie składniki do ciasta i dodajemy starte na cienkiej tarce marchewki (odciskamy sok). Ciasto pieczemy w temp. 180C przez 40 do 60 minut.

Sałatka ze szpinaku

Składniki:

1 opakowanie świeżego szpinaku

30-40 deko boczku wędzonego

3 łyżki majonezu

2 łyżeczki czosnku granulowanego

1 łyżeczka cukru

1-2 łyżki octu jabłkowego

szczypta soli i pieprzu

Bagietka

Przygotowanie:

Boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy i odsączamy z tłuszczu. Dodajemy do szpinaku.

Łączymy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy do uzyskana jednolitej masy, dodajemy do szpinaku. Wszystko jeszcze raz mieszamy i gotowe.

Pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami z sosem z gorgonzoli

Składniki:

Dwie duże piersi z kurczaka

Suszone pomidory w zalewie (takie w słoiczku)

Rozmaryn, czosnek, papryka słodka, sól pieprz

cytryna

sos:

śmietana 18% duża

gorgonzola 200g

kilogram ziemniaków

oliwa z oliwek

mix sałat z roszponką bądź z rukolą.

Pierś przyprawiamy papryką, rozmarynem, czosnkiem, solą i pieprzem następnie robimy kieszonkę gdzie wkładamy ok 3-4 suszone pomidory. Do naczynia żaroodpornego dodajemy łyżkę oliwy i łyżkę sosu z suszonych pomidorów. Pieczemy pod przykryciem w temp. 180C przez 30-40 min.

Ziemniaki:

Obieramy ze skórki i kroimy w kostkę ok 3cm. Przekładamy do brytfanki i posypujemy czosnkiem i rozmarynem, dodajemy trzy łyżki oleju i mieszamy. Pieczemy w temp 200C przez 30 minut, należy wcześniej sprawdzić czy są miękkie w środku.

Sałata

Przygotowanie:

Mieszamy trzy łyżki oliwy z oliwek z dwoma łyżkami musztardy(nie musi być Dijon) dodajemy szczyptę soli, pieprzu i polewamy sałatę.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości