Przepisy kulinarne

W kuchni sezonowej: truskawki z bezą i bitą śmietaną

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Tomek Woźniak jest miłośnikiem zdrowego żywienia. Zaprosiliśmy go do Dzień Dobry TVN, aby przygotował z sezonowych owoców i warzyw pyszne i pożywne dania.

Humus z bobu

Składniki:

pieczywo na zakwasie okrągłe / ciabatta / bagietka

500 g świeżego bobu

1 pęczek marchewki młodej

2 ogórki

1 opakowanie selera naciowego

1 łyżka pestek dyni

1 łyżka pestek słonecznika

100 ml oliwa z oliwek

10 listków mięty

sól

pieprz

Przygotowanie:

Bób wrzuć do garnka z wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 3-4 min. Po ugotowaniu zalej zimną wodą. Następnie obierz. Obrany bób wrzuć do miksera, wraz z kilkoma listkami mięty i zmiksuj, dodając stopniowo oliwę. Na koniec dopraw solą do smaku. Na suchej patelni upraż pestki dyni oraz słonecznika, aby stały się złociste i aromatyczne. Marchew umyj, obierz i pokrój na cienkie paluszki. Na podobne kawałki pokrój ogórka oraz selera naciowego. Humus z bobu posypany obficie pestkami podawaj z warzywami do maczania oraz pieczywem. Jest to idealna przystawka lub przekąska po treningu.

Pizza na cieście francuskim z pomidorami, szynką dojrzewającą, mozzarellą, bazylią

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

4 pomidory malinowe

2 kulki mozzarelli (po 125 g)

100 g szynki dojrzewającej parmeńskiej / szwarcwaldzkiej

1 pęczek bazylii

1 jajko z wolnego chowu

papier do pieczenia

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Rozwiń ciasto francuskie, przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Wbij jajko do miseczki, rozbełtaj, posmaruj nim ciasto. Ciasto włóż do piekarnika i piecz przez 15-20min., aż będzie złociste. Na upieczone ciasto ułóż plastry pomidora, kawałeczki mozzarelli, szynki oraz posyp listkami bazylii. Całość skrop oliwą, dopraw pieprzem i solą do smaku.

Truskawki z bezą i bitą śmietaną

Składniki:

1 l śmietany kremówki schłodzonej

4 op. gotowej bezy lub okrągłe blaty bezowe

1 kg truskawek

1 pęczek melisy

1 tabliczka czekolady gorzkiej

100 g migdałów w płatkach

Przygotowanie:

Upraż płatki migdałowe na suchej, rozgrzanej patelni, aby stały się złociste i aromatyczne. Ubij śmietanę kremówkę na puszysty krem. Pokrusz bezę i wymieszaj z kremem. Pokrój truskawki na małą kosteczkę, połowę wrzuć do kremu z bezami i wymieszaj. Zetrzyj czekoladę na tarce lub przy pomocy noża zeskrob, aby powstały długie czekoladowe zawiniątka. Krem bezowy przełóż do miseczek, posyp każdą porcję migdałami oraz dodaj melisę. Deser podawaj schłodzony.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości