Słona tarta brise wypełniona jajkami kurzymi, śmietanką i zielonymi szparagami z przepisu Cristiny Catese

Cristina Catese w Dzień Dobry TVN
Cristina Catese w Dzień Dobry TVN
Źródło: Kamil Piklikiewicz/East News
Szparagi to wiosenne warzywa, zdrowe i do tego niskokaloryczne. Sprawdź, jak przygotować je w ciekawy sposób z Cristiną Catese. Oto włoski przepis na słoną tartę brise wypełnioną jajkami kurzymi, śmietanką i zielonymi szparagami prosto z kuchni Dzień Dobry TVN.

Słona tarta brise wypełniona jajkami kurzymi, śmietanką i zielonymi szparagami - przepis krok po kroku

Składniki na 4 mini quiche o śr. 12/13 cm lub na formę 26 cm:

  • 1 porcja ciasta brise,
    • 500 g szparagów,
      • 3 jaja M,
        • 150 ml śmietanki 30%,
          • 50 g stratego Parmigiano Reggiano,
            • 1/2 cebuli,
              • sól, pieprz,
                • szczypiorek,
                  • oliwa z oliwek extra vergine.

                    Przepisy Andrzeja Polana

                    Źródło: Dzień Dobry TVN
                    Kulinarna podróż z Polanem
                    Kulinarna podróż z Polanem
                    Szparagowy zawrót głowy
                    Szparagowy zawrót głowy
                    Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
                    Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
                    Wigilijne potrawy Polana
                    Wigilijne potrawy Polana
                    Pizza a la Polan
                    Pizza a la Polan
                    Kuchnia winogronowa
                    Kuchnia winogronowa

                    Składniki na ciasto brise:

                    • 200 g mąki pszennej (typ 00),
                      • 100 g zimnego masła,
                        • 70 g zimnej wody,
                          • szczypta soli,
                            • 1 żółtko jajka.

                              Sposób przygotowania słonej tarty brise ze szparagami

                              1. Wszystkie składniki (oprócz wody) miksujemy w mikserze, otrzymując masę o „piaskowej” konsystencji.
                                1. Następnie wykładamy wszystko na zimny blat. Formujemy klasyczny kopiec i powoli dodajemy wodę, ciągle wyrabiając ciasto – do momentu, w którym będzie ono gładkie i elastyczne. Formujemy ciasto w kuleczkę, którą wkładamy na 40 minut do lodówki.
                                  1. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4 milimetrów i wykładamy je na wcześniej posmarowaną masłem i posypaną mąką formę. Odcinamy nadmiar ciasta z boków formy i odstawiamy do lodówki na około 30 minut (lub 15 minut w zamrażalniku).
                                    1. Po wyjęciu z lodówki przedziurawiamy dno ząbkami widelca i przykrywamy ciasto papierem do pieczenia. Na papier wykładamy fasolę lub ryż, które nie tylko sprawią, że nasze ciasto nie wyrośnie, ale również pozwoli na równomierne upieczenie się.
                                      1. Pieczemy przez 15-20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, po czym usuwamy z tarty papier do pieczenia z fasolą/ryżem i pieczemy przez kolejne 10-15 aby upewnić się, że ciasto całkowicie wyschło. Wyjmujemy, za pomocą pędzelka smarujemy żółtkiem jajka i wkładamy do piekarnika na kolejne 2-3 minuty.

                                        Wypełnienie - sposób przygotowania:

                                        1. Myjemy, oczyszczamy i odkrajamy dolną część szparagów, następnie sparzamy je we wrzącej osolonej wodzie przez 4, 5 minut w zależności od wielkości; odcedzamy i umieszczamy je w wodzie oraz lodzie, a nie stracą wtedy koloru. Po ostygnięciu należy wysuszyć je i pokroić na małe kawałki, odkładając na bok 7 lub 8 całych kawałków do dekoracji. Na patelni lekko rumienimy drobno pokrojoną cebulę w niewielkiej ilości oliwy, a następnie dodajemy szparagi, dusimy je przez 3/4 minuty. Wyłączamy ogień i zostawiamy do ostygnięcia. Układamy jajka w misce, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietankę, mieszamy.
                                          1. Odkładamy na bok kilka łyżek takiej mieszanki, aby móc wysmarować brzegi ciasta przed jego pieczeniem. Dodajemy posiekany szczypiorek i starty Parmiagiano do miski, a następnie dodajemy pokrojone szparagi.
                                            1. Wyjmujemy ciasto brisé z lodówki i rozprowadzamy je na papierze pergaminowym - na cienkim dysku o średnicy 30-32 cm, następnie podnosimy go z całym papierem do pieczenia i przykrywamy formę o średnicy 26 cm, delikatnie naciskając na dole i na krawędziach, aby go przykleić. Nakłuwamy dno widelcem i napełniamy mieszanką jajek oraz szparagów.
                                              1. Następnie dekorujemy całymi szparagami ciasto i wykładamy środek. Smarujemy krawędzie naszej tarty niewielką ilością jajka zmieszanego ze śmietanką, którą odstawiliśmy wcześniej na bok.
                                                1. Pieczemy tartę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (piekarnik statyczny) przez 40-45 minut. Jeśli po 30 minutach widzimy, że powierzchnia wypieku jest już zarumieniona, zmieniamy funkcję na pieczenie dolne lub przykrywamy tartę arkuszem papieru i pilnujemy pieczenia.

                                                  Zobacz także:

                                                  Źródło: Cristina Catese

                                                  Źródło zdjęcia głównego: Kamil Piklikiewicz/East News

                                                  podziel się:

                                                  Pozostałe wiadomości

                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                  Materiał promocyjny

                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana