Gołąbki z ziemniakami i kaszą gryczaną według przepisu Grzegorza Zawieruchy

Kuchnia Dzień Dobry TVN
Gołąbki z ziemniakami i kaszą gryczaną według przepisu Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
Pyszne gołąbki w wersji wegańskiej przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha. To idealne danie postne. Sprawdź, jak przygotować gołąbki z ziemniakami i kaszą gryczaną.

Gołąbki z ziemniakami i kaszą gryczaną - przepis krok po kroku

Składniki na gołąbki z ziemniakami i kaszą gryczaną:

  • 1.5 kg ziemniaków,
    • 1 szklanka kaszy gryczanej,
      • 4 cebule,
        • ½ szklanki orzechów włoskich,
          • 150 g sera gorgonzola,
            • pęczek pietruszki,
              • 1 łyżeczka soli,
                • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego,
                  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego,
                    • ½ łyżeczki estragonu,
                      • 1 duża główka kapusty na gołąbki,
                        • 1 litr bulionu warzywnego.

                          Składniki na sos pieczarkowy:

                          • 300 g pieczarek,
                            • 1 mała cebula,
                              • 1 ząbek czosnku,
                                • 1 łyżka oleju,
                                  • 1 łyżka masła,
                                    • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego,
                                      • 200 ml,
                                        •  śmietanki 30%,
                                          • sól i pieprz,
                                            • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

                                              Wegańskie gołąbki z ziemniakami - sposób przygotowania

                                              1. Kaszę gryczaną zalewamy 2 szklankami wody, lekko solimy i gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie odparowujemy wodę i pozostawiamy do ostygnięcia.
                                                1. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na złoto na oleju rzepakowym. Odstawiamy do ostygnięcia.
                                                  1. Ziemniaki ścieramy na drobnym oczku i lekko odsączamy z nadmiaru wody.
                                                    1. W misce mieszamy ziemniaki, kaszę, cebulkę, ser gorgonzola oraz przyprawy i odstawiamy na 15 minut, żeby smaki dobrze się połączyły.
                                                      1. Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy do wrzącej wody na ok. 15 minut. Następnie obieramy delikatnie z liści, w które będziemy zawijać gołąbki.
                                                        1. Jeśli liście pod spodem nie będą się dały ściągnąć, kapustę z powrotem wkładamy do wrzątku, aż liście zmiękną.
                                                          1. Na obrane liście wkładamy farsz, zawijamy i układamy ściśle w brytfance do pieczenia, którą wcześniej wykładamy porwanymi liśćmi kapusty.
                                                            1. Gołąbki zalewamy bulionem do wysokości połowy naczynia, przykrywamy liśćmi i pieczemy ok. 1,5h w temperaturze 180 st. C.
                                                              1. Serwujemy z sosem pieczarkowym.
                                                                1. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Na dobrze rozgrzanej patelni z olejem obsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
                                                                  1. Smażymy około 5-7 minut, aż pieczarki dobrze odparują i lekko się zarumienią. Po chwili solimy i pieprzymy.
                                                                    1. Dodajemy masło i sos sojowy. Wlewamy śmietanę i smażymy jeszcze około 3 minuty i odstawiamy z ognia.
                                                                      1. Gdy sos za mocno zgęstnieje, można dodać trochę mleka. Na końcu posypujemy posiekaną natką pietruszki.

                                                                        Zobacz także:

                                                                        Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                        Materiał promocyjny

                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana