Prosty przepis na domowy syrop daktylowy - idealny zamiennik białego cukru

Daktyle i syrop daktylowe na podstawce
Syrop daktylowy
Źródło: Sophie_James/Getty Images
Syrop daktylowy to jeden z zamienników białego cukru, charakteryzujący się ciekawym smakiem i aromatem. Występuje pod postacią ciemnego i gęstego miodu, który pozyskuje się w formie soku z daktyli. Palmy daktylowe uprawia się w Stanach Zjednoczonych, na Bliskim Wschodzie oraz w Afryce Północnej. Drzewko można zasadzić także w doniczce i trzymać w domu, jednak w takich warunkach nie wyda owoców. Syrop daktylowy jest ceniony ze względu na swoje właściwości i wartościowy skład.

Kupując syrop w sklepie, warto zwrócić uwagę, czy w składzie nie znajdują się inne substancje, mogące zmniejszyć dobroczynny wpływ produktu. Ze względu na bardzo słodki smak syropu, używa się go w niewielkich ilościach, co ma istotne znaczenie, zważywszy na jego kaloryczność. Daktyle zawierają sporą ilość węglowodanów, znacznie więcej niż inne owoce. Po ich przetworzeniu powstaje syrop daktylowy, który w 100 g zawiera ponad 350 kcal. Jest on jednak znacznie zdrowszy, niż cukier pochodzący z buraków, dlatego może z powodzeniem zastąpić go w codziennej diecie.

Syrop daktylowy – właściwości i zastosowanie 

Syrop bardzo często występuje w diecie wegetariańskiej, wegańskiej oraz bezglutenowej, jednak największą popularnością cieszy się w regionach, gdzie uprawia się palmę daktylową. Mieszkańcy Bliskiego Wschodu, a zwłaszcza Asyryjczycy oraz Arabowie, wykorzystują syrop jako składnik różnego rodzaju wypieków oraz jako dodatek do jogurtów. Czy jego właściwości są identyczne jak w przypadku surowych daktyli? Nie do końca.

W wyniku procesu przetwarzania zmniejsza się ilość składników mineralnych i witamin, które znajdują się w owocach. Niemniej jednak syrop zawiera witaminy A, E, C, witaminy z grupy B, a także wartościowe pierwiastki, takie jak potas, wapń i magnez.

Właściwości syropu daktylowego:

  • Ze względu na sporą zawartość potasu, miód z daktylowca jest polecany osobom z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ wspiera układ krążenia.
    • Magnez i wapń są odpowiedzialne za prawidłową pracę mięśni – ich kurczenie się i rozkurczanie. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne za proces trawienia oraz prawidłową pracę układu nerwowego.
      • Pozostałe witaminy przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu, który najczęściej pojawia się wskutek nadmiernego stresu w życiu codziennym, palenia papierosów i przebywania w zanieczyszczonym środowisku.
        • Poprawia perystaltykę jelit dzięki dużej zawartości błonnika.
          • Trwają badania poświęcone wykazaniu działania przeciwbakteryjnego syropu. Najprawdopodobniej odpowiadają za to związki fenolowe, które powstają w procesie dojrzewania daktyli.

            Ze względu na dużą zawartość fruktozy i sacharozy, syrop daktylowy ma bardzo wysoki indeks glikemiczny, z tego względu nie powinien być stosowany w diecie osób chorujących na cukrzycę.

            Pomimo właściwości zdrowotnych, syrop powinien być używany w niewielkich ilościach, zważywszy na jego wysoką kaloryczność. Wprawdzie jest ona mniejsza niż w przypadku białego cukru, ale nadal na tyle wysoka, by ograniczyć spożycie produktu. Osoby cierpiące na alergię również powinny zachować ostrożność, ponieważ syrop może wchodzić w reakcje z alergenami traw oraz brzozy.

            Do czego można używać syropu z daktyli? 

            Syrop jest najczęściej wykorzystywany jako polewa do różnego rodzaju deserów, gofrów, lodów oraz naleśników. Sprawdza się także jako dodatek do wypieków domowej roboty. Można także przekonać się, jak komponuje się z tradycyjną owsianką lub spróbować przysmaku Asyryjczyków, łącząc go z jogurtem.

            Syropu daktylowego warto używać zamiast białego cukru do słodzenia herbaty lub kawy. Niewielka ilość wystarczy, aby podkreślić smak smoothie czy owocowo-warzywnego koktajlu. Niektórzy używają go także jako składnika marynaty do mięs, zwłaszcza drobiowych.

            Jak zrobić syrop daktylowy - przepis krok po kroku

            Produkt jest łatwo dostępny zarówno w sklepach ze zdrową żywnością, jak i w hipermarketach. Decydując się na zakup w sklepie, warto upewnić się, czy na opakowaniu znajduje się informacja potwierdzająca ekologiczny charakter uprawy. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować syrop samodzielnie.

            Składniki na ok. 250 ml syropu:

            • garść daktyli pochodzących z upraw ekologicznych (bez dodatku siarki),
              • 250 ml gorącej wody.

                Przygotowanie:

                1. Daktyle wsypać do miski i zalać wodą. Przykryć pokrywką i odstawić na 12 godzin.
                  1. Po upływie zalecanego czasu owoce będą bardzo miękkie. Należy je zblendować na gładką masę do uzyskania gęstej konsystencji.
                    1. Syrop przelać do słoika lub butelki i przechowywać w lodówce przez kilka dni.
                      1. Jeśli nie chcemy, aby syrop zawierał pestki, należy przecedzić go przez gazę lub sitko.
                        1. Jeśli chcemy, aby syrop wytrzymał dłużej, najpierw należy ugotować daktyle, następnie zblendować i ponownie zagotować. Całość przelać do słoika, mocno zakręcić i przewrócić go do góry dnem, aż ostygnie.

                          Smacznego!

                          Zobacz wideo: Daktyle - naturalna słodycz

                          Daktyle - naturalna słodycz
                          Źródło: x-news

                          Zobacz także:

                          Autor: Adrian Adamczyk

                          Źródło zdjęcia głównego: Sophie_James/Getty Images

                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości

                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                          Materiał promocyjny

                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana