Kuchnia daktylami pachnąca

W kuchni Dzień Dobry TVN Agnieszka Cegielska i Andrzej Polan przyrządzili potrawy z daktylami w roli głównej. Jakie właściwości zdrowotne mają te niezwykle słodkie owoce? Skorzystajcie z ich przepisów!

Wieprzowina z daktylami i chlebkiem arabskim

Mięso

Składniki:

1 kg szynki wieprzowej

Kolendra mielona, kurkuma, imbir, pieprz biały, kmin rzymski

Sól

Sok z cytryny

1 laska cynamonu

2 cebule czerwone

250 g daktyli bez pestek

2 marchwie

Przygotowanie:

Marchew kroimy w kostkę, mięso podobnie mniej więcej na 2 cm grubości.

W misce mieszamy mieloną kolendrę, kurkumę, kmin rzymski, imbir, biały pieprz oraz sól.

Dodajemy niedużą ilość oleju i sok z cytryny.

Do tak przygotowanej marynaty wkładamy pokrojone mięso i odstawiamy aby przeszło smakiem.

W rondlu przesmażamy cebulę czerwoną, dodajemy mięso, chwilę smażymy i zalewamy wodą, ale tylko tak, żeby przykrywała mięso.

Dodajemy cynamon.

Dusimy około 1.5 godz.

Chlebki

Składniki:

300 g mąki

250 ml wody

4 łyżki oleju

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki soli

20 g drożdży

Przygotowanie:

Z w/w składników przygotowujemy ciasto i odstawiamy aby podrosło.

Dzielimy na mniejsze porcje, każdą rozwałkowujemy na cienki placek.

Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 230 st. C, placki smarujemy wodą i wstawiamy na 6-8 min. do pieczenia.

Rogaliki z konfiturą z daktyli i pieczonych jabłek

Konfitura

Składniki:

200 g daktyli bez pestek

2 jabłka

Cynamon mielony

Sok jabłkowy

Przygotowanie:

Sok zagotowujemy i gorącym zalewamy daktyle.

Odstawiamy na kilka minut, w tym czasie jabłka przekrawamy na połówki, wyjmujemy środki, posypujemy cynamonem i pieczemy w piekarniku na miękko.

Miękkie pozbawiamy skórki, miąższ miksujemy z daktylami na krem.

Cisto

Składniki:

1 kg mąki

6 żółtek

2 całe jajka

200 g cukru

Ok 400 ml mleka

70 g drożdży

Szczypta soli

Przygotowanie:

Z podgrzanego mleka, drożdży, kilku łyżek mąki i cukru robimy rozczyn, który odstawiamy do wyrośnięcia.

Jajka i żółtka ubijamy z pozostałym cukrem, łączymy z rozczynem, pozostałą mąką, rozpuszczoną połową masła i solą.

Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte przekładamy na blat, rozwałkowujemy, układamy plastry masła i składamy, rozwałkowujemy i ponownie składamy.

Tak przygotowane ciasto kroimy w romby, wykładamy konfiturę na każdy i zwijamy rogaliki.

Smarujemy jajkiem i wstawiamy do pieczenia w temp. 190 st.

Sałatka daktylowa

Składniki:

Kasza quinoa

Zielona papryka

Cebulka

Zielone oliwki

Awokado

Daktyle

Kiełki różne (najlepiej z rzodkiewki)

Pestki słonecznika

Czarnuszka

Sól himalajska

Pieprz czarny

Pieprz czerwony

Oliwa

Cytryna

Olej kokosowy do podsmażenia słonecznika

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy, po ugotowaniu wykładamy na talerz głęboki jako naszą ciepłą bazę.

Dodajemy drobno posiekaną paprykę, awokado, troszkę cebulki i kilka pokrojonych oliwek.

Wszystko posypujemy kiełkami, prażonym słonecznikiem wcześniej podsmażonym na oleju kokosowym.

Doprawiamy naszą sałatkę solą himalajską, pieprzem czarnym, czerwonym, czarnuszką, skrapiamy cytryną i oliwą.

Domowe naturalne pralinki daktylowo-żurawinowe

Składniki:

1 szkl. daktyli

1 szkl. żurawiny

Wiórki kokosowe

Olej kokosowy nierafinowany

Przygotowanie:

Daktyle i żurawinę zalewamy gorącą wodą i moczymy przez godzinę.

Po namoczeniu wyjmujemy z wody dodajemy łyżkę oleju kokosowego nierafinowanego i miksujemy na masę, którą możemy wykorzystać do ciast, na kanapki, do naleśników.

Masę zostawiamy na 15-30 min. w lodówce aby później łatwiej z niej formować pralinki, które posypujemy dokładnie wiórkami kokosowymi.

Przechowujemy w lodówce do tygodnia.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości