Orkiszowe królestwo Piotra Kucharskiego. Poznaj sprawdzone przepisy

Sałatka, ciasto ucierane na palonym maśle z kremem mascarpone i owocami oraz buły. Na bazie orkiszu można stworzyć wiele smacznych dań. Piotr Kucharski pokazuje kilka prostych przepisów – ku zdrowotności!

Sałatka orkiszowa

Składniki:

  • 200 g ziaren orkiszu
    • 1 cebula
      • masło
        • oliwa z oliwek
          • 2 pęczki natki pietruszki
            • 1 zielona cukinia
              • 1 żółta cukinia
                • 2 kolby kukurydzy
                  • 1 główka czosnku
                    • sól i pieprz
                      • 300 g kurek

                        Sposób przygotowania:

                        Ziarna orkiszu namoczyć i pozostawić na minimum 12 godzina do nasiąknięcia. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle z oliwą. Gdy się zeszkli dodać odsączony orkisz i przesmażyć przez chwilę, przyprawić solą i pieprzem. Następnie podlać wodą i gotować pod przykryciem, aż orkisz będzie miękki. W trakcie dolać wody.

                        Do miękkiego i jeszcze ciepłego orkiszu dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. Gdy orkisz się gotuje, pokroić cukinię na plastry, a główkę czosnku przekroić wzdłuż na połowę.

                        Kukurydzę obrać, Przyprawić solą, pieprzem i skropić oliwą z oliwek. Upiec w rozgrzanym piekarniku w 200 C, przez 20 minut.

                        W tym czasie podsmażyć kurki na maśle, przyprawić dobrze solą i pieprzem.

                        Upieczone warzywa razem z sokiem z blachy do pieczenia dodać do orkiszu i wymieszać. Na wierzch nałożyć kurki z powstałym sosem.

                        Ciasto ucierane na palonym maśle z kremem mascarpone i owocami sezonowymi

                        Składniki:

                        Ciasto:

                        • 160 g zimnego masła
                          • 200 g mąki orkiszowej jasnej
                            • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                              • 150 g cukru
                                • 3 jajka

                                  Krem i owoce:

                                  • 1 opakowanie mascarpone
                                    • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
                                      • 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
                                        • 500 g sezonowych owoców: borówki, porzeczki, maliny

                                          Sposób przygotowania:

                                          Masło przełożyć do rondelka i powoli podgrzewać, aż zbrązowieje i zacznie pachnieć orzechowo. Przelać do dużej miski żeby szybko schłodzić.

                                          Rozgrzać piekarnik do 180º C. Tortownicę o średnicy 24 cm nasmarować masłem i obsypać bułką tartą.

                                          Palone masło i cukier zmiksować w robocie kuchennym, aż cukier się rozpuści w maśle. Następnie cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Na końcu dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać i przełożyć je do foremki.

                                          Piec około 30-35 minut. Ciasto wyjąć z foremki i wystudzić.

                                          Mascarpone wymieszać z kwaśną śmietaną i cukrem z wanilią. Gdy ciasto wystygnie wysmarować kremem górę ciasta i przyozdobić owocami.

                                          Buły orkiszowe

                                          Składniki:

                                          zaczyn

                                          • 100 g mąki orkiszowej jasnej
                                            • 100 ml wody
                                              • 0,5 g drożdży

                                                Ciasto właściwe

                                                • 10 g drożdży
                                                  • 300 ml wody
                                                    • 400 g mąki orkiszowej typ 750
                                                      • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
                                                        • 10 g soli (1 łyżeczka)

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          Dzień przed pieczeniem

                                                          1. Wymieszać dokładnie w misce wszystkie składniki na zaczyn.

                                                          2. Odstawić w temperaturze pokojowej na 12 godz..

                                                          W dniu pieczenia

                                                          1. Drożdże rozpuścić w 300 ml wody, dodać mąkę, sól i zaczyn. Wymieszać, a następnie wyrobić przez około 5-8 minut.

                                                          2. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2 godz. do pierwszego wyrastania.

                                                          3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę, podzielić na 4 równych części o wadze około 250 g. Najlepiej zważyć każdą na wadze.

                                                          4. Z każdej porcji ciasta uformować okrągły bochenek i odstawić na 20 minut aby się rozluźnił.

                                                          5. Z każdego kawałka ciasta uformować podłużny 20 cm bochenek chleba i ułożyć w obsypanych mąką ściereczkach na około 30–40 min do garowania.

                                                          6. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230ºC.

                                                          7. Bułki przełożyć na blachę do pieczenia łączeniem do góry, zaparować piekarnik i piec 25-30 min.

                                                          8. Po tym czasie wyjąć bułki z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparowały.

                                                          Zobacz też:

                                                          Niedzielne desery. Herbatki mrożone, sernik i gofry serwuje Piotr Kucharski

                                                          Pyszne i nietuzinkowe muffinki z majonezem

                                                          Sernik, który nie opada – jak go upiec, jakich składników użyć do jego przygotowania?

                                                          Zobacz, co jeszcze można zrobić z orkiszu:

                                                          x-news
                                                          podziel się:

                                                          Pozostałe wiadomości