Przepisy kulinarne

Najlepsza na świecie szarlotka babci Zosi

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W naszej kuchni gościliśmy uroczą parę - Jana Paszkowskiego, uczestnika "MasterChefa" i jego babcię Zosię, która przygotowała ulubione potrawy Janka: zupę jabłkową z grzankami i najlepszą na świecie szarlotkę. Skorzystajcie z przepisów babci Zosi!

ZUPA JABŁKOWA:

Składniki:

1,5/2kg kwaskowych jabłek

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

3-4 goździki

cukier do smaku

bułka na grzanki (najlepiej z dnia poprzedniego)

Przygotowanie:

Jabłka obierz i ugotuj z goździkami do miękkości. Następnie przetrzyj przez sito i dopraw według uznania cukrem. Dodaj również łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Jej dodatek sprawi, że jabłka nie opadną na dno garnka. Bułkę pokrój w kostkę i przesmaż na odrobinie masła na złoto i chrupko. Gotowymi posyp zupę. Danie zjada się lekko ciepłe, a w upalne dni można podać na zimno - będzie wtedy znakomitą alternatywą dla chłodnika!

BABCINA SZARLOTKA

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

3 żółtka

250g miękkiego masła

szczypta soli

1 malutka łyżeczka proszku do pieczenia (dosłownie na sam czubek)

Wierzch:

1kg kwaskowych jabłek

około 500g cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Składniki ciasta łączysz ze sobą i wyrabiasz z nich gładką kulę. Następnie zawijasz ją w folię i wkładasz do lodówki na co najmniej godzinę, aby masło stężało. Po tym czasie większą część ciasta ścierasz na tarce o grubych oczkach na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę z wyjmowanym dnem. Spód powinien mieć ok 1,5 cm grubości. Wstawiasz go do piekarnika nagrzanego do 180/200C do czasu, aż stanie się złoty. Kiedy taki już będzie, wyjmujesz go i odstawiasz do przestygnięcia. Przygotowane wcześniej jabłka ze słoiczka przekładasz do miski i mieszasz z 1x łyżką mąki ziemniaczanej oraz 2x łyżeczkami cynamonu. Taką aromatyczną miksturę jabłkowo-cynamonową wykładasz na podpieczony wcześniej spód i ścierasz na całość resztę ciasta.

Szarlotkę wkładasz do piekarnika nagrzanego do 180/200C i zapiekasz, aż góra stanie się pięknie i apetycznie rumiana.

Przetwory jabłkowe robi się następująco:

Kwaskową odmianę jabłek obierasz i ścierasz na tarce o grubych oczkach. Utarte jabłka układasz w słoikach warstwami, na przemian z cukrem. Pół słoika tartych jabłek, 2 łyżki cukru, jabłka, 2 łyżki cukru, jabłka i na wierzch 1 łyżka cukru. Następnie całość zakręcasz i wstawiasz do garnka z zimną wodą. Doprowadzasz do wrzenia i od momentu zagotowania wody gotujesz ok. 20 minut. Po tym czasie wyłączasz kuchenkę i zostawiasz słoiki w garnku, aż woda ostygnie. Przetwory na zimę gotowe!

Łosoś:

200g kawałek fileta z łososia ze skórą, pozbawionego łuski

oliwa z oliwek

sól morska

świeżo mielony, czarny pieprz

Koperkowy majonez:

2 żółtka

olej rzepakowy

2 łyżeczki musztardy sarepskiej

sok z 1/2 cytryny

sól morska

pęczek koperku, drobno posiekany

dodatkowo:

kilka różyczek blanszowanych brokułów

1/2 opakowania mrożonego, zielonego groszku

1 zielona cukinia, pokrojona w grube plasterki, blanszowana

1 łyżka kaparów z zalewy

Przygotowanie:

Domowy majonez:

Do dużej miski oddziel żółtka z jajek. Dodaj do nich musztardę oraz sól. Całość zacznij dokładnie mieszać za pomocą trzepaczki. W trakcie mieszania wciśnij do środka odrobinę soku z cytryny i wolnym strumieniem wlewaj olej rzepakowy. Ważne, by nie miał on wyraźnego smaku. Oleju musisz wlać tyle, aby całość uzyskała jasny kolor i kremową konsystencję. Teraz dodaj do majonezu część posiekanego koperku. Resztę kopru zmiksuj natomiast z sokiem z cytryny, odrobiną wody i soli na pastę. Taką zieloną i bardzo aromatyczną, koperkową emulsję przelej do majonezu i wymieszaj. Dzięki temu całość nabierze pięknej, zielonej barwy. Odstaw w chłodne miejsce, aby całość nabrała smaku.

Łosoś:

Pozbawiony łuski kawałek ryby posmaruj odrobiną oliwy z oliwek oraz oprósz solą i pieprzem. Ważne, żeby dość sporo soli trafiło na skórkę, która wyciągnie z niej wodę.

Na dobrze rozgrzaną, suchą patelnię teflonową połóż teraz łososia skórką do dołu. Zmniejsz lekko płomień i smaż przez 5-6min po tej właśnie stronie. Po tym czasie przekręć rybę na stronę mięsa i dosmażaj jeszcze około 1-2min. Ważne, aby łosoś większość czasu spędził skórką do dołu, dzięki czemu wspaniale się ona przysmaży, a wnętrze ryby nie będzie suche. Pamiętaj, że najlepszy łosoś to taki, który w środku wciąż jest lekko różowy, soczysty i pełen swojego znakomitego smaku. Po tym czasie przełóż rybę skórką do góry na talerz z warstwą koperkowego majonezu. Podawaj według uznania. Wspaniale smakuje z prostym dodatkiem blanszowanych krótko brokułów, cukinii i mrożonego groszku!

CHOCOLATE BRO SMOOTHIE

Składniki:

2 dojrzałe banany

1łyżka mieszanki mielonej łuski gryczanej, kakao i lucumy

garść orzechów nerkowca

mleko migdałowe

1 płaska łyżeczka cynamonu

kilka kropli ekstraktu waniliowego / aromatu do ciast

Przygotowanie:

Banany pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do robota kuchennego. Dodaj do środka orzechy nerkowca, cynamon, ekstrakt waniliowy, mieszankę gryki, kakao i lucumy i dolej mleko migdałowe. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Gdyby była zbyt gęsta, rozrzedź ją mlekiem migdałowym. Przelej do wysokiej szklanki i posypyp ziarnem kakaowca.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości