Kuchnia białoruska - słynne placki i pierożki

Pierogi podane na czarnym talerzu.
Kuchnia białoruska
Źródło: Kriangkrai Thitimakorn/Getty Images
Kuchnia białoruska opiera się głównie na lokalnych produktach, jak zboża, ziemniaki i wieprzowina. Potrawy przyprawia się cebulą, czosnkiem, pietruszką i koperkiem. Jednym z najbardziej znanych na świecie dań białoruskich są placki ziemniaczane, które, choć pojawiają się w kuchni wielu narodów, narodziły się właśnie na Białorusi. Równie popularną potrawą są pierogi z ziemniaków i cebuli.

Tradycyjną zupą białoruską jest chłodnik, zaś wśród napojów króluje kwas chlebowy. Najpopularniejszymi rodzajami mięsa jadanymi na Białorusi jest kurczak, wieprzowina i wołowina. Białorusini lubią przyrządzać kotlety i kawałki mięsa zapiekane z ziemniakami. Na zakończenie zimy, a z początkiem wiosny, urządzane jest na Białorusi święto, podczas którego smażone są naleśniki, podawane ze śmietaną, masłem, kawiorem, serem i twarogiem.

Słynne potrawy białoruskie

Cechą charakterystyczną kuchni białoruskiej jest bardzo szerokie zastosowanie ziemniaków, które nazywane są tam "drugim chlebem". Najczęściej wykorzystywane są ziemniaki starte. Z nich właśnie powstaje słynna potrawa białoruska, jaką są draniki, czyli placki ziemniaczane. Przyrządza się je z ziemniaków, cebuli i jajek. Placki podaje się ze śmietaną, skwarkami, grzybami i różnymi sosami. Istnieje wiele przepisów na draniki , ale najbardziej popularnym sposobem ich podania jest okraszenie masłem i śmietaną. Pierwotnie placki zapiekano w glinianych garnkach. Drugą potrawą białoruską przyrządzaną z ziemniaków i cebuli są kletski, bardzo zbliżone do pierożków. Jak przygotowuje się pierogi białoruskie?

Przepisy Andrzeja Polana

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Składniki (na 4-6 porcji):

  • 10 ziemniaków;
    • 1 cebula;
      • 1 jajko;
        • 2 łyżki mąki;
          • 5 łyżek masła;
            • sól do smaku.

              Składniki na farsz:

              • 80 g słoniny;
                • 2 cebule.

                  Przygotowanie:

                  1. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce, odciśnij.
                    1. Do ziemniaków dodaj mąkę, sól i jajko.
                      1. Cebulę posiekaj, podsmaż i dodaj do ziemniaków.
                        1. Słoninę na farsz pokrój w kostkę i podsmaż razem z posiekaną cebulą.
                          1. Z masy ziemniaczanej formuj placuszki, na środek każdego kładź łyżką farsz, brzegi zaciskaj i formuj kształt języczków.
                            1. Pierożki obsmaż na patelni z obu stron, a następnie umieść jeszcze na kilka minut w piekarniku.

                              Z ziemniaków przyrządza się na Białorusi również kartoflaki, czyli babki kartoflane. Innymi tradycyjnymi daniami białoruskimi są gęste zupy: paliuka z kasz i warzyw, a także krupnik i żur. Istnieje też szereg potraw kuchni białoruskiej przygotowywanych z kasz i mąki. Do najważniejszych należą: zacierki, czyli grudki ciasta zabielane mlekiem i podawane ze słoniną, kluski podawane ze skwarkami i cebulą smażoną na tłuszczu, a także kulesz, czyli kasza gotowana z mąki jęczmiennej, grochowej lub bobowej. To jednak nie wszystkie przysmaki, których warto próbować na Białorusi.

                              Maczanka białoruska i bliny białoruskie

                              Maczanka białoruska to rodzaj potrawki, którą często podaje się do tradycyjnych białoruskich placków ziemniaczanych. Maczanka przygotowywana jest na bazie żeberek wieprzowych.

                              Składniki (na 2–3 porcje):

                              • 500 g mięsa z żeberek wieprzowych (po odcięciu kości);
                                • 150 g cienkiej kiełbasy;
                                  • 100 smalcu;
                                    • 2 cebule;
                                      • ½ szklanki śmietany 18%;
                                        • 2 łyżki mąki;
                                          • 250 ml wody;
                                            • sól i pieprz do smaku;
                                              • 1 pęczek natki pietruszki.

                                                Przygotowanie:

                                                1. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Oprósz solą i pieprzem.
                                                  1. Na patelni rozpuść 50 g smalcu i podsmaż mięso.
                                                    1. Dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę, podlej wodą i duś, aż mięso będzie miękkie.
                                                      1. Na patelni rozpuść pozostałe 50 g smalcu i wrzuć posiekaną cebulę. Podsmaż.
                                                        1. Dodaj mąkę i mieszając, przygotuj zasmażkę.
                                                          1. Dodaj śmietanę, wymieszaj. Przelej zasmażkę do mięsa i zagotuj.
                                                            1. Danie posyp posiekaną natką pietruszki.

                                                              Białoruską potrawą, którą obowiązkowo musi poznać każdy przyjezdny, są bliny białoruskie. Są to placki, które każda gospodyni na Białorusi musi umieć przyrządzić. Bliny przygotowuje się na wiele sposobów: z ziemniaków, mąki pszennej i gryczanej. Każdy dom na Białorusi ma swój własny unikalny przepis. 

                                                              Składniki (na 8-10 sztuk):

                                                              • 6 ziemniaków;
                                                                • 2 jajka;
                                                                  • ½ cebuli;
                                                                    • szczypta soli;
                                                                      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej;
                                                                        • olej do smażenia.

                                                                          Przygotowanie:

                                                                          1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Odciśnij lekko.
                                                                            1. Jaja ubij na pienistą masę.
                                                                              1. Połącz ziemniaki, masę jajeczną i mąkę ziemniaczaną. Dodaj sól i wymieszaj.
                                                                                1. Nakładaj cienką warstwę masy na patelnię i piecz placuszki z obu stron.

                                                                                  Rozmaitości białoruskiej kuchni

                                                                                  Wśród charakterystycznych napojów białoruskich znajduje się kwas chlebowy, kwas z soku brzozowego i klonowego, a także miedavucha, czyli napój z miodu, jagód i ziół uzyskany w procesie fermentacji. Białoruś to także potrawy mięsne: gotowane, duszone i smażone tusze świni, królika lub drobiu.

                                                                                  Potrawy kuchni białoruskiej to również wątrobianka i kołduny, czyli ziemniaczane ciasto nadziewane mięsem. Desery białoruskie to głównie pieróg z ciasta drożdżowego ze śliwkami lub jabłkami oraz kułaga, powstająca z gotowanego na wolnym ogniu ciasta ze sfermentowanej mąki gryczanej i suszu owocowego. 

                                                                                  Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                                                  Zobacz także:

                                                                                  Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Kriangkrai Thitimakorn/Getty Images

                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana