Draniki to proste i smaczne danie, którego głównym składnikiem są ziemniaki smażone na głębokim tłuszczu. Jak przygotować draniki?
Co to są draniki i z czym je podawać?
Draniki to placki ziemniaczane , które są tradycyjnym regionalnym daniem białoruskim. Można je podawać na różne sposoby – od najprostszych do bardziej wyrafinowanych. Draniki najlepiej smakują z cukrem, samą solą lub kwaśną śmietaną. Placki ziemniaczane można także zjeść w towarzystwie gulaszu, twarogu lub grzybów.
Więcej:
- Świąteczne lizaki i szaszłyki Grincha
- Niski indeks glikemiczny - czym jest?
- Brytyjskie jedzenie – jaka jest tradycyjna kuchnia brytyjska?
Draniki – podstawowy przepis
Do przygotowania draników potrzebne są przede wszystkim dobre ziemniaki. Możesz kupić je na targu lub u lokalnych dostawców. Ważne jest, aby dodać cebulę, która dodaje aromatu całemu daniu. Usmażone tarte ziemniaki z cebulą powinny być miękkie i chrupiące. Nie można przesadzić z ilością mąki, gdyż draniki będą twarde i nieprzyjemne w smaku.
Składniki na 25–30 draników:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 cebula,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
1. Dokładnie obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Cebulę pokrój na mniejsze kawałki i zetrzyj na tarce lub przy użyciu robota kuchennego.
2. Z gotowych ziemniaków postaraj się pozbyć soku. Możesz lekko przechylić miskę z ziemniakami i cebulą lub odsączyć sok ręcznikami papierowymi. Na koniec dociśnij ziemniaki i cebulę, aby reszta soku wypłynęła.
3. Do gotowej masy z ziemniaków i cebuli dodaj mąkę oraz jajko. Całość dopraw solą i pieprzem.
4. Rozgrzej na patelni olej i łyżką nakładaj masę ziemniaczaną. Placki powinny mieć grubość około 1–2 centymetrów. Smaż na średnim ogniu przez 2 lub 3 minuty, aż placki nabiorą złotego koloru. Następnie przewróć na drugą stronę i smaż do zezłocenia.
5. Draniki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym – w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
6. Najlepiej jeść draniki, kiedy jeszcze są gorące – wtedy są najbardziej chrupiące.
Draniki z mięsem wieprzowym
Draniki można przygotować z pysznym i kruchym mięsem wieprzowym i gęstym sosem. To świetny pomysł na obiad. W tym przypadku najlepiej przygotować duże placki ziemniaczane, a następnie farsz umieścić wewnątrz w taki sposób, aby dało się złożyć dranika na pół.
Składniki na ok. 5 dużych draników:
- 500 g mięsa wieprzowego (np. łopatki lub szynki),
- 1 cebula,
- 2 średnie marchewki,
- 100 g pieczarek
- 1 papryka,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 szklanki bulionu,
- słodka papryka,
- ostra papryka,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziela angielskie,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- oliwa z oliwek lub olej do smażenia,
- opcjonalnie 2 łyżki sosu sojowego.
Przygotowanie:
1. Mięso dokładnie opłucz, a następnie pokrój w kostkę. Dwie cebule oraz marchewki obierz i pokrój w drobną kostkę. Pokrój też paprykę.
2. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.
3. Do garnka wlej odrobinę oliwy lub oleju, dodaj cebulę i zeszklij ją. Dołóż marchew i paprykę i smaż przez kilka minut, aby warzywa zmiękły. Na koniec dodaj czosnek i pokrojone w plasterki pieczarki i lekko podsmażaj całość.
4. Na patelnię wlej odrobinę oleju lub oliwy z oliwek i podsmaż mięso z każdej strony, doprawiając solą i pieprzem. Gotowe mięso przełóż do garnka z warzywami.
5. Dopraw warzywa i mięso solą, pieprzem oraz mieloną papryką. Wlej bulion i dodaj ziele angielskie oraz liść laurowy. Możesz dodać także sos sojowy, ale nie jest to konieczne. Przykryj garnek i duś mięso przez około 1,5 godziny. Pamiętaj, aby mieszać od czasu do czasu.
6. Kiedy mięso i warzywa będą miękkie, dodaj koncentrat pomidorowy. Jeśli w garnku jest za mało sosu, dodaj odrobinę wody.
7. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, a następnie mąkę. Podsmaż całość i dodaj do garnka, aby sos zgęstniał. Dokładnie wymieszaj sos z mięsem i warzywami.
Draniki z mięsem mielonym
Możesz także przygotować draniki z mięsem mielonym – najlepiej wykorzystać do tego np. Łopatkę wieprzową.
Składniki na ok. 25 małych draników:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego,
- 1 cebula,
- pietruszka,
- sól,
- pieprz,
- olej lub oliwa z oliwek do smażenia.
Przygotowanie:
1. Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę.
2. Podgrzej olej lub oliwę z oliwek na patelni, a następnie dodaj cebulę. Kiedy chwilę się podsmaży, dodaj mięso wieprzowe. Smaż z każdej strony.
3. Dopraw mięso pietruszką, solą oraz pieprzem. Farsz jest gotowy do nałożenia na placki ziemniaczane.
Draniki wegetariańskie
Jeśli nie jesteś miłośnikiem mięsa, możesz także przygotować farsz z pieczarek, cebuli oraz sera.
Składniki na ok. 25 małych draników::
- 300 g pieczarek,
- 200 g sera żółtego (np. goudy),
- 1 cebula,
- pietruszka,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
1. Pieczarki i cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż warzywa na patelni, dokładnie mieszając.
2. Dopraw warzywa pietruszką, solą oraz pieprzem.
3. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Połącz z ciepłym farszem z pieczarek i cebuli.
Autor: Adrian Adamczyk