Kisiel herbaciany i zupa cebulowa. Zdrowo i oryginalnie

Monika Mrozowska, ambasadorka zdrowego odżywiania się, w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: zupę cebulową z amarantusem, sałatkę z komosą, burakiem i śliwką oraz kisiel herbaciany z owocami. Smacznego!

Zupa cebulowa z amarantusem

Składniki:

3 średnie białe cebule

1 mała marchewka

1 mała pietruszka (korzeń)

ok. 50 g masła

mały pęczek natki pietruszki

1/2 szklanki amarantusa SANTE

0,7 l wody

łyżeczka rozmarynu

3 liście laurowe

łyżeczka lubczyku

pieprz czarny mielony do smaku

sól do smaku

Przygotowanie:

Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce, a cebulę kroimy w cienkie plasterki. Warzywa wrzucamy do garnka i podduszamy na małym ogniu na maśle, pod pokrywką ok. 10-15 minut. Następnie dolewamy wodę, wrzucamy amarantus SANTE oraz przyprawy i całość gotujemy minimum 30 minut. Solimy i pieprzymy do smaku. Na talerzu posypujemy poszatkowaną natką pietruszki.

Sałatka z komosą, burakiem i śliwką

Składniki:

5 małych buraków

1/3 szklanki komosy ryżowej quinoi SANTE

garstka włoskich orzechów

8 suszonych śliwek

150 g tofu

2 łyżki sosu sojowego

ok. 50 g kiełków rzodkiewki

olej słonecznikowy

1 cytryna

łyżeczka ziół prowansalskich

1/4 szklanki octu balsamicznego

łyżka miodu wielokwiatowego

Orzechy namaczamy we wrzątku ok. 30 minut. Następnie odsączamy i szatkujemy na

mniejsze kawałki. Komosę ryżową (quinoi) gotujemy w podwójnej ilości lekko osolonej wody ok. 20 minut, aż wchłonie całą wodę. Buraki gotujemy w łupinach minimum 40 minut.

Następnie obieramy ze skóry i kroimy w grubą kostkę. Śliwki kroimy w plasterki. Tofu kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju na złocisty kolor. Pod koniec dodajemy sos sojowy i zdejmujemy z gazu. Zioła prowansalskie, miód, ocet balsamiczny, sok z cytryny i łyżki oleju mieszamy na jednolity sos. Ugotowaną i wystudzoną komosę delikatnie mieszamy z orzechami, śliwkami, tofu, pokrojonym burakiem i sosem. Ozdabiamy kiełkami rzodkiewki.

Kisiel herbaciany z owocami

Składniki:

0,7 l zimnej wody

3 łyżki mąki ziemniaczanej

torebka herbaty Earl Grey

3 płaskie łyżki ksylitolu SANTE

2 łyżki jagód goji SANTE

3/4 szklanki mrożonych malin

świeża melisa do przybrania

Przygotowanie:

Z 0,7 l zimnej wody odlewamy 1/2 szklanki. Do zimnej wody w szklance dodajemy

mąkę ziemniaczaną oraz ksylitol SANTE . Resztę wody zagotowujemy. Zaparzamy w niej

herbatę (powinna być średnio intensywna). Następnie dolewamy mieszaninę ksylitolu SANTE i mąki i intensywnie mieszamy , żeby nie powstały grudki. Stawiamy ponownie na gazie i ciągle mieszając czekamy aż ponownie się zagotuje. Zdejmujemy z gazu i dorzucamy jagody goji SANTE oraz mrożone maliny. Całość delikatnie mieszamy. Po ok. 5 minutach jagody goji SANTE powinny delikatnie spęcznieć, a maliny rozmrozić się. Wtedy kisiel jest gotowy do jedzenia. Rozlewamy do miseczek i ozdabiamy listkami melisy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana