Amarantus jest zbożem o wysokich wartościach odżywczych i zdrowotnych. Czy można go jeść na surowo? W jakiej postaci najlepiej smakuje? Sprawdził to nasz smakosz Mikołaj Rey.
Studio Dzień Dobry TVN odwiedził Bilguun Ariunbaatar ze swoją narzeczoną Izabelą Liebert. Za kilka miesięcy Bilguun zostanie ojcem. Jak się poznali i czym ujęła Bilguuna Izabela? Czym zajmuje się jego narzeczona? Nad czym teraz pracuje Bilguun? Dorocie i Marcinowi, w naszej kuchni, opowiedzieli o swoim związku, planach na przyszłość, pracy, a także przyrządzili kaczkę nadziewaną chałką, sałatki i dmuchany amarantus z kaszą kukurydzianą.
Monika Mrozowska, ambasadorka zdrowego odżywiania się, w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: zupę cebulową z amarantusem, sałatkę z komosą, burakiem i śliwką oraz kisiel herbaciany z owocami. Smacznego!
Białko to najważniejszy składnik w naszej diecie. Często przez nas pomijany lub spożywany w nadmiarze. Jacek Bilczyński w kuchni Dzień Dobry TVN zdradził, jak komponować białkowe posiłki, by nie podupaść na zdrowi, cieszyć się zgrabną sylwetką i być w formie!