Białkowe posiłki Jacka Bilczyńskiego

Białko to najważniejszy składnik w naszej diecie. Często przez nas pomijany lub spożywany w nadmiarze. Jacek Bilczyński w kuchni Dzień Dobry TVN zdradził, jak komponować białkowe posiłki, by nie podupaść na zdrowi, cieszyć się zgrabną sylwetką i być w formie!

Kotlety sojowe w sezamowej panierce

Składniki:

50 g kotletów sojowych a'la schabowy Sante

1/4 szklanki sezamu Sante

1 jajo

30 g mąki żytniej Sante

500 ml bulionu warzywnego

1 gruszka

30 g ryżu białego

1 łyżeczka sosu sojowego

czarny pieprz

świeża mięta

Przygotowanie:

Kotlety sojowe gotujemy w bulionie przez około 10 minut, odsączamy i pozostawiamy do ostygnięcia na około 5 minut. Następnie obtaczamy je w mące żytniej, rozbełtanym jajku z dodatkiem pieprzu, a na koniec w ziarnach sezamu. Smażymy na rozgrzanej patelni aż sezam się zarumieni. Ryż gotujemy, odcedzamy i umieszczamy na patelni. Doprawiamy sosem sojowym i smażymy przez 1-2 minuty. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę oraz posiekaną miętę. Kotlety podajemy z ciepłym ryżem.

Sałatka z amarantusa, soi i szparagów

Składniki (na 2 porcje):

80 g ziaren soi Sante

1/2 szklanki amarantusa Sante

około 12 szparagów zielonych

1 czerwona papryka

1/2 białej cebuli

pęczek świeżej pietruszki

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżeczka cukru trzcinowego Sante

sól himalajska Sante

biały pieprz

Przygotowanie:

Soję namoczyć przez nocy w potrójnej objętości wody. Następnie gotować przez około 40-50 minut. Pod koniec gotowania dodać odrobinę soli. Odcedzić i ostudzić. Amarantus gotować przez około 15 minut. Szparagi umyć i odciąć końcówki (około 1/3 długości). Gotować w wodzie z dodatkiem soli oraz cukru (szparagi powinny stać pionowo, tak aby główki wystawały ponad garnek). Paprykę i cebulę posiekać. Połączyć z ugotowaną soją, amarantusem i szparagami. Oliwę wymieszać z jogurtem oraz siekaną pietruszką. Doprawić szczyptą soli i połączyć z sałatką.

Waniliowy pudding z proteinowym batonem i musli

Składniki:

150 g jogurtu naturalnego

1 baton Go On! orzechowy Sante

2 łyżki Musli Lo bez dodatku cukru z granatem z inuliną

1 łyżeczka ksylitolu Sante* (opcjonalnie)

2-3 gramy agaru w proszku lub 2 łyżeczki żelatyny

szczypta wanilii w proszku

Przygotowanie:

Baton Go On! pokroić na mniejsze kawałki, następnie wymieszać go z jogurtem i musli bez dodatku cukru. Dodać szczyptę wanilii. Agar (lub żelatynę) rozpuścić w około 30-50 ml gorącej wody. Osoby lubiące wyjątkowo słodkie desery mogą dodać ksylitol. Rozpuszczony agar (lub żelatynę) dodać do jogurtu i odstawić na około 1-1,5h do uzyskania formy puddingu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości