Kotlety sojowe w sezamowej panierce
Składniki:
50 g kotletów sojowych a'la schabowy Sante
1/4 szklanki sezamu Sante
1 jajo
30 g mąki żytniej Sante
500 ml bulionu warzywnego
1 gruszka
30 g ryżu białego
1 łyżeczka sosu sojowego
czarny pieprz
świeża mięta
Przygotowanie:
Kotlety sojowe gotujemy w bulionie przez około 10 minut, odsączamy i pozostawiamy do ostygnięcia na około 5 minut. Następnie obtaczamy je w mące żytniej, rozbełtanym jajku z dodatkiem pieprzu, a na koniec w ziarnach sezamu. Smażymy na rozgrzanej patelni aż sezam się zarumieni. Ryż gotujemy, odcedzamy i umieszczamy na patelni. Doprawiamy sosem sojowym i smażymy przez 1-2 minuty. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę oraz posiekaną miętę. Kotlety podajemy z ciepłym ryżem.
Sałatka z amarantusa, soi i szparagów
Składniki (na 2 porcje):
80 g ziaren soi Sante
1/2 szklanki amarantusa Sante
około 12 szparagów zielonych
1 czerwona papryka
1/2 białej cebuli
pęczek świeżej pietruszki
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru trzcinowego Sante
sól himalajska Sante
biały pieprz
Przygotowanie:
Soję namoczyć przez nocy w potrójnej objętości wody. Następnie gotować przez około 40-50 minut. Pod koniec gotowania dodać odrobinę soli. Odcedzić i ostudzić. Amarantus gotować przez około 15 minut. Szparagi umyć i odciąć końcówki (około 1/3 długości). Gotować w wodzie z dodatkiem soli oraz cukru (szparagi powinny stać pionowo, tak aby główki wystawały ponad garnek). Paprykę i cebulę posiekać. Połączyć z ugotowaną soją, amarantusem i szparagami. Oliwę wymieszać z jogurtem oraz siekaną pietruszką. Doprawić szczyptą soli i połączyć z sałatką.
Waniliowy pudding z proteinowym batonem i musli
Składniki:
150 g jogurtu naturalnego
1 baton Go On! orzechowy Sante
2 łyżki Musli Lo bez dodatku cukru z granatem z inuliną
1 łyżeczka ksylitolu Sante* (opcjonalnie)
2-3 gramy agaru w proszku lub 2 łyżeczki żelatyny
szczypta wanilii w proszku
Przygotowanie:
Baton Go On! pokroić na mniejsze kawałki, następnie wymieszać go z jogurtem i musli bez dodatku cukru. Dodać szczyptę wanilii. Agar (lub żelatynę) rozpuścić w około 30-50 ml gorącej wody. Osoby lubiące wyjątkowo słodkie desery mogą dodać ksylitol. Rozpuszczony agar (lub żelatynę) dodać do jogurtu i odstawić na około 1-1,5h do uzyskania formy puddingu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN