Zupa cebulowa z amarantusem
Składniki:
3 średnie białe cebule
1 mała marchewka
1 mała pietruszka (korzeń)
ok. 50 g masła
mały pęczek natki pietruszki
1/2 szklanki amarantusa SANTE
0,7 l wody
łyżeczka rozmarynu
3 liście laurowe
łyżeczka lubczyku
pieprz czarny mielony do smaku
sól do smaku
Przygotowanie:
Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce, a cebulę kroimy w cienkie plasterki. Warzywa wrzucamy do garnka i podduszamy na małym ogniu na maśle, pod pokrywką ok. 10-15 minut. Następnie dolewamy wodę, wrzucamy amarantus SANTE oraz przyprawy i całość gotujemy minimum 30 minut. Solimy i pieprzymy do smaku. Na talerzu posypujemy poszatkowaną natką pietruszki.
Sałatka z komosą, burakiem i śliwką
Składniki:
5 małych buraków
1/3 szklanki komosy ryżowej quinoi SANTE
garstka włoskich orzechów
8 suszonych śliwek
150 g tofu
2 łyżki sosu sojowego
ok. 50 g kiełków rzodkiewki
olej słonecznikowy
1 cytryna
łyżeczka ziół prowansalskich
1/4 szklanki octu balsamicznego
łyżka miodu wielokwiatowego
Orzechy namaczamy we wrzątku ok. 30 minut. Następnie odsączamy i szatkujemy na
mniejsze kawałki. Komosę ryżową (quinoi) gotujemy w podwójnej ilości lekko osolonej wody ok. 20 minut, aż wchłonie całą wodę. Buraki gotujemy w łupinach minimum 40 minut.
Następnie obieramy ze skóry i kroimy w grubą kostkę. Śliwki kroimy w plasterki. Tofu kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju na złocisty kolor. Pod koniec dodajemy sos sojowy i zdejmujemy z gazu. Zioła prowansalskie, miód, ocet balsamiczny, sok z cytryny i łyżki oleju mieszamy na jednolity sos. Ugotowaną i wystudzoną komosę delikatnie mieszamy z orzechami, śliwkami, tofu, pokrojonym burakiem i sosem. Ozdabiamy kiełkami rzodkiewki.
Kisiel herbaciany z owocami
Składniki:
0,7 l zimnej wody
3 łyżki mąki ziemniaczanej
torebka herbaty Earl Grey
3 płaskie łyżki ksylitolu SANTE
2 łyżki jagód goji SANTE
3/4 szklanki mrożonych malin
świeża melisa do przybrania
Przygotowanie:
Z 0,7 l zimnej wody odlewamy 1/2 szklanki. Do zimnej wody w szklance dodajemy
mąkę ziemniaczaną oraz ksylitol SANTE . Resztę wody zagotowujemy. Zaparzamy w niej
herbatę (powinna być średnio intensywna). Następnie dolewamy mieszaninę ksylitolu SANTE i mąki i intensywnie mieszamy , żeby nie powstały grudki. Stawiamy ponownie na gazie i ciągle mieszając czekamy aż ponownie się zagotuje. Zdejmujemy z gazu i dorzucamy jagody goji SANTE oraz mrożone maliny. Całość delikatnie mieszamy. Po ok. 5 minutach jagody goji SANTE powinny delikatnie spęcznieć, a maliny rozmrozić się. Wtedy kisiel jest gotowy do jedzenia. Rozlewamy do miseczek i ozdabiamy listkami melisy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN