Przepisy kulinarne

Joanny Jabłczyńskiej przepis na sukces

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Joanna Jabłczyńska preferuje dietę wegańską... z drobnymi odstępstwami. Wspólnie z Darią Ładochą przygotowały, w kuchni Dzień Dobry TVN, owsiankę na mleku kokosowym, wiosenną zupę ze szparagami, koktajl imbirowy i migdałowe praliny. Ku rozpaczy Marcina Mellera, kotlet schabowy nie pojawił się w dzisiejszym menu, łączymy się w bólu :(

PORANNA OWSIANKA NA MLEKU KOKOSOWYM Z OWOCAMI

Składniki:

1/2 szklanki płatków owsianych

1 szklanka mleka kokosowego

2 łyżki borówek amerykańskich

1 łyżka nasion chia

kilka truskawek przekrojonych na połówki

skórka z limonki (1 łyżka)

szczypta cynamonu

2 łyżki ziarenek granatu

1 łyżka syropu z agawy (opcjonalnie)

Przygotowanie: Zagotuj mleko i dodaj płatki owsiane z nasionami chia. Gotuj aż płatki wsiąkną całe mleko. Przed podaniem dodaj owoce, cynamon i na koniec skórkę z limonki. Możesz dodać syrop z agawy.

WIOSENNA ZUPA ZE SZPARAGAMI, ZIEMNIAKAMI I MŁODĄ KAPUSTĄ

Składniki:

ćwiartka młodej kapusty

kilka młodych i małych ziemniaków

8 szparagów zielonych

1 cebula drobno posiekana

3 ząbki czosnku drobno posiekane

1,5 litra wywaru z jarzyn

1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach

1 puszka pomidorów lub passaty pomidorowej

1 łyżka wegańskiego pesto pomidorowego

garść koperku drobno posiekanego

1 łyżeczka czarnuszki do posypania zupy

kilka łyżek oliwy

szczypta pieprzu

szczypta soli

Przygotowanie: W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę oraz czosnek i chwile podsmażaj. Dodaj marchewkę i kapustę i wymieszaj. Dodaj wywar i ziemniaki oraz szparagi. Na początku dolej tylko litr. Dopraw do smaku i gotuj 10 minut. Następnie dodaj passatę pomidorową i pesto lub przecier. Doprowadź do wrzenia. Na koniec dodaj koperek i posyp czarnuszką.

ORZEŹWIAJĄCY KOKTAJL IMBIROWY

Składniki:

1 puszka mleka kokosowego

1 łyżeczka startego imbiru

1 mango

1 łyżka syropu z agawy

kilka łyżek prażonych migdałów

kilka liści świeżej mięty

Przygotowanie: Do blendera wrzuć wszystkie składniki oprócz migdałów i liści mięty i zmiksuj na gładką masę. Przed podaniem dodaj resztę składników.

MIGDAŁOWE PRALINY

Składniki:

1 szklanka zmielonych migdałów na mąkę

2 spore łyżki syropu klonowego

1 łyżeczka soku z limonki

1 łyżeczka oleju orzechowego

wiórki kokosowe do obtaczania pralinek lub biały sezam

papilotki małe

Przygotowanie: Mąkę wymieszaj z syropem, sokiem z limonki i olejem. Całość zagnieć i uformuj z masy małe kuleczki. Obtocz w sezamie lub w wiórkach i wstaw do lodówki na godzinę.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości