Jak przekonać dzieci do warzyw? Smakołykami!

W kuchni Dzień Dobry TVN Damian Kordas i Katarzyna Zadka przygotowali proste i smaczne potrawy bazujące na warzywach. Zobaczcie, w jak prosty sposób mozna przemycić dzieciom w kuchni coś zdrowego!

Śniadanie: Pasta jajeczna z majonezem (4 porcje)

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
    • 3 łyżki majonezu dekoracyjnego Winiary
      • szczypiorek
        • seler naciowy (1 sztuka)
          • 4 rzodkiewki
            • ½ czerwonej papryki
              • 2 ogórki kiszone
                • pomidorki koktajlowe
                  • sól i pieprz do smaku
                    • Pieczywo ciemne pełnoziarniste

                      Przygotowanie:

                      Jajka ugotuj na twardo (ok. 8 minut), wystudź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach albo posiekaj. Rzodkiewki, paprykę oraz ogórek kiszony pokrój w drobną kostkę Wymieszaj wszystkie składniki w misce – jajka, majonez, przyprawy, łyżkę szczypiorku oraz pokrojone warzywa. Ciemne pieczywo posmaruj pastą jajeczną, podawaj z pomidorkami koktajlowymi i selerem naciowym.

                      II Śniadanie: Tortilla z kurczakiem, sałatą i marchewką (4 porcje)

                      Składniki:

                      • 2 piersi z kurczaka
                        • olej do podsmażenia
                          • 100 g sałaty lodowej
                            • 2 łyżki soku z cytryny
                              • cukier, sól i pieprz (do smaku)
                                • 1 marchew
                                  • 4 placki tortilli
                                    • sos czosnkowy Winiary (do smaku)

                                      Przygotowanie:

                                      Pierś z kurczaka rozetnij w poprzek na pół i delikatnie rozbij na ok 1-1,5 cm plastry. Dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej na palniku patelnię z odrobiną oleju. Podsmaż plastry piersi kurczaka z obu stron, około 5 min z każdej na średnim ogniu/ średniej mocy kuchenki.

                                      Mięso przełóż na deskę do krojenia i pokrój w cienkie paseczki.

                                      Sałatę porwij na drobne kawałki i wymieszaj miseczce z sokiem z cytryny, solą i cukrem.

                                      Marchewkę pokrój w cienkie słupki.

                                      Na środku każdej z tortilli układaj sałatę, marchewkę, kawałki mięsa. Wszystko polej sosem czosnkowym WINIARY i zwiń ciasno w kształtne rulony, aby całość się nie rozpadała. Aby łatwiej zapakować do pudełka na drugie śniadanie, możesz je także przekroić na pół. Tortille może spakować w pudełko na II śniadanie.

                                      >>> Zobacz też: Wielkanocne jajka na wiele sposobów. Kurze, kacze, gęsie, przepiórcze i strusie!

                                      OBIAD: Kaszotto buraczkowe z kozim serem i orzechami włoskimi (4 porcje)

                                      Składniki:

                                      • Kaszotto buraczkowe Winiary
                                        • 50 g orzechów włoskich
                                          • 100 g koziego sera
                                            • 20 g masła
                                              • świeża mięta

                                                Przygotowanie:

                                                Wlej do garnka 900 ml zimnej wody, dodaj kaszę i zagotuj. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20 min, od czasu do czasu mieszając.

                                                Dodaj zawartość saszetki z sosem, dobrze wymieszaj i zagotuj. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 5 min, od czasu do czasu mieszając.

                                                Zdejmij garnek z ognia, dodaj 20 g miękkiego masła, wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 5 min.

                                                Podawaj kaszotto posypane serem, pokruszonymi orzechami i listkami mięty.

                                                >>> Zobacz też: Jak zrobić żurek z białą kiełbasą – sprawdzony przepis dla każdego.

                                                Podwieczorek: Sałatka owocowa z komosą ryżową (4 porcje)

                                                Składniki:

                                                • ½ szkl. Komosy ryżowej – kaszy quinoa
                                                  • 1 szkl. soku jabłkowego lub pomarańczowego
                                                    • 1 jabłko
                                                      • 1 gruszka
                                                        • 1 pomarańcza
                                                          • po garści: malin, jeżyn i borówki amerykańskiej
                                                            • 1 łyżka miodu
                                                              • sok z połowy cytryny
                                                                • (opcjonalnie) Ziarenka z połowy laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią
                                                                  • Kilka listków mięty

                                                                    Przygotowanie:

                                                                    Do rondelka wlej sok. Dodaj pół szklanki wody oraz kaszę quinoa. Gotuj ok 10-15 minut aż quinoa spęcznieje. Po tym czasie odcedź komosę od płynu i odstaw do przestygnięcia.

                                                                    Owoce dokładnie umyj, obierz i pokrój na kawałki. Wszystkie owoce wsyp do dużej miski.

                                                                    Do soku wyciśniętego z pomarańczy dodaj sok z cytryny, wanilię (jeśli posiadasz) oraz miód. Dokładnie wymieszaj i polej dressingiem owoce. Sałatkę podawaj z łyżką komosy ryżowej oraz świeżą miętą.

                                                                    >>> Zobacz też: Włoskie baby wielkanocne. Przepisy Cristiny Catese.

                                                                    KOLACJA: Ratatuj - leczo warzywne (6 porcji)

                                                                    Składniki:

                                                                    • 2 łyżki bulionu warzywnego Winiary
                                                                      • 1 cukinia
                                                                        • 1 bakłażan
                                                                          • 1 czerwona papryka
                                                                            • 1 żółta papryka
                                                                              • 1 cebula
                                                                                • 2 ząbki czosnku
                                                                                  • 1/2 łyżeczki tymianku
                                                                                    • 1 liść laurowy
                                                                                      • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
                                                                                        • 3 sztuki ziela angielskiego
                                                                                          • pieprz (do smaku)
                                                                                            • oliwa (do smażenia)
                                                                                              • bagietka pełnoziarnista
                                                                                                • twarożek lub serek kanapkowy

                                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                                  Cukinie, bakłażan i paprykę pokrój w dużą kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj.

                                                                                                  W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę z czosnkiem. Dodaj cukinię, bakłażan i paprykę i dokładnie całość wymieszaj. Smaż razem ok 5 min.

                                                                                                  Po tym czasie dodaj bulion ze słoika oraz koncentrat pomidorowy. Uzupełnij szklanką wody oraz pozostałymi przyprawami. Duś całość razem ok 20 minut.

                                                                                                  Przed podaniem dopraw solą i pieprzem oraz posyp natką pietruszki. Podawaj z bagietką pełnoziarnistą posmarowaną twarożkiem.

                                                                                                  Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

                                                                                                  podziel się:

                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana