Gazpacho andaluz - rozsmakuj się w hiszpańskiej kuchni

chłodnik pomidorowy
Chłodnik pomidorowy - prosty przepis
Źródło: happy_lark/Getty Images
W kuchni Dzień Dobry TVN Adrian Stojewski przygotował dania idealne na upały prosto z kuchni hiszpańskiej. Gazpacho andaluz, czyli gazpacho po andaluzyjsku, to tradycyjny chłodnik na bazie świeżych, zmiksowanych warzyw. Podawano go już od VIII wieku w słonecznej Andaluzji. Sprawdź, jak go przygotować i ciesz się pysznym obiadem w upalne dni.

Gazpacho andaluz - przepis krok po kroku

Składniki dla 4 osób:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
    • 1/2 zielonej papryki
      • średni ogórek
        • kromka czerstwego chleba
          • mała cebula
            • 2 ząbki czosnku
              • łyżka octu z czerwonego wina Jerez
                • 100 ml oliwy z oliwek extra virgen
                  • sól i pieprz do smaku
                    • 100 ml wody (dodajemy opcjonalnie, gdy gazpacho jest zbyt gęste)

                      Sposób przygotowania Gazpacho andaluz

                      1. Wykrawamy gniazda nasienne z papryki i pomidorów.
                        1. Obieramy ogórka, czosnek, cebulę - wszystkie warzywa kroimy w mniejsze kawałki (dla łatwiejszego zblendowania).
                          1. Warzywa wrzucamy do garnka, po czym dodajemy kawałki chleba.
                            1. Zaczynamy miksować do czasu ich całkowitego rozdrobnienia.
                              1. Następnie dodajemy sól, oliwę oraz ocet i miksujemy jeszcze przez kilkanaście sekund, do uzyskania jednolitej konsystencji.
                                1. Próbujemy i doprawiamy solą i octem do smaku.
                                  1. Jeśli gazpacho jest zbyt gęste, możemy dodać trochę wody lub np. ogórka (jednak pamiętaj, że intensywność smaku gazpacho zostanie obniżona i być może konieczne będzie ponowne doprawienie).
                                    1. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
                                      1. Serwując gazpacho możemy, dodajemy pokrojonego w drobną kostkę ogórka, paprykę i polewamy oliwą z oliwek. Serwujemy schłodzone.

                                        Zobacz także:

                                        Autor: Teofila Siewko

                                        Źródło: Adrian Stojewski

                                        Źródło zdjęcia głównego: happy_lark/Getty Images

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                        Materiał promocyjny

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana