Przepisy kulinarne

Gazpacho andaluz - rozsmakuj się w hiszpańskiej kuchni

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Adrian Stojewski
chłodnik pomidorowy

W kuchni Dzień Dobry TVN Adrian Stojewski przygotował dania idealne na upały prosto z kuchni hiszpańskiej. Gazpacho andaluz, czyli gazpacho po andaluzyjsku, to tradycyjny chłodnik na bazie świeżych, zmiksowanych warzyw. Podawano go już od VIII wieku w słonecznej Andaluzji. Sprawdź, jak go przygotować i ciesz się pysznym obiadem w upalne dni.

Gazpacho andaluz - przepis krok po kroku

Składniki dla 4 osób:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1/2 zielonej papryki
  • średni ogórek
  • kromka czerstwego chleba
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka octu z czerwonego wina Jerez
  • 100 ml oliwy z oliwek extra virgen
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 ml wody (dodajemy opcjonalnie, gdy gazpacho jest zbyt gęste)

Sposób przygotowania Gazpacho andaluz

  1. 1Wykrawamy gniazda nasienne z papryki i pomidorów.
  2. 2Obieramy ogórka, czosnek, cebulę - wszystkie warzywa kroimy w mniejsze kawałki (dla łatwiejszego zblendowania).
  3. 3Warzywa wrzucamy do garnka, po czym dodajemy kawałki chleba.
  4. 4Zaczynamy miksować do czasu ich całkowitego rozdrobnienia.
  5. 5Następnie dodajemy sól, oliwę oraz ocet i miksujemy jeszcze przez kilkanaście sekund, do uzyskania jednolitej konsystencji.
  6. 6Próbujemy i doprawiamy solą i octem do smaku.
  7. 7Jeśli gazpacho jest zbyt gęste, możemy dodać trochę wody lub np. ogórka (jednak pamiętaj, że intensywność smaku gazpacho zostanie obniżona i być może konieczne będzie ponowne doprawienie).
  8. 8Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
  9. 9Serwując gazpacho możemy, dodajemy pokrojonego w drobną kostkę ogórka, paprykę i polewamy oliwą z oliwek. Serwujemy schłodzone.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Adrian Stojewski

Źródło zdjęcia głównego: happy_lark/Getty Images

Pozostałe wiadomości