Crostata z zapiekaną ricottą - przepis Mariety Mareckiej

ciasto z agrestem
Trendy_Rowdy/Getty Images
Źródło: iStockphoto
W kuchni na wiosnę warto sięgać po nowalijki. Można z nich przygotować wiele pysznych dań, również w wersji włoskiej. Jak zrobić crostatę z zapiekaną ricottą? Sprawdź przepis Mariety Mareckiej.

Crostata z zapiekaną ricottą

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
    • 200 g drobnego cukru
      • duża szczypta soli
        • 220 g masła
          • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
            • 2 jaja

              Kuchnia pełna aromatycznych przypraw

              Źródło: Dzień Dobry TVN
              Dania imbirem pachnące
              Dania imbirem pachnące
              Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
              Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
              Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
              Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy

              Składniki na krem z ricotty:

              • 3 jaja
                • 200 g drobnego cukru
                  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
                    • skórka strata z 1 pomarańczy
                      • 500 g serka ricotta
                        • 3 łyżki kaszy manny
                          • 200 ml śmietany kremówki 30-36%
                            • Cukier puder do posypania
                              • 1 szklanka mrożonych jeżyn lub innych świeżych owoców jak maliny, truskawki, jagody etc.
                                • Masło i mąka do wysmarowania i obsypania formy

                                  Crostata z zapiekaną ricottą - sposób przygotowania:

                                  1. Formę do tarty lub tortownicę o średnicy 24-26 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
                                    1. Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy ziemne masło pokrojone w kostkę, cukier, cukier wanilinowy i sól.
                                      1. Za pomocą dostawki typu liść ucieramy składniki, aż uzyskamy „mokry piasek”. Dodajemy jajka i ucieramy aż całość zacznie się sklejać.
                                        1. Następnie przekładamy na stolnicę lekko podsypaną mąką i wyrabiamy krótko aż do połączenia się składników.
                                          1. Owijamy ciasto folią spożywczą, lekko spłaszczamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 7 -9 mm.
                                            1. Wykładamy ciastem dno i brzegi formy, nadmiar ciasta ścinając, ścinki sklejamy w kulę, spłaszczamy i owinięte folia wstawiamy do ponownego schłodzenia.
                                              1. Ciasto na dnie i bokach formy nakłuwamy widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, obciążamy go kulkami ceramicznymi lub fasolą i wstawiamy do pieca nagrzanego do 220 stopni na 20-25 minut.
                                                1. Ciasto przed pieczeniem można ponownie schodzić np. przez 30 minut.
                                                  1. W tym czasie przygotowujemy krem, oddzielamy żółtka od białek, żółtka przelewamy do wysokiej miski, dodajemy cukier i ubijamy aż pojaśnieją i stworzą gęsty krem.
                                                    1. Następnie ścieramy do kremu skórkę z pomarańczy, dolewamy pastę z wanilii i ponownie, ale już krótko razem ubijamy.
                                                      1. Dodajemy ricottę, kaszę mannę i ucieramy do połącznia składników.
                                                        1. Upieczone ciasto odstawiamy do przestudzenia. Odłożony nadmiar ciasta rozwałkowujemy i wycinamy długie paski.
                                                          1. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą z ricotty. Przekładamy na podpieczony spód, możemy podokładać owoce (lub je zupełnie pominąć) i nakrywamy wyciętymi paskami ciasta.
                                                            1. Dociskamy do rantów i wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na godzinę, pieczmy w piecu z lekko uchylonymi drzwiczkami.
                                                              1. Możemy zabezpieczyć drzwi np. wkładając do nich drewnianą łyżkę.
                                                                1. Upieczone ciasto, przed krojeniem należy dokładnie wystudzić. Posypujemy cukrem pudrem i serwujemy. 

                                                                  Zobacz także:

                                                                  Autor: Diana Ryściuk

                                                                  Źródło: Marieta Marecka

                                                                  Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                  Materiał promocyjny

                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana