Ciasto jabłkowe z mąki konopnej. Prosty przepis krok po kroku

GettyImages-597283602.jpg
GettyImages-597283602.jpg
Oto przepis na placek z jabłkami bez grama mąki pszennej. Zamiennikiem będzie mąka konopna oraz jaglana. Mąka konopna to rozwiązanie dla osób uczulonych na gluten i dla tych, którzy planują zmienić swoje nawyki żywieniowe.

Mąka konopna - czy jest zdrowa?

Konopie są idealnym źródłem dobrze przyswajalnego, naturalnego białka, które jest lżej strawne niż białko pochodzące z mięsa, jaj, sera i mleka krowiego. Mąka konopna posiada całą gamę składników odżywczych:

  • kwasy Omega 3, 6, 9
    • witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, D, E
      • 20 aminokwasów
        • wapń, magnez, żelazo, cynk
          • 30 g protein na 100 g produktu

            Mąka konopna nie zawiera glutenu, a wyrabia się ją z nasion konopi siewnych. Ma szerokie zastosowanie w życiu codziennym:

            • obniża cholesterol
              • łagodzi PMS
                • pomaga w walce z łupieżem
                  • łagodzi zapalenia stawów
                    • poprawia krążenie w organizmie
                      • naturalnie wzmacnia odporność
                        • przyspiesza metabolizm
                          • dodaje energii

                            Ciasto jabłkowe z mąki konopnej - przepis

                            • 4 szklanki mąki jaglanej
                              • szklanka mąki konopnej
                                • 4 jajka
                                  • 1 banan
                                    • 2 łyżki miodu
                                      • 4 łyżeczki karobu
                                        • 2 łyżeczki cynamonu
                                          • 1 kg jabłek
                                            • 90 g masła lub oleju kokosowego

                                              Przygotowanie

                                              1. Obierz ze skóry jabłka, pokrój na kawałki i podsmaż na patelni z miodem, cynamonem i karobem.
                                                1. W misce połącz mąkę, olej, banana i zmiksuj do konsystencji gładkiej masy. Zagnieć ciasto. Schowaj na 20 minut do zamrażarki.
                                                  1. Posmaruj blachę tłuszczem, wyłóż ciasto i piecz przez 8 minut w 190 stopniach z termoobiegiem.
                                                    1. Na ciasto nałóż podsmażone jabłka.
                                                      1. Całość piecz przez 40 minut w 190 stopniach z termoobiegiem.

                                                        Gotowe!

                                                        Zobacz także:

                                                        Zobacz wideo: Owoce a cukrzyca. Jakie przysmaki są najlepsze dla diabetyków?

                                                        Cover Video/ x-news

                                                        Autor: Karolina Kubicka

                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości