Przepisy kulinarne

Kuchnia na Dzień Mamy! Zaskocz ją pyszną szarlotką i blokiem czekoladowym

Przepisy kulinarne


Dzień Mamy to wyjątkowa okazja do spotkań, rozmów i wspólnego biesiadowania. Nie ma nic lepszego niż świeżo pieczona kawa podana z szarlotką, blokiem czekoladowym czy ulubionym kakaowym ciastem o nazwie "Murzynek". Sprawdź niezawodne słodkie przepisy cukierniczki Uli Stępniak.

Ciasta możemy upiec sami w domu i wręczyć je mamie jako prezent. Możemy też wspólnie wykonać poniższe przepisy, bo wspólne gotowanie to również wyjątkowo mile spędzony czas.

Blok czekoladowy

Składniki na blok czekoladowy:

  • 200 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 75 g mini marshmallow
  • 70 g orzechów (użyłam włoskich i pistacji)
  • 120 g herbatników pokruszonych
  • 25 g mleka w proszku
  • 18 g oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Jak wykonać blok czekoladowy:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, interwałowo. Dodajemy mleko w proszku i olej, mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki, przelewamy do foremki, np. keksówki i odstawiamy do zastygnięcia.

Murzynek

Składniki na ciasto Murzynek:

  • 110 ml wody
  • 3 łyżki kakao
  • 320 g cukru
  • 250 g masła
  • 4 jajka
  • 225 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:

  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru

Jak wykonać ciasto Murzynek:

Masło, cukier, cukier waniliowy, wodę i kakao gotujemy na małej mocy palnika. Mieszamy od czasu do czasu, do momentu uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia.

Ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach ok 20x30 cm. Pieczemy w 180 stopniach ok 40 minut. Wykładamy do przestudzenia.

Jak wykonać polewę:

Wszystkie składniki podgrzewamy w rondelku do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na kilka minut do przestudzenia, wylewamy na ciasto.

Jabłka pod kruszonką

Składniki na jabłka pod kruszonką:

  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki rumu
  • szczypta cynamonu

Kruszonka:

  • 200 g mielonych migdałów
  • 40 g masła
  • 6 łyżek cukru

Jak wykonać jabłka pod kruszonką:

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Rodzynki zalewamy rumem, odstawiamy na kilka minut, aby wchłonęły płyn. Jabłka posypujemy cynamonem, mieszamy z rodzynkami i układamy w naczyniu żaroodpornym.

Składniki na kruszonkę łączymy i obficie posypujemy jabłka.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 40 minut.

Zobacz także:

Czy warto kupować kwiaty w dyskontach? "Taką roślinę trzeba poddać kwarantannie"

Portrety matek. Wychowuje adoptowane córki i biologicznego syna: "Telefon z ośrodka jest jak poród. Tego się nie zapomina"

Jakie kwiaty kupić na Dzień Matki?

Obejrzyj również: Dzień Matki! Oto garść ciekawostek związanych z tym świętem

Autor: Ewa Podleśna-Ślusarczyk

Źródło: Ula Stępniak

Pozostałe wiadomości