Rolada biszkoptowa
Składniki:
Ciasto:
- 3 jajka
- 130 g cukru
- 50 g masła
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wypełnienie i polewa:
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 g truskawek
- 200 g białej czekolady
- 50 g masła
- 50 ml śmietany kremówki
- liofilizowane truskawki
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Formę z piekarnika przykryć papierem do pieczenia. Jajka rozdzielić na białka i żółtka. Białka ubić na sztywną masę z dodatkiem 50 g cukru. W osobnej misce ubić żółtka z resztą cukru na jasną masę. Następnie ciągle ubijając, wmieszać w żółtka rozpuszczone masło. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i połączyć to z żółtkami. Następie w masę żółtkową wmieszać delikatnie ubite białka. Przelać na przygotowaną formę i równo rozprowadzić. Następnie upiec w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut. Po wyjęciu zostawić na blaszce, ale przykryć ręcznikiem kuchennym, żeby nie wysechł i zostawić do kompletnego wystygnięcia.
Gdy biszkopt jest wystudzony, przygotować polewę. Roztopić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą czekoladę, masło i śmietanę, odstawić.
Pokroić truskawki. Kremówkę ubić z cukrem pudrem.
Biszkopt odkleić od papieru do pieczenia. Posmarować ubitą śmietaną i posypać truskawkami. Przy pomocy papieru do pieczenia zrolować biszkopt. Ułożyć na kratce do pieczenia złożeniem do dołu i polać polewą czekoladową. Zanim polewa zastygnie udekorować pokruszonymi liofilizowanymi truskawkami.
Ciasto drożdżowe na maślance
Składniki:
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 70 g masła
- 70 g cukru
- szczypta soli
Ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 150 ml maślanki
- 50 ml wody
- 3 jajka
- 120 g cukru
- 600 g mąki pszennej do wypieków drożdżowych
- 0,5 łyżeczki soli
- 150 g masła
- 250 g owoców sezonowych
Przygotowanie:
Składniki na kruszonkę wymieszać palcami aż się połączą, wstawić do lodówki. Drożdże wymieszać z maślanką, wodą i cukrem. Następnie dodać mąkę, sól. Dokładnie wymieszać i wyrobić robotem z hakiem do wyrabiania ciast. Pod koniec wyrabiania dodawać porcjami rozpuszczone masło. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie przełożyć na blachę do pieczenia o wymiarach około 30x25. Posypać owocami i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Posypać kruszonką i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 35-40 minut.
Muffinki orkiszowe z borówkami
Składniki:
- 2 jajka
- 170 g cukru
- 120 ml oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 250 g mąki orkiszowej tortowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 ml kwaśnej śmietany
- 150 g borówek amerykańskich
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. W misce ubić jajka, dodając porcjami cukier. Następnie ciągle ubijając, dolewać olej aż wszystko się połączy, pod koniec dodać ekstrakt waniliowy. W osobnej misce wymieszać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia. Następnie połączyć z jajkami i kwaśną śmietaną. Nałożyć do foremek, do połowy ich wysokości. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
>>> Zobacz także:
- Ciasta z owocami. Sprawdź wiosenne przepisy Piotra Kucharskiego
- Słodkości od Andrzeja Polana. Przepisy na ciasta bez drożdży
- Jabłecznik, jogurtowe i mini serniczki. Poznaj proste przepisy na pyszne słodkości
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Piotr Kucharski