Materiał promocyjny

Słodkie niespodzianki na Dzień Matki. Przepisy Piotra Kucharskiego

W Dzień Matki każda mama zasługuje na to, by poczuć się wyjątkowo. Z tej okazji możesz podarować jej własnoręcznie przygotowane, smaczne ciasto. Piotr Kucharski zaproponował roladę biszkoptową, ciasto drożdżowe oraz muffinki.

Rolada biszkoptowa

Składniki:

Ciasto:

  • 3 jajka
    • 130 g cukru
      • 50 g masła
        • 100 g mąki pszennej tortowej
          • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

            Wypełnienie i polewa:

            • 300 ml śmietany kremówki
              • 2 łyżki cukru pudru
                • 200 g truskawek
                  • 200 g białej czekolady
                    • 50 g masła
                      • 50 ml śmietany kremówki
                        • liofilizowane truskawki

                          Przygotowanie:

                          Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Formę z piekarnika przykryć papierem do pieczenia. Jajka rozdzielić na białka i żółtka. Białka ubić na sztywną masę z dodatkiem 50 g cukru. W osobnej misce ubić żółtka z resztą cukru na jasną masę. Następnie ciągle ubijając, wmieszać w żółtka rozpuszczone masło. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i połączyć to z żółtkami. Następie w masę żółtkową wmieszać delikatnie ubite białka. Przelać na przygotowaną formę i równo rozprowadzić. Następnie upiec w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut. Po wyjęciu zostawić na blaszce, ale przykryć ręcznikiem kuchennym, żeby nie wysechł i zostawić do kompletnego wystygnięcia.

                          Gdy biszkopt jest wystudzony, przygotować polewę. Roztopić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą czekoladę, masło i śmietanę, odstawić.

                          Pokroić truskawki. Kremówkę ubić z cukrem pudrem.

                          Biszkopt odkleić od papieru do pieczenia. Posmarować ubitą śmietaną i posypać truskawkami. Przy pomocy papieru do pieczenia zrolować biszkopt. Ułożyć na kratce do pieczenia złożeniem do dołu i polać polewą czekoladową. Zanim polewa zastygnie udekorować pokruszonymi liofilizowanymi truskawkami.

                          Ciasto drożdżowe na maślance

                          Składniki:

                          Kruszonka:

                          • 100 g mąki pszennej tortowej
                            • 70 g masła
                              • 70 g cukru
                                • szczypta soli

                                  Ciasto:

                                  • 20 g świeżych drożdży
                                    • 150 ml maślanki
                                      • 50 ml wody
                                        • 3 jajka
                                          • 120 g cukru
                                            • 600 g mąki pszennej do wypieków drożdżowych
                                              • 0,5 łyżeczki soli
                                                • 150 g masła
                                                  • 250 g owoców sezonowych

                                                    Przygotowanie:

                                                    Składniki na kruszonkę wymieszać palcami aż się połączą, wstawić do lodówki. Drożdże wymieszać z maślanką, wodą i cukrem. Następnie dodać mąkę, sól. Dokładnie wymieszać i wyrobić robotem z hakiem do wyrabiania ciast. Pod koniec wyrabiania dodawać porcjami rozpuszczone masło. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie przełożyć na blachę do pieczenia o wymiarach około 30x25. Posypać owocami i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Posypać kruszonką i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 35-40 minut.

                                                    Muffinki orkiszowe z borówkami

                                                    Składniki:

                                                    • 2 jajka
                                                      • 170 g cukru
                                                        • 120 ml oleju rzepakowego
                                                          • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
                                                            • 250 g mąki orkiszowej tortowej
                                                              • 1/2 łyżeczki soli
                                                                • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                                  • 150 ml kwaśnej śmietany
                                                                    • 150 g borówek amerykańskich

                                                                      Przygotowanie:

                                                                      Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. W misce ubić jajka, dodając porcjami cukier. Następnie ciągle ubijając, dolewać olej aż wszystko się połączy, pod koniec dodać ekstrakt waniliowy. W osobnej misce wymieszać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia. Następnie połączyć z jajkami i kwaśną śmietaną. Nałożyć do foremek, do połowy ich wysokości. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut.

                                                                      Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                      >>> Zobacz także:

                                                                      Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                      Autor: Iza Dorf

                                                                      Źródło: Piotr Kucharski

                                                                      Materiał promocyjny
                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                      Materiał promocyjny

                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana