Materiał promocyjny

Tomasz Zubilewicz w polskiej stolicy frytek. Które odmiany ziemniaków są najlepsze?

Tomasz Zubilewicz w polskiej stolicy frytek
Tomasz Zubilewicz pojawił się na Pomorzu nie tylko po to, aby opowiedzieć o pogodzie, ale także o tym, że Lębork nazywany jest polską stolicą frytek. To właśnie tu panuje odpowiedni klimat do uprawy ziemniaków.

Lębork - polska stolica frytek

Polska stolica frytek nie mogła powstać w innym miejscu niż na Pomorzu. To tutaj są najlepsze warunki pod uprawę ziemniaków. Bardzo ważne są temperatury i odpowiednia gleba.

- Ziemniaki trafiają do nas głównie z Pomorza, ale uprawiamy je także na Żuławach, Kujawach, trochę w Wielkopolsce i w okolicach Szczecina, ale głównie, 70 - 80 proc. to Pomorze Środkowe. O jakości decydują gleba i klimat. Tu jest on trochę inny niż w środkowej Polsce i to pomaga ziemniakom się rozwijać - tłumaczył Jarosław Wańkowicz, Farm Frites Poland SA

A z dobrych ziemniaków można zaserwować doskonałe frytki. Jak wygląda proces przygotowywania tego przysmaku? Okazuje się, że finalny produkt musi przejść bardzo długą drogę, aby mógł trafić do restauracji.

- Po tym jak ziemniaki dojrzeją w polu, zostają zebrane i ciężarówkami trafiają do fabryki. Później są sortowane, myte za pomocą pary wodnej, obierane ze skórki, cięte na słupki, suszone, wstępnie podsmażane, zamrażane i trafiają do restauracji - wyjaśnił Jarosław Wańkowicz.

Skrobia - ważny składnik ziemniaka

Pierwszym i bardzo istotnym etapem obróbki ziemniaków, o którym warto wspomnieć, jest kąpiel solankowa. Jest przeprowadzana, aby wykryć ziemniaki z niższą zawartością skrobi. W tej kąpieli wypływają na powierzchnię i można je odsortować.

- W 2020 roku sprzedaliśmy 144 miliony porcji frytek w Polsce i wszystkie te frytki, niezależnie w jakiej restauracji McDonald's w Polsce je jedliśmy, przyjechały z Lęborka, czyli z naszej stolicy frytek - powiedziała Anna Borys z McDonald's Polska.

Wszystkie frytki, które trafiają do McDonald's są nie tylko z tego samego miejsca, ale są również tak samo przetwarzane i produkowane z dwóch specjalnych odmian ziemniaków (Ludmilla i Innovator), które charakteryzują się bardzo długimi bulwami.

- To, co jest ważne to ta zawartość skrobi, dzięki której te frytki są takie smaczne, dobrze zachowują się w przetwarzaniu i później trafiają do naszych restauracji - podkreśliła Anna Borys.

Nie oglądałeś Dzień Dobry Wakacje na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Zobacz także:

Gdzie w sobotę zagrzmi najmocniej? IMGW ostrzega przed kolejnymi nawałnicami

Grillowanie na słodko. Sposób na pyszny deser na domowy piknik

Młode buraki z wiśniami, kopytka bazyliowe i sałatka z cukinii. A to wszystko z serowym dodatkiem

Autor: Daria Pacańska

Reporter: Tomasz Zubilewicz

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana