Pięcioraczki z Gniezna są już w komplecie. Anastazja i Klara opuściły szpital

Dzień Dobry TVN
Dzień Dobry TVN
W poznańskim szpitalu na świat przyszły pięcioraczki: cztery dziewczynki i chłopiec. Jako pierwsza na początku marca klinikę opuściła Wiktoria. Teraz ostatnie dwie dziewczynki dołączyły do rodzeństwa.

Pięcioraczki z Gniezna

17 stycznia w poznańskiej klinice przy ul. Polnej w Poznaniu na świat przyszły pięcioraczki: Anastazja, Klara, Laura, Wiktoria i Maksymilian. Choć urodziły się w 29. tygodniu ciąży, a w poród zaangażowanych było 30 pracowników szpitala, stan maluchów określony został jako stabilny. Więcej na ten temat w artykule:

To jeden taki poród na 50 milionów. Sprawdziliśmy, jak tydzień po porodzie czują się pięcioraczki z Poznania

Jako pierwsza szpital na początku marca opuściła Wiktoria. Natomiast w połowie miesiąca do domu rodzice zabrali Maksymiliana i Laurę. We wtorek (30 marca) do rodzeństwa dołączyły Anastazja i Klara.

- Po godzinie 15:00 rodzice odebrali dzieci i pojechali do domu do Gniezna – powiedział PAP rzecznik ginekologiczno-położniczego szpitala klinicznego w Poznaniu Lesław Ciesiółka.

Pięcioraczki - jak często się rodzą?

Pięcioraczki to pierwsze dzieci pochodzącego z Gniezna małżeństwa. Lekarze podali, że choć niespełna 30-letnia kobieta leczyła się wcześniej z powodu niepłodności, to do poczęcia doszło drogą naturalną.

Według statystyk szansa na to, że kobieta urodzi pięcioraczki, wynosi 1 do 50 mln przypadków. Poprzednie dwa porody pięcioraczków w poznańskiej klinice miały miejsce w 2006 i w 2007 roku.

Zobacz wideo: "Szansa jak 1 do 50 milionów". Pięcioraczki urodziły się w poznańskim szpitalu

Zobacz wideo:

Dyrektorka domu dziecka latami miała znęcać się nad dziećmi. "To był szczyt sadyzmu"

Czy warto zawsze mówić dzieciom prawdę? "Te wzorce się jednak przekazuje"

Żłobki i przedszkola zamknięte na dłużej? Rzecznik rządu wskazuje datę

Autor: Dominika Czerniszewska

Źródło: PAP

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana