Zupy na przesilenie wiosenne

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował zupy, które są idealne na okres przesilenia wiosennego. Na stole pojawiły się: zupa cebulowa, krupnik i krem z buraków. Piotr pokazał również, jak przygotować wywar warzywny i wywar drobiowy.

Szybki wywar warzywny

Składniki:

  • 2 listki laurowe
    • 2 ziarenka ziela angielskiego
      • 5-6 ziaren pieprzu
        • 1 marchewka
          • 1 korzeń pietruszki
            • kawałek selera
              • 1 por

                Przygotowanie:

                Do garnka wlać 2 litry wody. Dodać przyprawy. Warzywa dokładnie umyć i oprócz pora zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do wody. Por pokroić w plasterki dodać do wody. Gotować przez około 30 minut. Odcedzić i użyć do zupy, gotowania kaszy lub podlewania mięs podczas duszenia.

                Zobacz także:

                Zupy według przepisów Basi Ritz

                Na deser proponujemy: Przepis na pączki, łatwy i przyjemny

                Wywar drobiowy

                Składniki:

                • 1 porcja rosołowa z kurczaka
                  • 1 nóżka z kurczaka
                    • 2 skrzydełka kacze
                      • 2 marchewki
                        • 1 korzeń pietruszki
                          • kawałek selera
                            • kawałek pora
                              • 2-3 liście laurowe
                                • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
                                  • 1 goździk
                                    • 2-3 suszone grzyby

                                      Przygotowanie:

                                      Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Mięso na wywar pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika pod górną grzałkę na 15 minut. W tym czasie oczyścić warzywa. Podpieczone mięso razem z płynem który zebrał się na blaszce przełożyć do dużego garnka. Zalać wodą i gotować na wolnym ogniu. Warzywa oczyścić, pokroić i ułożyć na blaszce. Również wstawić do piekarnika na 15 minut. Dodać do mięsa, gotować kilka godzin na wolnym ogniu. Wywar odcedzić, mięso i warzywa można zalać ponownie wodą i ugotować drugi wywar. Będzie mniej aromatyczny ale można go użyć do kolejnego dania.

                                      Zupa cebulowa

                                      Składniki:

                                      • 2 łyżki masła
                                        • 1 kg cebuli
                                          • 1 łyżka mąki pszennej
                                            • kieliszek białego wina
                                              • 800 ml bulionu drobiowego
                                                • sól i pieprzu do smaku
                                                  • świeży tymianek
                                                    • 80 g sera Gruyere lub innego żółtego sera
                                                      • 6-12 kromek czerstwej bagietki

                                                        Przygotowanie:

                                                        W garnku rozgrzać masło, cebulę pokroić w piórka, wrzucić cebulę. Dusić aż cebula zacznie zmieniać kolor na jasnobrązowy. Dodać łyżkę mąki i przesmażyć przez chwilę.

                                                        Dodać wino, podsmażyć jeszcze przez chwilę aby alkohol odparował. Dodać bulion drobiowy, gotować na wolnym ogniu około 30 minut. W czasie gotowania rozgrzać piekarnik do 210 st. C. Ser zetrzeć na tarce.

                                                        Zupę doprawić solą, pieprzem i świeżym tymiankiem, następnie przelać do żaroodpornych miseczek, położyć na wierzchu kromki bagietki i posypać rozdrobnionym serem. Miseczki z zupą włożyć do piekarnika, poczekać aż ser się stopi i zarumieni. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

                                                        Krupnik

                                                        Składniki:

                                                        • 1 cebula
                                                          • 2 łyżki masła
                                                            • listek laurowy
                                                              • 2 ziarenka ziela angielskiego
                                                                • 1 marchewka
                                                                  • kawałek pietruszki i selera
                                                                    • 2 litra wywaru warzywnego
                                                                      • 2 ziemniaki
                                                                        • garść mrożonego groszku
                                                                          • garść mrożonej fasolki
                                                                            • 100 g kaszy pęczak
                                                                              • sól i pieprz
                                                                                • majeranek

                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                  Cebulę pokroić i podsmażyć na maśle. Dodać listek laurowy i ziele angielskie. Dodać startą na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler. Całość chwilę podsmażyć. Zalać wywarem, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, groszek, fasolkę i pęczak. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Jeśli zupa będzie za gęsta dolać wody. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

                                                                                  Krem z buraków z zapiekanym pure ziemniaczanym

                                                                                  Składniki:

                                                                                  Krem z buraków:

                                                                                  • 1 cebula
                                                                                    • 2 ząbki czosnku
                                                                                      • 2 łyżki masła
                                                                                        • 1 marchewka
                                                                                          • 4 podłużne buraki
                                                                                            • 1 litry wywary warzywnego lub drobiowego
                                                                                              • 150 ml śmietanki 30 proc.
                                                                                                • sól i pieprz
                                                                                                  • sok z cytryny

                                                                                                    Pure ziemniaczane:

                                                                                                    • 1 kg ziemniaków
                                                                                                      • sól i pieprz
                                                                                                        • 100 g masła
                                                                                                          • 100 ml śmietany kremówki 30 proc.
                                                                                                            • 50 g tartego parmezanu
                                                                                                              • 1 łyżeczka czarnuszki

                                                                                                                Przygotowanie:

                                                                                                                Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w kostkę marchewkę i buraki. Podsmażyć wszystko razem przez kilka minut. Zalać wywarem i gotować aż będą miękkie.

                                                                                                                W tym czasie obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie aż będą miękkie.

                                                                                                                Gdy warzyw w zupie będą miękkie, zmiksować je na zupę krem z dodatkiem śmietany. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

                                                                                                                Ziemniaki przepuścić przez praskę do ziemniaków i wymieszać z masłem, śmietaną i serem. Doprawić solą, pieprzem i czarnuszką. Dokładnie wymieszać żeby było kremowe i puszyste. Przełożyć do naczynia do zapiekania, na wierzchu porobić łyżką wgłębienia i wstawić do rozgrzanego do 220 st. C piekarnika na 10-15 minut.

                                                                                                                Zupę podawać z zapiekanym pure.

                                                                                                                Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                Pozostałe wiadomości