Przepisy kulinarne

Wykwintna i studencka kuchnia - to możliwe!

W kuchni Dzień Dobry TVN Dominika Gwint, aktorka znana z filmu „Galerianki”, a obecnie z serialu „Przepis na życie”, razem z dwiema przyjaciółkami i współlokatorkami – Martą Tyszko i Kariną Przybyszewską przygotowały krem z pomidorów, muszle ze szpinakiem , fetą i kurczakiem.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Krem z pomidorów

Składniki:
2 puszki pomidorów całych
2-3 świeże pomidory
cebula czerwona x 3 
czosnek
bazylia, tymianek suszony, rozmaryn suszony
kostka rosołowa
łyżka śmietany

Sposób przzgotowania:
Do garnka wrzucamy pomidory z puszki i kostkę rosołową, później kroimy świeże pomidory w ćwiartki i wrzucamy. Następnie wrzucamy grubo siekaną cebulę. Czosnek wyciskamy, dodajemy przyprawy. Gotujemy do momentu, aż cebula będzie miękka, Miksujemy w blenderze. Na koniec na 3 min dajemy na znowu ogień, dodajemy szczyptę bazylii, tymianku i rozmarynu. Do dekoracji łyżka śmietany na środek i liść świeżej bazylii.



Muszle ze szpinakiem, fetą i kurczakiem

Składniki:
3 opakowania szpinaku mrożonego
ser feta
żółty ser gouda ok 0,5 kg
filety z kurczaka x 2 podwójne
pieprz, sól
makaron największe musze 2 opakowania
oliwa
świeży czosnek


Sposób przzgotowania:
Gotujemy makaron z odrobiną oliwy al dente. Podsmażamy kurczaka, wrzucamy szpinak i fetę, doprawiamy. Nadziewamy musze szpinakiem i układamy w naczyniu żaroodpornym, zakrywamy serem i wkładamy do piekarnika. Posypujemy pietruszką.



Sernik na zimno z owocami

Składniki:
tortownica
biszkopty podłużne
serek homogenizowany waniliowy x 8
masło
szklanka mleka
4-5 łyżeczek żelatyny
cukier puder- szklanka 
borówka amerykańska x 3 koszyczki albo brzoskwinie w puszcze
3 galaretki czerwone
odrobina ciemnej czekolady do dekoracji


Sposób przzgotowania:
Ucieramy masło, dodajemy szklankę cukru pudru, po troszeczku dodajemy serek waniliowy, zimne mleko. Dobrze miksujemy, zalewamy biszkopty. Jak zgęstnieje, układamy owoce, zalewamy galaretką.

 

Sałatka owocowa

Składniki:
3 banany
4 kiwi
2 pomarańcze,
ananas
cytryna x 3
kiść winogron
brzoskwinia z puszki i świeża
melon żółty
paczka orzechów włoskich
świeża mięta
figi świeże,
liczi kilka sztuk
2 granaty
śmietana do ubicia kremówka 30% 0,5l
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki czubate żelatyny


Sposób przzgotowania:
Owoce kroimy, żelatynę rozpuszczamy w gotującej wodzie. Mieszamy aż do schłodzenia wody. Żelatynę wlewam do ubitej śmietany.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
56
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0