Przepisy kulinarne

W jesiennej kuchni: jabłka pod kruszonką z rozmarynem

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy znanego z programu Azja Express Darka Kuźniaka. Przygotował dla nas pyszne jesienne dania: flaki z boczniaka, tatara wołowego z kurkami i parmezanem oraz skrzydełka kurczaka w boczku. Było też coś dla smakoszy słodkości: jabłka pod kruszonką z rozmarynem.

 

Flaki z boczniaka

Składniki:
0,5 kg boczniaków   
2 papryki
2 cebule
1 cukinia
2 marchewki
natka pietruszki
2 łyżki oliwy
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka tartego imbiru świeżego
3 gałązki majeranku
3 gałązki lubczyku
sól
pieprz

Przygotowanie:
Cebulę i marchew przesmaż na oliwie, następnie dodaj paprykę, grzyby, cukinie i przyprawy. Całość  zalej wodą i gotuj na małym ogniu. Przed podaniem dodaj drobno posieką natkę pietruszki.

Tatar wołowy z kurkami i parmezanem

Składniki:
200 g polędwicy wołowej
3 łyżki parmezanu tartego
1 żółtko
8 kurek marynowanych
pieprz
1 cebula
cukier
garstka kiełków
1 łyżeczka sosu sojowego

Przygotowanie:
Zetrzyj na drobnej tarce parmezan. Serowe (równe i cienkie) krążki o średnicy ok. 6 cm umieść na pergaminie i wstaw do pieca nagrzanego do 190  st. C. Wyciągnij rozpuszczone i zarumienione krążki parmezanu, a następnie za pomocą packi przełóż je, nadając im kształt koszyków. Tak przygotowane  parmezan odłóż do ostygnięcia. Oczyszczoną z błony wołowinę drobno posiekaj. Do mięsa dołóż żółtko, sos sojowy, wodę oraz pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misie, napowietrzając widelcem. Powstałą masę uformuj  i przełóż do foremek z  parmezanu. Całość  udekoruj drobno posiekaną cebulą, marynowaną kurką i natką pietruszki

Skrzydełka kurczaka w boczku

Składniki:
100 g  miodu
1 łyżka papryki słodkiej
0,5 łyżki kurkumy
200 g sezamu
1 łyżka sosu sojowo-grzybowego
10 skrzydełek kurczaka
20 plastrów boczku
3 gałązki majeranku
2 łyżki oleju
listki mięty

Przygotowanie:
Paprykę, kurkumę, sos sojowo-grzybowy, połowę przygotowanego miodu i 2 łyżki oleju wymieszaj w misie. Skrzydełka podziel na pół, odetnij "lotkę" i uformuj. Uformowane namocz w marynacie i zawiń plastrami boczku. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego na 160 st. C. Po 20 min. wyciągnij, posmaruj miodem i obtocz w sezamie. Włóż skrzydełka z powrotem do piekarnika – tym razem rozgrzanego do 200 st. C. Trzymaj je tam 5 min. Gotowe! Teraz tylko ulubiony sos.

Jabłka pod kruszonką z rozmarynem

Składniki:
4 jabłka
2 łyżki cukru
cynamon
2 gałązki rozmarynu
lody waniliowe
Kruszonka:
150 g mąki
75 g cukru pudru
75 g masła

Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni rozpuść cukier, dodaj pokrojone w kostkę jabłka (bez skóry). Cynamon i rozmaryn gotuj ok. 2 min. Przełóż do foremek, zasyp kruszonką i wstaw na 10 min. do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C (do zarumienienia się kruszonki). Podawaj z lodami waniliowymi.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
51
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0